Tradytor Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Witam jak w temacie co to jest zapalnik, część pocisku ? Wyskoczyło mi to jakiś czas temu, nie zabrałem do domu bo nie byłem pewien czy bezpieczne.Z góry przepraszam za jakość zdjęć ale foto robione tel. w terenie
sebo_sek Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Z tego co się orientuje, to tak ponieważ pocisk szrapnelowy działał jak strzykawka - tłok wypychał kulki pod wpływem eksplozji Z DOŁU. Góra to tylko licznik czasu, nie było w niej materiałów wybuchowych.Ale jeśli się mylę, niech ktoś mnie poprawi.
marv Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 sebo_sek nie będę cię poprawiał bo dobrze prawisz.
MK Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Zapalnik nie jest austro-węgierski lecz carski i oszczędność materiałowa nie ma tu nic do rzeczy, jest to stalowy zapalnik typowy do amunicji przy której był stosowany i tyle.
QB@ Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 sebo_sek ale zawierały materiał inicjujący. Ten jak widać pochodzi z pocisku który już spełnił swe przeznaczenie, więc to co było niebezpieczne, już sie wypaliło.zapalnik luvaka owszem, pochodzi z pocisku I wojennego, lecz nie ze szrapnela, granat artyleryjski ? z zapalnika wychodzila wiecej niz jedna rurka ogniowa, grubsze scianki korpusu, brak komory prochowej w dnie pocisku charakterystycznej dla pociskow szrapnelowych, takze górna cześc pocisku zwezala sie ku gorze uniemozliwiajac lotkom opuszczenie pocisku. Troche takich odłamków trafia się na miejscówkach I wojennych, wszystkie porozrywane.
Tradytor Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Witam jak w temacie co to jest zapalnik, część pocisku ? Wyskoczyło mi to jakiś czas temu, nie zabrałem do domu bo nie byłem pewien czy bezpieczne.Z góry przepraszam za jakość zdjęć ale foto robione tel. w terenie
chemik3 Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 na pewno zapalnik, prawdopodobnie niemieckihttp://spaghetti-wars.de/html/gallerien/D1WKKopf.htmlpozdro
Tradytor Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Tylko dziwne bo to ustrojstwo było raczej stalowe i nie jest zbyt podobne do żadnego z Twojego śnurka
luvak Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Dzięki bardzo . Nie jestem takim doświadczonym odkrywcą jak wy . Bawię się w to dopiero od czterech miesięcy . Widzę , że trafiłem na dobre forum . Jeszcze raz dzięki pozdro dla wszystkich.
ZUBIKED Napisano 7 Grudzień 2009 Napisano 7 Grudzień 2009 Oszczędności materiałowe - powinny tłumaczyć Twoje watpliwości
manian Napisano 8 Grudzień 2009 Napisano 8 Grudzień 2009 Tak powinien wyglądać :) Fotka z allezło...Pzdr
Tradytor Napisano 13 Grudzień 2009 Autor Napisano 13 Grudzień 2009 A ma ktoś możę fotkę jak to wyglądałow całośći ? ż góry dzięki
luvak Napisano 9 Grudzień 2009 Napisano 9 Grudzień 2009 Znalezione w okopie z I wojny . Teren bitwy łódzkiej . Czy może to być część szrapnela .Z góry dzięki Pzdr
Skok Napisano 10 Grudzień 2009 Napisano 10 Grudzień 2009 Może być... To może być od wszystkiego...Pozdr
Pytanie
Tradytor
Witam jak w temacie co to jest zapalnik, część pocisku ? Wyskoczyło mi to jakiś czas temu, nie zabrałem do domu bo nie byłem pewien czy bezpieczne.Z góry przepraszam za jakość zdjęć ale foto robione tel. w terenie
18 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.