Skocz do zawartości

Munudr polski wz. 38

Meatru

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam wszyskich. Chciałbym uszyć mundur polski wz.38 zdobyłem już rysunki i wymiary ale pozostała mi jeszcze kwestia mateiału. Byłbym wdzięczny jeżeli ktoś mógłby napisać z jakiego materiału są/były wykonane te mundury.

Z góry dziękuje za odpowiedzi.
Napisano
Oczywiście, że tak. Warunki techniczne materiałów wojskowych-kurtka sukienna", Nr.1059, Warszawa 15 XII 1938
To nic innego, jak poprawione i poszerzone wydanie z 1935 roku.
Napisano
I do tego właśnie piłem. :)
Okej, ale nie ma co się wyżywać - kolego Meatru, chodziło Ci zapewne o wz36, ale napisz dokładnie, o co chodzi. Kurtka sukienna, drelichowa?
Napisano
Ano tak to bylo ze do lat wczesnych 30tych wzor sie zmienial przy kazdej nowej poprawce (czyli zmianie warunkow technicznych). Powstal z tego chaos (np telefonow polowych wz 27, 28, 29, 30, 31, 33 i 34 czy cos tak, w zasadzie ten sam telefon rozniacy sie np innym kabelkiem). Potem (dokladnej daty nie udalo mi sie ustalic), przegieto pale w odwrotna strone i zupelnie inny sprzet z innym przeznaczeniem nosil wz sprzetu starszego z ktorym mial jakas elementy wspolne. Np wozom talefonicznym nadano wz taczanki ckm z ktora laczyly go li tylko niektore elementy podwozia.
  • 2 weeks later...
Napisano
Chodzi mi o mundur z kampani wrześniowej. Wszędzie jest napisane 'sukno mundurowe' bądź 'w kolorze ochronnym'. Wciąż szukam odpowiedzi na pytanie jaki to jest material. (len, bawelna etc.)
  • 3 months later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie