Skocz do zawartości
  • 0

Orzełek z czapki LWP przestrzelony?

Sailer

Pytanie

Napisano

Jak w temacie. Albo przestrzelony, albo przebity odłamkiem, na skutek czego? Może jakiś saper pomylił się ostatni raz przy rozminowywaniu ziemi odzyskanych" ?

20 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z pewnością nie został przestrzelony w 1945 r., ani podczas rozminowywania ziem odzyskanych. Ten wzór orła to chyba dopiero lata 70.
Pozdrawiam
Napisano
Hehe, to ewidentnie jasne że nie przestrzelony w '45 ;) Po prostu znaleziony na takowych terenach. Część terenów była zaminowana +niewypały, i jeszcze długo po wojnie wyskubywali stamtąd niewybuchy. Otwór zrobiony na skutek działania potężnej siły więc raczej pewne, że coś jebutnęło albo od pocisku. :)
Napisano
Tak jak mówi Stg, bardziej wygląda na przebicie odłamkiem. Dlatego pierwsza moja myśl, to skutek rozminowywania ziem odzyskanych" ;)

Pzdr!
Napisano
Trochę kanciata, ale może i przestrzelina. Nie pochodzi ze strzelnicy, i z dala od jednostek. Za to z terenu jeszcze do iedawna" usianego niewypałami i minami.
Napisano

Jak w temacie. Albo przestrzelony, albo przebity odłamkiem, na skutek czego? Może jakiś saper pomylił się ostatni raz przy rozminowywaniu ziemi odzyskanych" ?

Napisano
Popularne znalezisko z powojennych poligonów, ja mam ich z pół kg ;) Albo ktoś strzelał do celu, albo odpadł od czapki i trafił go przypadkowy pocisk.

pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie