Skocz do zawartości
  • 0

Bagnet

KUJAW_ZG

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
hm, szczerze mowiac nie zastanawialem sie nad tym... Twoja argumentacja wydaje sie logiczna i sensowna, niemniej jednak spotyka sie mannlichery bez pierscienia. Nie wiem czemu miala służyć taka modyfikacja(?)
Pozdr
Napisano
Niemieckie bagnety, począwszy od modelu 1871 były odsuwane od lufy- nie posiadały pierścienia. Niby lufa otoczona takim bagnetowym pierścieniem przy strzale wpadała w wibracje, co miało zły wpływ na celność. Na dodatek wbijany bagnet mógł krzywić lufę, z którą był połączony.
Nie mniej- mauserowskie mocowanie bagnetu na długiej szynie było wystarczająco solidnym mocowaniem. Mannlicherowski czop na lufie jest zbyt delikatny, by bagnet trzymał się wyłącznie na nim.
Dziwne, że niemiecka zasada odsuwania bagnetu od lufy w Polsce miała drogę dokładnie odwrotną- pierwsze polskie bagnety oczka na lufę nie posiadały, a wersja ostateczna miała już ten niby źle działający na lufę pierścień…
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Niemcy używali masę czechosłowackich kbk z bagnetami (przedwojennych oraz produkowanych już w Protektoracie). Były one także regulaminowym uzbrojeniem armii rumuńskiej.
Napisano
Niby w przypadku przerobienia bagnetu na okopowy nóż obcięcie pierścienia na lufę miałoby sens. Nie jestem w stanie jednak zrozumieć, czemu bagnet mannlicherowski z obciętym pierścieniem miałby być lepszym bagnetem...
Jeszcze w bagnecie mauserowskim- mocowanym na długim odcinku na długiej szynie byłoby to w jakiś sposób możliwe do wytłumaczenia, ale w Manlicherze bagnet telepałby się na krótkim karabinowym zaczepie…
Pozdrawiam,
Piotr.
Napisano
Ja bym powiedział, że to bagnet austro-węgierski wz. 1895 do Mannlichera. Głowiczka rękojeści mniejsza, niż w typowych modelach bagnetów czeskich, zbrocze płaskie ... Czy w jelcu widać choć kawałek pierścienia na karabinową lufę ?
Nawet jeśli bagnet jest austro-węgierską konstrukcją, to nie jest wykluczone, że wykonano go w czeskiej zbrojowce- spotyka się ten austro-węgierski model ze stemplami czeskiego producenta.
Pozdrawiam,
Piotr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie