Skocz do zawartości
  • 0

Klamra z okopów

niechludow

Pytanie

13 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Mihura- zmartwię Cię. Nijak się ma to do dużych-ogromnych-wielkich i małych spinaczy do papieru. Podobne są tylko pod względem materiału użytego do produkcji- oba wykonania wykluczają szkło. Bo technika i idea montaży jest mocno inna.

Pozdrawiam.
Napisano
ja też nie tak dawno parę szt podobnych znalazłem. Było to tez w okopach i wyglądał ten dół coś jak ziemianka lub coś w tym stylu. Tylko że okopy były raczej 1 wojenne bo parę szt łusek od manlicherów znalazłem a z opowieści dziadka wiem że tam stacjonowali austryjacy od 1915 do pierwszej połowy 1916. Tylko sie domyślam, ale być może wojsko używało tego typu klamer do spinania konstrukcji takićh ziemianek, może jako dodatkowe wzmocnienie skoro siezieli tam 1,5 roku... a dziadek mówił że austryjacy schodzili się z ruskimi w karczmie we wsi, razem imprezowali, grali w karty, pili a jak trąbili alarm to rozchodzili się o swoich pozycji i później do siebie strzelali... pozycję były oddalone od siebie o niecały kilometr. Do tej pory można zobaczyć linie okopów przebiegające względem siebie w najwęższy miejscu o jakieś 300-500 m

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie