Skocz do zawartości
  • 0

co to za wojak?

maniak007

Pytanie

18 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam raz jeszcze. Pozwolę sobie odnowić wątek. Według informacji które uzyskałem od rodziny stacjonował on w Równem a więc może to być 21 Pułk Ułanów Nadwiślańskich. Dobrze dedukuję?? Ktoś coś podpowie??
Napisano
Trudna sprawa - błękitne, chabrowe otoki miały: 4,6,18 PU. Proporczyków na kołnierzu i proporczyka przy lancy za cholerę nie dowidzę.
Generalnie szeregowy któregoś z tych pułków gdzieś z lat 1925-36. Ładnie stroczone siodło wz25 i szabla wz22.
Napisano
Przydziały żołnierzy z konkretnych powiatów do poszczególnych pułków WP w okresie II RP nie były tak prosta sprawą. Generalnie rokrocznie ustalano odgórnie ilu rekrutów i to jakiego wyznania z danej PKU trafi do danego pułku. Uznawaną za powszechną zasadę, że mieszkaniec danego powiatu trafił do najbliższego oddziału można generalnie wsadzić między bajki.
Przykładowo odnośnie rocznika 1911 - 9 psk otrzymał poborowych z następujących PKU: Białystok, Postawy + Wilejka (tylko Białorusinów), Małkinia + Warszawa M.III + Łomża (tylko Polaków).
Napisano
Zdjęcie przedstawia mojego dziadka. Wiem że był ułanem i mieszkał w Zastawiu na Wołynu i służył najprawdopodobniej w latach 30. Jaki pułk ułanów mógł służyć w pobliżu??
Napisano
Niestety, tak prosto nie było, jak już Dudzin napisał.
Może za to uda ci się jakoś przyjrzeć i dojrzeć barwy proporczyków na patkach albo proporczyka na lancy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie