Skocz do zawartości

hełmy WH/SS w zimie !

Gość ariks

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 66
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano
I owszem sprzedałeś :)
Ale na pewnym forum wiele razy był wałkowany temat tego hełmu, zdaję się zarzucano przekładanie obręczy i fasunku.
Napisano

Kiedyś kupiłem czterdziestkędwójkę w zimowym kamo, które zakrywało jakieś 70-80% powierzchni hełmu. Ratowałbym co się dało, gdyby nie fakt, że hełm był w wersji puzzle - popękany, ledwie trzymający się kupy (mimo że sama blacha była zdrowa, niczego sobie...). Po tym jak go gruntownie wyremontowałem, hełmik ten wygląda jak na zdjęciu obok.
Fotki stanu sprzed" oraz z poszczególnych etapów remontu tutaj:
http://lzlf.atlantyda.net/transfer/helm3/

Napisano

co prawda to nie zimowe camo ale camo to camo :D. Tamta m40 została sprzedana i oryginalnośc została potwierdzona w Austrii. W Polsce czepiali się wszystkiego a tam zaoferowali mi 3x tyle co tutaj i chcili tylko skorupkę :) fasunek sprzedałem dalej i wszystko sie zwróciło :D

Napisano

niemiecki hełm m42 z ręcznie uszytym pokrowcem maskujacym i pasek od chlebaka czy jemu podobny. Wszystko z jednego kompletu. Piękna sztuka... A FORESTER" to był kiedyś nick na jednym z polskich portali aukcyjnych a wziął się z nazwy mojego zegarka (łatwo zapamiętać bo zawsze na ręce :D)

Napisano
Kiedyś spotkałem się z hełmem policji szturmowej, który miał kalke policyjną po prawej stronie. Drążąc temat znalazłem w książce podobny przykłąd hełmu policyjnego, ale kalki były odwrócone. A później jak nabrałem już w miarę prędkości, to już go ktoś inny kupił... ;)
Napisano
No, M-42 z decalem SS w zimowe camo to coś.

Ale na cenę chyba nic nie pobije zimowego spadochroniarza z pełnymi decalami i luks fasunkiem.
Napisano
dla mnie spadochroniarze są poza zasięgiem. jak znajdę to będę miał ale kupować to mi szoda kasy. Błażej miał fajną sztukę lae chicał za sam gar 7000 co już jest dośc sporą górka kasy. Ceny hełmów ale nie tylko ich dosłownie oszalały!! co co teraz musimy płacic jest dosłownie dwukrotnością tego co płaciło się ze 2-3 lata temu. Takiego skoku w tak krókim czasie historia nie pamięta. Ale cóż... kolekcjonerów przybyło a popyt kształtuje podaż więc.....
Napisano
Temat na czasie a wiec tym razem nie hełmik ale cos tez z zimy a mianowicie puszka od maski p-gaz w wersji kamo zimowe znaleziona w piwnicy w Bydgoszczy dwie pozostałe to tez kamo pochodzenie z Raichu :))

http://img243.imageshack.us/img243/1276/trzypuchyfo3.jpg

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie