Skocz do zawartości

Manierka wz.31 (aluminium ???)

szwagier

Rekomendowane odpowiedzi

Wiatm Serdecznie.

Trafiła mi się manierka wz.31. W czym to najlepiej wyczyścić?

Leżała pod menażką (również na zdjęciu) i przez to jest cała pokryta skorupą rdzy i ziemi. W niektórych miejscach widać trochę farby. Boje się czyścić mechanicznie żeby tego nie zniszczyć. Czy kwas szczawiowy da radę i nie zniszczy aluminium ( z tego chyba jest to zrobione?)

I jeszcze ten korek ( to prawdziwy korek jak od wina) czy kwas szczawiowy tego nie rozwali ?

Dzieki i Pozdrawiam,
Szwagier......

kwas powinien dać radę to oczyścić ale nie jestem pewien bo z takiej wielkości aluminiowym przedmiotem jeszcze nie działałem .Natomiast jeżeli manierka faktycznie zrobiona jest z aluminium to możesz wrzucić ją do roztworu kreta do czyszczenia rur ... tylko farba niestety zejdzie...( Na początek popróbuj z innymi aluminiowymi rzeczami żeby nie zniszczyć swojego fanta)

• 2 weeks later...
manierka 31 z aluminium? Przynajmniej na tej fotce wygląda na zwykłą stalową, przed czyszczeniem radziłbym ci ten korek wyjąć, ewentualnie wywalić i dorobić jeśli stan słaby, wiadomo w ziemi trochę leżało, co do szczawio to według najnowszych opinii nie jest to idealna metoda, wprawdzie czyści jednak trzeba wyprowadzić kwas z metalu jak to się mówi by później korozja nie zaczęła znów postępować, a to (wytrawienie kwasu z metalu) jest wręcz całkowicie nie możliwe do zrobienia

• 2 years later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie