Skocz do zawartości

proszę o pomoc w rozpoznaniu niemieckiego urządzenia

PATRON

Rekomendowane odpowiedzi

Jak w temacie , prosze o pomoc w identyfikacji urządzenia o nazwie Elektrische Abfeurung Ausfuhrung A
domyślam się że jest to system elektrycznego odpalania, ale z chorobę nie wiem do czego mógł być używany .....

z tym urządzeniem jest ściśle powiązana następująca pieczątka : ( domyślam się że to producent ) ale proszę o przybliżenie info na ten temat :

Oberschlesische Geratebau G.M.B.H
Laurahutte O/S

datowanie na 14 aug 1944

Proszę o pomoc i z góry dziękuję

PATRON FWP

produkcja tego urządzenia odbywała się w oddziale huty Laury czyli w byłej hucie Jedność w Siemianowicach Śląskich, a producentem był Górnośląski producent narzędzi GMBH azwa która de facto niewiele mówi" .Co do samego urządzenia na pewno przydało by się foto aby z czymś porównywać

kolejnym elementem do układanki jest próba powiązania tego układu elektrycznego odpalania " z firmą Rheinmetall Borsig A.-G. (Dusseldorf)... wychodzi mi że konstrukcja tego urządzenia była dopracowana już w styczniu 42 roku ...czy w jakiś sposób pomaga to w zawężeniu możliwych rodzajów broni do której mogło to być stosowane ???
Pojawia się jeszcze ( nic mi nie mówiąca ) nazwa kodowa tego urządzenia brzmiąca : 4VIIB20427

Pracuję dalej nad zrozumieniem dalszych zapisów ...

dzięki za wszelkie sugestie

PATRON

Rheinmetall Borsig AG stworzył z holdingiem Berghuette spółkę kapitałową , której nadano nazwę j/w. Zakłady holdingu Berghuette brały udział w Flak-Programm i produkowały 2 cm flak 38, 8,8 cm Flak.
Rheinmetall przeniósł do Siemianowic, do wykupionych zabudowań Huty Laura produkcję zamówień objętych Flak-Programm oraz dla marynarki wojennej.
Oberschlesische Geratebau GmbH z pewnością produkował 12,8 cm Flak.

Elektrische Abfeurung Ausfuhrung .... prawdopodobnie chodzi tu o elektryczne odpalenie i wyrzucenie łuski
MG 131 E wyposażony był w elektryczny mechanizm przeładowania oraz elektryczne urządzenie spustowe ( ED 131 i EA 131 ) pociski doprowadzane były z prawej strony .
Wersja F miała podawane pociski z lewej strony.
MK 108 był wyposażony w elektryczno pneumatyczne urządzenie przeładowania i odpalenia ( EPD i EPA )
Przepraszam ze pisze bez składu i ładu ale dopadła mnie grypa ...38.5C.

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie