szwagier Napisano 14 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 14 Grudzień 2009 Wiatm Serdecznie.Trafiła mi się manierka wz.31. W czym to najlepiej wyczyścić?Leżała pod menażką (również na zdjęciu) i przez to jest cała pokryta skorupą rdzy i ziemi. W niektórych miejscach widać trochę farby. Boje się czyścić mechanicznie żeby tego nie zniszczyć. Czy kwas szczawiowy da radę i nie zniszczy aluminium ( z tego chyba jest to zrobione?)I jeszcze ten korek ( to prawdziwy korek jak od wina) czy kwas szczawiowy tego nie rozwali ?Dzieki i Pozdrawiam,Szwagier...... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
afgan251 Napisano 18 Grudzień 2009 Share Napisano 18 Grudzień 2009 kwas powinien dać radę to oczyścić ale nie jestem pewien bo z takiej wielkości aluminiowym przedmiotem jeszcze nie działałem .Natomiast jeżeli manierka faktycznie zrobiona jest z aluminium to możesz wrzucić ją do roztworu kreta do czyszczenia rur ... tylko farba niestety zejdzie...( Na początek popróbuj z innymi aluminiowymi rzeczami żeby nie zniszczyć swojego fanta) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szwagier Napisano 20 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 20 Grudzień 2009 OK już wiem że to nie żadne aluminium tylko stal. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
lina_90 Napisano 1 Styczeń 2010 Share Napisano 1 Styczeń 2010 manierka 31 z aluminium? Przynajmniej na tej fotce wygląda na zwykłą stalową, przed czyszczeniem radziłbym ci ten korek wyjąć, ewentualnie wywalić i dorobić jeśli stan słaby, wiadomo w ziemi trochę leżało, co do szczawio to według najnowszych opinii nie jest to idealna metoda, wprawdzie czyści jednak trzeba wyprowadzić kwas z metalu jak to się mówi by później korozja nie zaczęła znów postępować, a to (wytrawienie kwasu z metalu) jest wręcz całkowicie nie możliwe do zrobienia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 2 Styczeń 2010 Share Napisano 2 Styczeń 2010 Manierka jest stalowa,cynkowana.Pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 2 Styczeń 2010 Share Napisano 2 Styczeń 2010 Ta manierka nie wygląda mi na wz 31 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
herman1984 Napisano 3 Styczeń 2010 Share Napisano 3 Styczeń 2010 Polska wz 31 jak nichttp://odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=223440#223440Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Skok Napisano 3 Styczeń 2010 Share Napisano 3 Styczeń 2010 Racja. Myślałem, że chodzi o feldflasche. Chyba to aluminium mnie zmyliło.Pozdr! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 22 Czerwiec 2012 Share Napisano 22 Czerwiec 2012 Podpinam się do tematu.To jak najlepiej oczyścić stalową, cynkowaną manierkę?Mowa o pruskiej M10.Stan zachowania jak z linka poniżej:http://odkrywca.pl/manierka-wz-28-,705322.html#705322 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
vis1939 Napisano 22 Czerwiec 2012 Share Napisano 22 Czerwiec 2012 http://odkrywca.pl/elektroliza-cynkowanego-widelca-,688875.html Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
220V Napisano 23 Czerwiec 2012 Share Napisano 23 Czerwiec 2012 dziekiVis Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.