luzik400 Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Napisano 8 Grudzień 2009 Z jakiego okresu pochodzi szkaplerz ?
danieloff Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Okres międzywojenny, dość popularny wzór.
luzik400 Napisano 8 Grudzień 2009 Autor Napisano 8 Grudzień 2009 Dzięki danieloff a coś więcej o nim?
danieloff Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Za wiele więcej Ci niestety nie powiem, może tylko tyle, że medaliki szkaplerze" (w różnych kształtach i wielkościach) często towarzyszą wrześniowym znaleziskom.
danieloff Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 A identycznych jak znaleziony przez Ciebie trafiłem kilka, zarówno na wrześniowych" terenach, jak i na chłopskich polach.
latający holender Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Ten szkaplerz Luzik którego wstawiłeś foto to najpopularniejszy i co za tym idzie- najczęściej trafiany medalik.Zapewne były sprzedawane na parafialnych odpustach-to wyjaśniałoby tak powszechne występowanie. Mają czasami drobne różnice,takie jak inny kształt podstawy lub rozmieszczenie opisu.Twój z opływowym kształtem na dole jest najczęściej spotykany.W mojej gablotce właśnie takich jest 10 !,następnym co do częstości występowania jest Benedykt"-u mnie 3.Teraz masz jako takie pojęcie-w porównaniu- o częstości występowania.Oczywiście to nie zmienia faktu że jest to fajne trafienie i może stać się początkiem zbioru:)
danieloff Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Jeszcze jeden szkaplerzyk z wrześniowego kontekstu.
luzik400 Napisano 9 Grudzień 2009 Autor Napisano 9 Grudzień 2009 Myślę że wykonany jest z aluminium jest bardzo lekki.
latający holender Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Danieloff,ten medalik który wstawiłeś tu jako pierwszy wcale nie trafia się tak często,przynajmniej mi taki wzór się do tej pory nie trafił.Ładny !
danieloff Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Rzeczywiście jest najładniejszy z moich dotychczas znalezionych aluminiowych szkaplerzyków, jest też od nich większy i grubszy. Wyszedł z wrześniowymi guzikami i połówką nieśmiertelnika.
bjar_1 Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Dość często trafiają się na pozycjach 30 DP nad Wartą i Widawką. Widocznie lubili je Poleszucy...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.