Skocz do zawartości

Wycieczka do Katynia - jak się do tego zabrać ?

kocur

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam !

Może słowo wycieczka nie jest do końca na miejscu - bardziej trafne by było określenie pielgrzymka ale możecie mi Koledzy doradzić jak się do tego zabrać ?
Wybieramy się z kolegą do Katynia zapalić znicz na Cmentarzu ale nie bardzo wiem jak to ogarnąć logistycznie. Nigdy nie byłem w Rosji ani na Białorusi, więc nie bardzo się orientuję w tamtejszych realiach.
- lepiej jechać autem na gaz czy ropę ?
- jakie są ceny paliw ( w dolarach ) - chcemy ustalić budżet wyprawy
- trzeba przejechać przez całą Białoruś - macie jakieś porady
jak postępować z miejscową Milicją ? ( stawki wziatek" byłyby mile widziane )
- może wybierzemy się przy okazji do Kubinki - był ktoś ? Macie jakieś porady ?

proszę o konsultacje i pozdrawiam !
Napisano
Nie obejdzie się bez kontaktu z warszawskim biurem rosyjskiego Intourista,gdyż do uzyskania wizy turystycznej niezbędne jest wykupienie vouchera - noclegu/-ów docelowo w Smoleńsku /Memoriał Katyń odległy jest około 12 km od centrum,jeździ autobus,taksówki/.Po wykupieniu wizy rosyjskiej trzeba postarać się o wizę tranzytowa białoruską,w dwie strony.Wygodniejsza i tańsza jest podróż pociągiem /tylko sypialne/- podróż około 14 godzin;dworzec smoleński jest odległy 2-3 km od centrum.Jeśli obstajesz przy podróży samochodem - w warszawskim Intouriście uzyskasz wszelkie informacje o cenach paliwa i możesz także wykupić rosyjskie noclegi po drodze do Smoleńska.Wnioski wizowe i ceny wiz na stronach Intourista /Rosja/ i ambasady Białorusi.Byłem w Katyniu dwa lata temu - za pośrednictwem Intourista,pociągiem.Hotel ** w Smoleńsku kosztował około 40 euro,drogo.
Napisano
Dzięki serdeczne Kolego. Z tego wynika, że w Intouriście odpowiedzą nam na większość pytań.
Swoją drogą nie wiedziałem, że z tym tyle zachodu, no ale cóż - każdy chce zarobić. Rozważymy jeszcze może jakiś zorganizowany wyjazd.

pozdrawiam i Wszystkiego Dobrego w Nowym Roku !
Napisano
Intourist załatwia także wizy białoruskie - jest afiliowany także na Białorusi /ew.noclegi/.Białoruska wiza tranzytowa ważna jest 2 dni co przy przejazdach koleją nie ma znaczenia.
W tym roku przypada okrągła 70-ta rocznica Katynia,więc z noclegami w Smoleńsku na kwiecień i początek maja może być krucho /zorganizowane wyjazdy Rodziny Katyńskiej z całej Polski.
Dzięki za życzenia - wzajemnie;powodzenia w wyjeździe.
  • 3 months later...
Napisano
Proszę Państwa ....

wróciłem dzisiaj wieczorem ale nie mam siły już pisać 14 godzin za kółkiem i walka z pograniczną białoruską biurokracją wykończyła mnie skutecznie.

Pobyt na miejscu katastrofy i to co tam zobaczyłem kompletnie mnie rozstroił nerwowo.
Opiszę Wam później dlaczego i bynajmniej chodzi o sytuację którą zastałem na miejscu.

pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie