Wyro Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Proszę o ID rzymka i medalika, który wygląda mi na starszy niż XIX w. Niestety stan słaby. Oba przedmioty przed wszelkim czyszczeniem więc będzie potem ładniej trochę. Z góry dziękuję za ID.
zuzanna123 Napisano 3 Grudzień 2009 Napisano 3 Grudzień 2009 Witam. Jest to denar cesarza Trajana. Pozdrawiam
Wyro Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Napisano 3 Grudzień 2009 Zuzanno, a czy masz może link do takiego Trajana? I czy ktoś podpowie ID medalika?Dzięki.
adek_ Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 Robert ich było troche:http://www.coinarchives.com/a/results.php?search=trajan&s=0&results=100Przejrzyj generalnie sobie te stronke.
SZZ Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 Gratulacje, medalik to najmarniej XVIII w., ale nie mam niestety Rewolińskiego.A denar wygląda mi na subaeratus.Pozdrawiam
bruner0 Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 w katalogu Rewolińskiego brak informacjiprawdopodobnie : św.Alojzy Gonzaga /Matka Boska z dzieciątkiem -jest podobny zamiast MB jest św.Stanisław Kostkaale to tylko prawdopodobnie,po oczyszczeniu może coś się da więcej powiedzieć
Wyro Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 Klasyczny" subaeratus to oficjalna moneta, platerowana z powodu braku kruszcu. Srebrzono też brąz po prostu. Możliwe,że to taka monetka, bo dwa srebrne denary rzymskie, które miałem w ręku są trochę jaśniejsze. Ale widziałem też srebro o takim odcieniu. Z chęcią posłucham dalszego ID od ekspertów. A najbardziej zależy mi na linku do takiej właśnie monety.Co do medalika, to niestety nie miałem czasu, ale po oliwce dodam zdjęcie. Myślę Bruner, że u Rewola" może nie być, bo ten medalik jest za stary, ale nie wiem. Nota bene, Bruner, wszystko to asze okoliczne śmieci":)Pozdrawiam i dzięki za ID. Liczę na dalsze wyjaśnienia.
sławek1989 Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 http://www.coinarchives.com/a/lotviewer.php?LotID=324244&AucID=578&Lot=379
Wyro Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 Dzięki Sławek, tak, to ten. TRAIANUS (98 - 117). Denar, 117, Rom. 3.44 g. Czy to znaczy,że mój denar był bity konkretnie w 117 roku?
sławek1989 Napisano 4 Grudzień 2009 Napisano 4 Grudzień 2009 To znaczy ze twoj denar został wybity w okresie panowania Trajana czyli 98 - 117.
Wyro Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 Sławek, widzę daty panowania, ale dlaczego potem w opisie jest konkretnie tylko 117"?
Wyro Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Napisano 4 Grudzień 2009 Pewnie nie istotne. Dzięki Ci bardzo i całej reszcie za pomoc. Jak zoliwkuję" medalik togo wrzucę ponownie.Dzięki szczególnie za link do denara.Ave Fratres!
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.