Bubus Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Napisano 11 Grudzień 2009 Czołem!Zwracam się z uprzejmą prośbą o info z jakiej odlewni pochodzi owa szyszka. Wielkie dzięki!
Bubus Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Napisano 11 Grudzień 2009 Bez ściemy :), końskie to końskie tj K i kropeczki(klasyka), a to jest kółko z kropką bez dodatkowego sygnowania. Nietypowe. Na forum Odkrywcy spotkałem się też z skorupką odlaną z S przechodzącym przez M, może ktoś poradzi?
mihura Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Prawdopodobnie z jakiejś miejskiej. Ale miasta nie znam.pzdr.
Thomson. Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Jeżeli ma na skorupie widoczną literę K to Końskie.
kowalinho Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 Prawdopodobnie z jakiejś miejskiej.Ale miasta nie znam."Skądeś ty się urwał, chłopie?
panzerhrabia Napisano 12 Grudzień 2009 Napisano 12 Grudzień 2009 Tak trafią się też M nałożone na S o ile się nie mylę pochodzą one z odlewni ze LwowaPozdrawiam
Bubus Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Nie ma szans. Nic nie wygoogluje na temat skorupki z O". Co do tej drugiej z M\\S również ktoś sugerował, że może to być Lwów. Jestem ciekaw ile osób ma taką w kolekcji :).
Bubus Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Tak mi teraz przyszło do głowy, może literką O" oznaczane byly literki na początku produkcji, O" - obronny, a potem dopiero podział na K, M, W. Pewnie to bzdura. Licze, ze może ktoś jeszcze pomoże. Pzdro!
Bubus Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Jak widze polskie szyszunie to aż mi radosno jakoś. Z drugiej strony zdaje sobie sprawe do czego one służyły i jaki ból wyrządzały. Kolega Suspen~ tez nie ma pomysłu?
Łukasz Napisano 12 Grudzień 2009 Napisano 12 Grudzień 2009 Panowie, pamiętajmy jeszcze, że francuskie i niektóre sowieckie jajka są niemal identyczne. Polska się na czymś wzorowała, Rosja radziecka też.
Bubus Napisano 12 Grudzień 2009 Autor Napisano 12 Grudzień 2009 Cel", jest to może jakiś skrót? Google znowu nie chce pomóc!Kurcze, ruskie i francuskie zdaje się, że mają o jeden wiersz" kratek mniej. Polacy eksportowali granaty. Zapewne to nie tym tropem?
aris12 Napisano 11 Grudzień 2009 Napisano 11 Grudzień 2009 W odlewni Końskie były 3 oddzielne odlewnie oznaczane na granacie wklęsłymi kropkami i tak odlewnia nr1 to jedna kropkaitd.Pozdrawiam
Bubus Napisano 11 Grudzień 2009 Autor Napisano 11 Grudzień 2009 Czołem!Zwracam się z uprzejmą prośbą o info z jakiej odlewni pochodzi owa szyszka. Wielkie dzięki!
Pytanie
Bubus
Zwracam się z uprzejmą prośbą o info z jakiej odlewni pochodzi owa szyszka. Wielkie dzięki!
17 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.