Volksewagen Wojtek Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 12 Grudzień 2009 Witam. Pytanie o smar do broni zachowanej w dobrym stanie, z oksydą, chodzi o takie egzemplarze z których się nie strzela czyli także o smar nie do czyszczenia a bardziej do konserwcaji, być może taki którego używa się w muzeach ale również nie wiem jaki to środek. Dziękuję za pomoc. Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 Do broni to Balistol czy Brunox. Nie wycierasz po czyszczeniu po prostu i zostaje warstwa która zasycha.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2009 No właśnie nie wydaje mi się do końca. Są to nowoczesne syntetyczne preparaty do stałego czyszczenia broni posiadające konststencję oleju, a mi bardziej chodzi o coś co ma formę gęstego, stałego smaru, starałem się przyjrzeć temu w muzeach, jest to coś gęstszego niż olej no i posiada klasykę zapachu jak z magazynów wojskowych :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 Można nanieść wosk pszczeli, ale wtedy praktycznie nie wolno dotykać. Dodatkowo przedmiot robi się lekko matowy.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wander Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 ja mam taki olej kolega mi załatwił z jednostki , ma on specyficzny zapach smarowałem nim bagnety po paru tygodniach gęstnieje robi się powłoka .Jeszcze można użyć wazeliny technicznej też sprawdzony smar i odrzuca wodę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Volksewagen Wojtek Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 13 Grudzień 2009 A możesz się dowiedzieć jak ten olej się nazywa ?pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
wander Napisano 13 Grudzień 2009 Share Napisano 13 Grudzień 2009 nie wiem bo dostałem w butelce 1.5 l po oranżadzie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 16 Grudzień 2009 Share Napisano 16 Grudzień 2009 Ten wojskowy płyn do czyszczenia i konserwacji broni jest gorszy od Balistolu czy podobnych specyfików. Przy okazji jest zdecydowanie tańszy, zwłaszczcza jak poprosić o niego znajomego wojaka. Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
steell Napisano 17 Grudzień 2009 Share Napisano 17 Grudzień 2009 wojskowy olej to PKB ale to raczej do bieżącej konserwacji, na dłużej to pakowało się po zakonserwowaniu do skrzyń wyłożonych papierem LIK plus silikażel w woreczkach, do konserwacji na ekspozycję raczej sie nie nada Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.