Skocz do zawartości

Troczenie granatnika wz 36 do roweru

Rekomendowane odpowiedzi

Witam!!!
Poszukuję informacji na temat troczenia granatnika wz 36 od roweru, przewożenia na nim amunicji, sposobu troczenia toreb i skrzyń z amunicją. Mam instrukcje opisujące troczenie wyposażenia cyklistów, ale nigdzie nie mogę znaleźć materiałów opisujących troczenie granatnika i amunicji. Znawców tematu proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Vis

Dotarłem do tych zdjęć ale zależy mi na szczegółach, interesuje mnie też podział wyposażenia granatnika, obsługę stanowiły 4 osoby chciałbym wiedzieć co kto przewoził i w jaki sposób jeżeli ktoś ma taką wiedzę proszę o pomoc

Ok. będę wdzięczny za fotki, chociaż mam ich kilka, ale interesuje mnie jeszcze taktyka walki z granatnikiem, zwłaszcza sekcji kolarzy, historie granatnika opisy konstrukcji itd. jest łatwo znaleźć, ale z założeniami taktycznymi sposobem walki granatnikiem zaczynają się problemy, wiecie może gdzie takie informacje można znaleźć
Będę bardzo wdzięczny za informacje
pozdrawiam
Vis

• 2 weeks later...
Sek chyba w tym ze oddzialy cyklistow piechoty nie mialy granatnikow an etacie (mam nadzieje ze sie myle). To co jest na (pieknych zreszta) zdjeciach pp Slupczynskich to eksperymentalny zestaw zaprojektowany dla kawalerii ktora dopiero zastanawiala sie nad wprowadzeniem tej broni do szwadronow cyklistow. Byc moze ze dwa takie zestawy poszly na wojne w ramach szwadromu kolarzy 16 p ul Wielkopolskich (relacja S Szczepkowskiego. IPiMGS sygn BI 28/B/7).

Awiec oficjalnych regulaminow odnosnie tej broni specjalnie dla kolarzy bym sie nie spodziewal (najwyzej ewentualnie jakies tymczasowe lub lokalne).

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie