j. Napisano 8 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2010 Czy ktoś z was posiada zdjęcia zachowanych ziemianek, umocnien, bunkrów ziemnych? Jeżeli tak to prosiłbym o wklejanie ich do tego watku. Wydaje mi sie, ze takie zdjęcia super dokumentuja historię, dla której czas stanął niejako w miejscu.Nie chodzi mi o zdjęcia całkowicie zasypanej dziury w ziemi lub okopu, ale czegos co zachowało sie w miare dobrym stanie, np. wraz ze scianami, podłoga wyłozona belkami itp.Wiem, ze czas zrobił swoje i takich miejsc juz prawie nie ma, ale wiem, ze gdzieniegdzie takie klimatyczne odzynki" udaje się znaleźć.Pozdrawiam,J. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lv426 Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 fot. 1 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lv426 Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 fot. 2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lv426 Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 fot. 3. Latem to miejsce jest w dużej części niedostępne z powodu gęstej roślinności. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikos Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Kolego lv426 co twoje zdjęcia mają wspólnego z umocnieniami ziemnymi? Ja widzę na nich ruiny jakiegoś budynku... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lv426 Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Ziemianka kojarzy mi się z wiejską chałupą. Jeśli to jakieś umocnienia to może admin zrobi porządek. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Wikos Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Koledze j. chodziło zapewne o coś takiego jak na fotce. Zdjęcie pochodzi z forum odkrywcy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 8 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2010 Chodzi o coś w tym stylu, co pokazuje zdjęcie powyżej. Ważne, tylko, zeby te budowle były oryginalne, a nie były makieta, atrapa, dekoracja, ziemianka z dzisiejszego poligonu lub placu zabaw:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 8 Styczeń 2010 Share Napisano 8 Styczeń 2010 Po tylu latach ziemianki się nie ostały,drewno ugniło,ziemianki się pozawalały,na zdj.obok tak mogło wyglądać wnętrze ziemianki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 8 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 8 Styczeń 2010 Rozumiem, ze nie ma juz takich ziemianek jak na Twoim zdjeciu, ale chodzi mi o wszystkie zdjecia ziemianek, które je jako tako przypominaja.Pozdrawiam,Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 E tam nie ma. Jasne, że są, no a przynajmniej ta jedna jest. Zdjęcia oryginalnej ziemianki prawdopodobnie niemieckiej z 1944roku, zdjęcia zrobione w 2002roku.Widok na las nad ziemianką. W pnie drzew wrośnięte druty kolczaste okalające ziemiankę.Wejście do ziemianki.We wnętrzu ziemianki. Też byście mieli taką głupią minę, jakbyście znaleźli w lesie autentyczną ziemiankę.Hełm niemiecki leżący obok ziemiankiPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 01:49 09-01-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Grzebiuszka Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 To jeszcze zdjęcia ziemianki z komercyjnej przetwórni" w Szymbarku. Ale to na prawdę komercja, więc nie wiem jak tu z prawdą historyczną. Ale dla mnie to ta ziemianka to straszna graciarnia.http://imageshack.com/a/img689/2897/dsc03692e.jpgPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 23:58 21-01-2016 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Grzebiuszka zaskoczyłeś mnie ,widzę że ta ziemianka porządnie wykonana,wejście jakby z betonu,wnętrze z tego co widzę wyłożone podkładami kolejowymi(ale może się mylę),w życiu nie natrafiłem na coś takiego,przeważnie trafia się tylko na zapadliska po ziemiankach,a tutaj takie coś no... no... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
muchomor Napisano 9 Styczeń 2010 Share Napisano 9 Styczeń 2010 Fakt ziemianka-graciarnia,groch z kapustą,mydło i powidło ,te manekiny świetnie powychodziły na zdjęciach :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 9 Styczeń 2010 Autor Share Napisano 9 Styczeń 2010 No kol. Grzebiuszka, o takie zdjecia mi chodziło, super!! Jestem troche tylko zaskoczony bo myslalem, ze zwykle wykorzystywano drewno znalezione w lesie - ociosane belki.Jesli macie więcej zdjeć, to wrzucajcie, nawet jesli przedstawiaja obiekty gorzej zachowane lub po odkopaniu.Pozdrawiam,Jan Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 Grzebiuszka, a jak zes wszedl do srodka? Rozumiem, ze klucz miales...Tak ,francuski. Przecież na zdjęciu wyżej widać ,że nie ma drzwi. GrzebiuszkaPost został zmieniony ostatnio przez moderatora Grzebiuszka 15:29 14-02-2010 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wojtekA Napisano 14 Luty 2010 Share Napisano 14 Luty 2010 W sumie to ziemianka kolegi G. to faktycznie bomba !!!Ja spotykalem tylko doły po ziemiankach.Albo drewno zgnilo, albo jest tez inne mozliwe wyjasnienie.Po odejsciu wojska okoliczne chlopstwo znalazlo gotowy material na opal.Wystarczylo z ziemi wyciagnac i huuzia do pieca. To mnie przekonuje, bo w jednym miejscu, jest ze 20 dołów po wielkich ziemiankach (mieszkali w nich jency sowieccy)na skraju wlaciwego Luftstalagu. Trudno uwierzyc, by zadna nie zachowala nawet czesciowej konstrukcji z drewna.A w dolach NIC ciekawego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
j. Napisano 18 Luty 2015 Autor Share Napisano 18 Luty 2015 Zdjęcia eksploracji ziemianek gdzieś w Rosji:http://www.facebook.com/media/set/?set=a.724538347663669.1073742283.451074868343353&type=1Post został zmieniony ostatnio przez moderatora Czlowieksniegu 20:33 17-02-2015 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Grudzień 2015 Share Napisano 4 Grudzień 2015 Z reguły wyglądają tak... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Grudzień 2015 Share Napisano 4 Grudzień 2015 resztki stropu... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zebu74 Napisano 4 Grudzień 2015 Share Napisano 4 Grudzień 2015 dwie belki widać,reszta przysypana. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.