Skocz do zawartości
  • 0

blaszka z orzełkiem

Krzych1956

Pytanie

Napisano

Jest to fragment blaszki z orzełkiem, nie mogę jej samodzielnie zidentyfikować, choć wiele szukałem. Może nie wiem gdzie szukać. Wiem, że ocalały napis jest mało czytelny, ale nie chcę tego, co ocalało bardziej czyścić, bo w obecnym stanie ledwo, co się trzyma. Być może wystarczy do identyfikacji to, co widać na zdjęciu.
Na drugim zdjęciu prezentuje dwa kapturki, znalezione w dwóch różnych miejscach i w odstępie kilkumiesięcznym. Gdy znalazłem pierwszy myślałem iż jest to naparstek, ale jak trafiłem drugi to zwątpiłem by był to naparstek.

11 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
cześć niedawno znalazłem podobną gwiazdę {jest na id} i też została połamana przez pług moja jest z 1939 gdyby poleżała o te 25 lat dłużej pewnie też była by w kawałkach.pozd.marek
Napisano
Dzięki Luftlander,zgadza się. Szkoda że trafił mi się taki fragment, piekny byłby fancik a to co mam i tak ledwo się trzyma, był na polu ornym, pługi załatwiły go przktycznie na cacy, totalna destrukcja. Może dasz link skąd pochodzi to zdjęcie które zamiściłeś. Pozdrawiam.
Napisano
bjar_1 dlaczego sądzisz że to celowe zniszczenie, czy masz na myśli nienawiść do wroga ówczesnej ludności? Może i masz rację, jeśli tak to była łamana, bo nie ma śladów cięć. Choć w stanie obecnym to praktycznie jest w trzech częściach ledwo się trzymających razem.
Napisano

Dzięki Luftlander, za Twoją wiedzą wiedziałem czego szukać, znalazłem. Jest to gwiazda z hełmu z roku 1894,
http://www.kaisersbunker.com/dunkelblau/helmets/dbh60.htm

Napisano

Jest to fragment blaszki z orzełkiem, nie mogę jej samodzielnie zidentyfikować, choć wiele szukałem. Może nie wiem gdzie szukać. Wiem, że ocalały napis jest mało czytelny, ale nie chcę tego, co ocalało bardziej czyścić, bo w obecnym stanie ledwo, co się trzyma. Być może wystarczy do identyfikacji to, co widać na zdjęciu.
Na drugim zdjęciu prezentuje dwa kapturki, znalezione w dwóch różnych miejscach i w odstępie kilkumiesięcznym. Gdy znalazłem pierwszy myślałem iż jest to naparstek, ale jak trafiłem drugi to zwątpiłem by był to naparstek.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie