emes Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2009 Witam!Do czyszczenia sreberek stosuje płyn,czasem po jego zastosowaniu,szczególnie na słabych sreberkach,pojawiają sie złoto-żółte wykwity,czy ktoś spotkał się z takim zjawiskiem?pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cpt.Nemo Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Bardzo dobrze ze tak konkretnie podales jaki to plyn :)Post został zmieniony ostatnio przez moderatora tyfus 19:04 19-12-2009 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 19 Grudzień 2009 Share Napisano 19 Grudzień 2009 Nemo - powstrzymaj się od złośliwości, OK ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 19 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 19 Grudzień 2009 To zwykły płyn za kilka złotych,poler czy coś w takiego Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 A jak dokładnie płuczesz monety po oczyszczeniu? Opłukanie pod kranem może nie być wystarczające, bo metal z ziemi, szczególnie słabe srebro, jest porowaty i mogą w porach zostawać resztki chemii. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 Czy dobrze jest po takiej kuracji (tym płynem) np wygotować takie sreberka w wodzie ,żeby wyciągnąć pozostałości tego płynu z ,,porów''? Któryś z kolegów próbował takich sztuczek? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 Gotowanie powinno dobrze wypłukać chemię, ale mi w czasie gotowania monetki lekko żółkły, pokrywały się siarczkiem. Teoretycznie nie powinno się tak dziać, może naczynie w którym gotowałem nie było dość czyste, albo mam w domu taką bogatą w siarkę wodę O_o .Teraz moczę monetki w zimnej kranówie po 30-60 minut z każdej strony. Żadne wykwity się nie pojawiają, z tym że ja nie używam do czyszczenia ych płynów". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 20 Grudzień 2009 Share Napisano 20 Grudzień 2009 Ewentualnie stosować się do metody jaka jest opisana na opakowaniu tego środka. Dokładnie po użyciu spłukać, i wycierać suchą szmatką do uzyskania żądanego efektu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
emes Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2009 Spróbuję dokładnie płukać monetki,muszę niestety poczekać do nowej partii wykopków ale niestety ze względu na warunki atmosferyczne chyba nieprędko to nastapi:(dzięki i pozdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.