siwy_49 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 Witam. Ma ktoś może sposób na usunięcie tych zielonych wykwitów? Patynka jest bardzo cienka i każde użycie nawet pędzelka z włosia naturalnego powoduje brzydkie błyszczące przetarcia. Grosiki w super stanie ale tlenek miedzi zaciera ostrośc kształtów. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy_49 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 Z tej strony jest jeszcze gorzej. Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 NaOH rozpuszcza zielone, a zostawia brązowe. Powiedzmy 1% roztwór. Ale przy tak delikatnej patynie to nie mam pewności czy jej też częśiowo nie usunie. Trzeba mieć świdomość, że pod tymi zielonymi naroślami powierchnia monety prawdopodobnie nie będzie taka ładna jak na częściach nie pokrytych tym zielonym. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy_49 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 Dzięki kolego. Jak uzyskac roztwór 1% domowym sposobem, zaznaczam że kiepski ze mnie chemik? Dodam tylko że monety wyszły jako zlepek 3 sztuk, a zielone powstało między nimi. Co do powierzchni pod osadem to jest ok, bez wżerów bo częśc usunąłem wykałaczką Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Anarchista Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Ok. 1/2 płaskiej łyżeczki rozpuść w szklance wody.Pierwsze efekty czyszczenia powinny być widoczne w ciągu paru minut. Cały czas musisz kontrolować stan monet, zielony osad powinien schodzić w palcach.Na koniec oczywiście wyplukać dobrze w wodzie żeby usunąć chemię. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Diago Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 śliczne jak dla mnie ten zielony nalot dodaje im uroku ja bym na twoim miejscu zostawił jak jest Pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 ja tam nie widzę żadnych wżerów, tylko delikatny grynszpan na czekoladowej patynie.nie usuwaj pod żadnym pozorem.pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rottontoy Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Patyna nie jest czymś złym dla monety, wręcz przeciwnie - może podnieść nawet cenę danego waloru Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
siwy_49 Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 7 Grudzień 2009 Sam nie wiem. Szkoda tylko bo wiem że pod tym zielonym monety są w stanie idealnym a oliwa nie daje rady. Jednak chyba lepiej wygląda zielony syf niż żywa miedź, bo obawiam się że tak by to mogło wyglądac po kąpieli w sodzie. POZDRO i dzięki wszystkim. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rottontoy Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Podczas czyszczenia monet porysujesz ich tło, ja bym zostawił takie jakie są :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 7 Grudzień 2009 Share Napisano 7 Grudzień 2009 Radziłbym zostawić tak jak jest. Tlenek Cu byłby raczej czarno-brunatny w kolorze, też jest patyną i tworzy warstwę ochronną. Zieleń pochodzi raczej od siarczanów, wodorotlenków miedzi. Zielonych wykwitów korozji chlorkowej raczej nie widzę - one wystawałyby ponad powierzchnie monety i to jest prawdziwa zaraza" dla wszelkich stopów miedzi, z która możnaby powalczyć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
8total4 Napisano 8 Grudzień 2009 Share Napisano 8 Grudzień 2009 ten powstały nalot jest od tego, iż monety miały kontakt z czymś organicznym (najpewniej jakaś skórzana saszetka/sakiewka), patyna jest tu brunatno-wiśniowo-brązowa i obie moim zdaniem warto zostawić.ewentualnie delikatnie je natrzeć oliwą i przejechać miękką ściereczką, i na tym zakończyć.gratulacje ładnych trójek siwy, zaskoczyłeś mnie :)pozdro. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.