kocur Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Witam !Może słowo wycieczka nie jest do końca na miejscu - bardziej trafne by było określenie pielgrzymka ale możecie mi Koledzy doradzić jak się do tego zabrać ? Wybieramy się z kolegą do Katynia zapalić znicz na Cmentarzu ale nie bardzo wiem jak to ogarnąć logistycznie. Nigdy nie byłem w Rosji ani na Białorusi, więc nie bardzo się orientuję w tamtejszych realiach. - lepiej jechać autem na gaz czy ropę ?- jakie są ceny paliw ( w dolarach ) - chcemy ustalić budżet wyprawy- trzeba przejechać przez całą Białoruś - macie jakieś porady jak postępować z miejscową Milicją ? ( stawki wziatek" byłyby mile widziane )- może wybierzemy się przy okazji do Kubinki - był ktoś ? Macie jakieś porady ?proszę o konsultacje i pozdrawiam !
coriolan Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Nie obejdzie się bez kontaktu z warszawskim biurem rosyjskiego Intourista,gdyż do uzyskania wizy turystycznej niezbędne jest wykupienie vouchera - noclegu/-ów docelowo w Smoleńsku /Memoriał Katyń odległy jest około 12 km od centrum,jeździ autobus,taksówki/.Po wykupieniu wizy rosyjskiej trzeba postarać się o wizę tranzytowa białoruską,w dwie strony.Wygodniejsza i tańsza jest podróż pociągiem /tylko sypialne/- podróż około 14 godzin;dworzec smoleński jest odległy 2-3 km od centrum.Jeśli obstajesz przy podróży samochodem - w warszawskim Intouriście uzyskasz wszelkie informacje o cenach paliwa i możesz także wykupić rosyjskie noclegi po drodze do Smoleńska.Wnioski wizowe i ceny wiz na stronach Intourista /Rosja/ i ambasady Białorusi.Byłem w Katyniu dwa lata temu - za pośrednictwem Intourista,pociągiem.Hotel ** w Smoleńsku kosztował około 40 euro,drogo.
kocur Napisano 3 Styczeń 2010 Autor Napisano 3 Styczeń 2010 Dzięki serdeczne Kolego. Z tego wynika, że w Intouriście odpowiedzą nam na większość pytań. Swoją drogą nie wiedziałem, że z tym tyle zachodu, no ale cóż - każdy chce zarobić. Rozważymy jeszcze może jakiś zorganizowany wyjazd.pozdrawiam i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku !
coriolan Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Intourist załatwia także wizy białoruskie - jest afiliowany także na Białorusi /ew.noclegi/.Białoruska wiza tranzytowa ważna jest 2 dni co przy przejazdach koleją nie ma znaczenia.W tym roku przypada okrągła 70-ta rocznica Katynia,więc z noclegami w Smoleńsku na kwiecień i początek maja może być krucho /zorganizowane wyjazdy Rodziny Katyńskiej z całej Polski.Dzięki za życzenia - wzajemnie;powodzenia w wyjeździe.
kocur Napisano 20 Kwiecień 2010 Autor Napisano 20 Kwiecień 2010 Witam !Wyjeżdżamy jutro w nocy. Ten wyjazd przez wzgląd na okoliczności stał się czymś szczególnym.
GeneralRemek Napisano 21 Kwiecień 2010 Napisano 21 Kwiecień 2010 Powodzenia, szczęśliwej podróży. Koniecznie wrzuć fotki po powrocie.
kocur Napisano 25 Kwiecień 2010 Autor Napisano 25 Kwiecień 2010 Proszę Państwa ....wróciłem dzisiaj wieczorem ale nie mam siły już pisać 14 godzin za kółkiem i walka z pograniczną białoruską biurokracją wykończyła mnie skutecznie.Pobyt na miejscu katastrofy i to co tam zobaczyłem kompletnie mnie rozstroił nerwowo. Opiszę Wam później dlaczego i bynajmniej chodzi o sytuację którą zastałem na miejscu.pozdrawiam
woytas Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 Kocur po Twoim opisie przeniesiemy watek do dzialu miejsca warte odwiedzenia.
woytas Napisano 26 Kwiecień 2010 Napisano 26 Kwiecień 2010 http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=670204#1054404
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.