Skocz do zawartości

Włócznia !!!

WOLLSTEIN

Rekomendowane odpowiedzi

Na budowie nowego osiedla zainteresowała mnie spora plama popiołów w wykopie pod fundamenty, więc po wyjściu ekip przeszukałem ją i znalazłem takie cudeńko. Niestety na drugi dzień był już w fundamencie świeżutki betonik i nici z dalszych poszukiwań.;)
Moja prośba brzmi z jakiego wieku może być te cudo?
i jak je zakonserwować?
Wiem że posty odnośnie metalu były ale włócznia wydaje się być leciwa, a nie chciałbym jej zniszczyć.

• 2 weeks later...
Zgadzam się, przez niepowiadomienie odpowiednich służb wiele takich znalezisk zostaje zabetonowane, budowlańcy z premedytacją ukrywają takie trafienia, ponieważ później zamykają budowy itp. Polecam udać się z nim w odpowiednie miejsce, tam będą wiedzieli więcej.

• 3 weeks later...
A może po prostu jakiś stary grotnik wykuł tą włócznię tak a nie inaczej, bo tak go nauczył ojciec, który tę technikę przejął od swojego ojca? Podejrzewam, że ilu było grotników tyle różnych 'modeli' włóczni, szczególnie we wczesnych latach istnienia naszego państwa, albo i przed Chrztem Polski(nie wiadomo z którego wieku pochodzi to ostrze). Przecież wtedy nie odlewali z formy, tylko każda była kuta ręcznie. Takie jest moje zdanie, że raczej trudno jest określić dokładne pochodzenie i wiek tego grotu bez specjalistycznych badań.
Pozdrawiam.

Witam. Kształt grotu raczej wyklucza pochodzenie rzymskie jak i tamten okres, ale wyjątki bywają. Powiem szczerze że bardzo dziwny rodzaj liścia, cieniutki i okrągły na szczycie. Ja bym typował średniowiecze. Poszukaj na necie, porównaj kształty i rozmiary.Pozdro

ie akurat to był program historyczny na discovery history"
To też nie jest najlepsze źródło informacji :-)

Reasumując, ani hoplici ani lekka piechota rekrutowana z periojków nie była uzbrojona w włócznie o podobnych grotach, a nawet jeśli to taka włócznia nie miała szans dostać się na tereny polskie. No chyba, że współcześnie...

Na czym kolega janczar oparł swoje aktualne przemyślenia?

Ostatnio oglądałem władce pierścieni i idąc tokiem podobnych Twoim wniosków i przemyśleń stwierdzam, że włócznia wyposażona w taki grot była używana przez garnizon Helmowego Jaru.

Panowie widzicie ,że nie ma sensu kontynuować dyskusji z kolegą który swoje przemyślenia, wiedzę opiera na filmach itd. Może to być grot zrobiony też jakieś nawet 70 lat temu, ozdoba, twórczość kowala, komuś się mogło nudzić itd itd. Bez specjalnych badań nic nie wywnioskujemy.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie