huk 100 Napisano 30 Listopad 2009 Autor Share Napisano 30 Listopad 2009 jakie macie metody na odczyszczenie alpaki (klamry) bez ingerencji mechanicznej ? pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 30 Listopad 2009 Share Napisano 30 Listopad 2009 Czyść roztworem, albo w roztworze tzw. amoniaku do ciasta (kwaśny węglan amonu). Zakładam, że wiesz z czego składa się alpaka. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 (kwaśny węglan amonu)- a z kąt go wytrzasnąć ?- i czy nim czyścić czy ma w nim leżeć ? -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Można kupić w sklepie spożywczym, na półce z proszkami do pieczenia ciasta. Ja moczę w roztworze max.3%, czas zależny od korozji, czasami wystarczy godzina, a niekiedy kilka dni. Co jakiś czas wyjmuję np.co jeden dzień i przecieram szorstką szmatką, albo proszkiem. Ważne, żeby do alpaki nie używać kwasów bo wypłukują cynk ze stopu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 proszek rozpuszczasz w wodzie ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saperski Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Ja polecam również kwas szczawiowy który jest dostępny na allegro oraz w sklepach chemicznych.Pozdrawiam Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Thomson. Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Alpaka do kwasu szczawiowego? Jak nie masz pojęcia to się nie wypowiadaj i nie nabijaj licznika! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 właśnie wróciłem ze sklepu pani powiedział że i owszem kiedyś coś takiego było ale w tej chwili nie ma już dawno tego w sprzedaży :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 dotyczy specyfiku - antykor-art -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 3 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 3 Grudzień 2009 no i jak panowie ? co teraz ? :):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Nieprawda, kupiłem przed 3 miesiącami. appetita Domowe Sekrety, dystrybutor: iołopex" Sp. z o.o. ul.Wyzwolenia 38, Wykroty, 59-730 Nowogrodziec, www.domowesekrety.pl, Masa netto: 30g. 08.2009r. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Blitzkrieg Napisano 3 Grudzień 2009 Share Napisano 3 Grudzień 2009 Poszukaj lepiej huku... Gdzieś musi być,tak pospolita sprawa ze nawet w spożywczaku na wsi dostaniesz;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 4 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 4 Grudzień 2009 będę szukał -na razie w 230 tyś.mieście w samie na osiedlu nie ma :):):) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 4 Grudzień 2009 Share Napisano 4 Grudzień 2009 Szukaj na wsi. W mieście nikt w domu nie piecze bo na rogu ma cukiernie, na wsi to inaczej wygląda. Poważnie pisze.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 no ok. panowie mam już ten amoniak -jak zrobić roztwór 30% ? w torebce jest 30 gram w jakiej ilości wody go rozpuścić - na opakowaniu nie ma podanego stężenia -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
woytas Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 100 gram wody? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Stężenia % uzyskuje się wagowo. Dla 30% > 30gram amoniaku i 70gram wody. Wode można dać obiętośiowo zakładając że 1l to 1kg, jest to wystarczająca dokładność.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
piotrek123 Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Cyrograf ma rację: Cp=ms*100%/mr (mr= ms + mw ) Czyli :mw= [(100*ms)/Cp]-msmw= [(100*30)/3o]-30 mw= 100-30= 70 g Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 ponoć nie :):) zdania mam podzielone podobno suma ma sie równać 30g+ 70 ml.wody -co wy na to ? gdyby było 100 ml to by był 23% roztwór co wy na to ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 ok.pisałem to nie czytając waszych postów - jednak sie potwierdziło -pozdro :):) dzięki teraz jestem pewny :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
antykor-art Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 <huk 100> gdzie wyczytałeś, takie stężenie r-ru. Rozmieszaj to w 300ml ciepłej wody i nie wiem co tam masz, może zacznij od tego. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 o w mordę !!! ja już ślepy jestem antykor-art pisałeś 3% a mnie się po..... że 30% !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 masz może coś po takiej kuracji ? -możesz da fotkę ? -pozdro Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
huk 100 Napisano 6 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 6 Grudzień 2009 a czy miedz i mosiądz można też w tym moczyć ? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Cyrograf15 Napisano 6 Grudzień 2009 Share Napisano 6 Grudzień 2009 Tylko 0 dopisać do wody :) czyli 700ml. Mam wątpliwości czy to nie za słabe będzie. Daj znać o efektach, sam ciekawy jestem.Wojtek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.