Mruk Napisano 2 Styczeń 2010 Autor Napisano 2 Styczeń 2010 WitamMam pytanko, czy ma ktoś jakieś zdjęcia przedwojenne lub współczesne, drogi do Palmir? Czytałem, że po środku drogi były zasadzone drzewa dla zamaskowania drogi, aby jej nie było widać z powietrza. Nie wiem na ile w tym prawdy, więc pytam o jakieś zdjęcia.Z góry dziękiPozdrawiam
Gebhardt Napisano 3 Styczeń 2010 Napisano 3 Styczeń 2010 Wydaje mi sie ze w CAWie sa dokladne plany skladnicy w Palmirach. Niestety bez glebszych poszukiwan nie moge podac sygnatury. Ale odnotuje sobie i jak wyplynie na wierzch to Ci przekaze.
pieczarka Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Może na drodze ak", ale głównego środka transportu - kolejki - raczej trudno było zamaskować w ten sposób. Co prawda można drzewa zasadzić pomiędzy podkładami ale nie wiem co na to lokomotywa.
bjar_1 Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Odpowiednio sadzone obok torów i przycinane też by dawały radę :]
ArturSz Napisano 4 Styczeń 2010 Napisano 4 Styczeń 2010 Teren Skladnicy na wspolczesnych fotografiach wygladać bedzie bardzo niepozornie.Wykonujac wycieczkę krajonawczą przekonamy się,zew starym sosnowym borze zobaczymy po dzis dzień rzedy nasypów kolejowych ( waskotorówka). Ponad lasnymi parowami porpawadzone betonowe mostki- doskonale zachowane. Zewnetrzy pierscień torowisk nosi chyba charakter obwodnicy do manewrowania wagonów gdyż brak przy nim śladów magazynów.Wewnętrzene torowiska po obu stronach posiadają slady niewielkich barakow magazynowych usytuowanych w odaleniu ok kilkunastu- kilkudziesieciu metrow od siebie.Na miejscu po barakach widoczne kawalki cegły i fragmenty blachy ocynkowanej, co sugeruje konstrukcje tych budowli. Obok kazdego baraku znajdował sie zbiornik p-poz - inaczej nie umiem wytłumaczyć głebokich dołów ok 5x5m przy kazdym z miejsc po baraku.Na południu pzostałosc po betonowej bramie drogowej.Torowisko zas wychodziło na polnoc. Wzdłuz dawnych torów przebiega dzis ulica Kolejowa.Równolegle do torów biegła szosa do Modlina. podówczas była nazywana autostradą" :-) wysadzana szpalerami drzew jak znakomita wiekszosc dróg w Polce.
Mruk Napisano 4 Styczeń 2010 Autor Napisano 4 Styczeń 2010 dzięki za odp, hehe wiadomo, że z kolejką to raczej nie da rady, lecz chodziło mi o drogę, że właśnie po środku(można powiedzieć na pasie rozdzielającym jezdnię na dwa pasy ruchu) sadzono drzewa. Szukałem w BN, w necie ale nic, może w CAW coś znajdę, dzięki za pomocPZDR
ArturSz Napisano 5 Styczeń 2010 Napisano 5 Styczeń 2010 Zachowane do dzis odcinki starej szosy przeczą takiej mozliwosci. Pasy ruchu nie były niczym przedzielone -zwykła jedna itka" na szerkosc dwóch pojazdów.Szpalerki drzew na poboczach. To wszystko.
Mruk Napisano 10 Styczeń 2010 Autor Napisano 10 Styczeń 2010 tak słyszałem i czytałem, jak znajdę źródło z którego mam info to dam odp. PZDR
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.