coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 W wątku <<Zdjęcie naszego samolotu - część 14>> zamieszczone zostało takie oto zdjęcie z podpisem: BF109 z biało czerwoną szachownicą".Tak naprawdę nie jest to zdjęcie z epoki".Samolot to hiszpański HA-112-M1L Bouchon, a oznaczenie dywizjonu MI wskazuje na jakiś związek tego zdjęcia z filmem Bitwa o Anglię" (filmowy polski dywizjon myśliwski ma oznaczenie MI). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 W filmie HA-112 lata jako Messerschmitt – to, jak mawia klasyk, oczywista oczywistość.Skąd jednak to polskie malowanie? Na ekranie niczego takiego nie widać! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 Zacząłem drążyć temat i okazało się , że wszystko się zgadza!Przy realizacji filmu do polskiego dywizjonu faktycznie przydzielono w ten typ samolotu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 MI-TSamolot o numerze seryjnym C4K-122. W Anglii zarejestrowany został jako G-AWHL.W filmie latał również jako niemiecka żółta 7. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 Okazało się również, że MI-T to nie jedyny polski Buchon. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 MI-VSamolot o numerze seryjnym C4K-100.W Anglii zarejestrowany został jako G-AWHJ. W filmie latał również jako niemiecka czerwona 13. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 MI-SSamolot o numerze seryjnym C4K-127.W Anglii zarejestrowany został jako G-AWHO. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 Był jeszcze MI-U …Znane są numery seryjne i rejestracyjne wszystkich HA-112 grających w filmie, ale nie wiadomo który z nich otrzymał oznaczenie MI-U. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 No dobra, ale dlaczego Buchon'y zagrały w Bitwie o Anglię" polskie myśliwce?W filmie latało 12 Spitfire'ów, te jednak zarezerwowano wyłącznie dla dywizjonów angielskich. Polacy mieli latać wyłącznie na Hurricane'ach… Problem w tym, że realizatorzy filmu dysponowali jedynie trzema zdolnymi do lotu maszynami tego typu. Potrzebne było jakieś wzmocnienie w scenach powietrznych. Wymyślono więc, że lecące w dalszym planie HA-112 będą udawały polskie Hurricane'y.Trudno obecnie powiedzieć ile nakręcono scen z polskimi Buchon'ami. Wydaje się, że do filmu włączona została tylko jedna.REAPEAT, PLEASE… - każdy kto widział film chyba pamięta tą scenę.:)Na przedzie leci klucz Hurricane'ów, a za nimi klucz HA-112. Te drugie lecą niestety w takiej odległości, że ich polskie oznakowanie jest na ekranie praktycznie niewidoczne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 Przy okazji udało mi się trafić jeszcze na coś takiego…W 1973 powstał film Eagles over London". Tu również hiszpańskie HA-112 zagrały samoloty RAF. Na samolotach nie ma polskich szachownic, ale widoczne jest oznaczenie dywizjonu RF... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 25 Listopad 2009 Autor Share Napisano 25 Listopad 2009 Niestety, nie ma możliwości powtórnej edycji postów, wiec Buchon zamiast BOUCHON, tudzież inne literówki musza pozostać… za co przepraszam :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 26 Listopad 2009 Share Napisano 26 Listopad 2009 Z wyglądu strasznie uniwersalny samolot, zależy gdzie spojrzysz to widzisz albo messera albo spitfire'a;) Ale na hurricane'a to raczej mało wygląda.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
coe Napisano 26 Listopad 2009 Autor Share Napisano 26 Listopad 2009 Faktycznie Hurricane'a przypomina średnio i pewnie dlatego polskie Buchon'y ostatecznie nie zaistniały w filmie.Tytułem ciekawostki Buchon jako Mustang z filmu Patron".Samolot G-AWHS (seryjny C4K-170) w Bitwie o Anglię" latał jako niemiecki żółty <". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Martian Napisano 27 Listopad 2009 Share Napisano 27 Listopad 2009 Jak tak dalej pójdzie to jeszcze P-11c z niego zrobią;) Na prawde dobre... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.