Skocz do zawartości
  • 0

Klakson wojskowy II RP do identyfikacji

Nostro91

Pytanie

Napisano

Witam,gdy rozbierałem starą szopę natknąłem się na ten klakson.posiada on resztki arby khaki.Chciałbym wiedzieć od jakiego samochodu on pochodzi.
Pozdrawiam
Nostro91

7 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano

Witam,gdy rozbierałem starą szopę natknąłem się na ten klakson.posiada on resztki arby khaki.Chciałbym wiedzieć od jakiego samochodu on pochodzi.
Pozdrawiam
Nostro91

Napisano
Scintilla Vertex to znana na świecie szwajcarska firma produkująca wysokiej jakości wyposażenie elektryczne dla pojazdów. Przede wszystkim znana z produkcji iskrowników, prądnic, magdyn, elementów oświetlenia, aparatów zapłonowych i sygnałów dźwiękowych. Między innymi większość samochodów biorących udział w 24 Le Mans miała elektrykę Scintilla Vertex. Jej wyroby stosowano również w samolotach a iskrownik z wirującym magnesem i stałymi uzwojeniami był praktycznie niezniszczalny. Rosja radziecka również wyposażała swoje samoloty w elektrykę Scintilla Vertex tyle, że bez licencji i zgody firmy. A napisy były oczywiście cyrylicą z nieśmiertelnym-SDIEŁANO W SSSR.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie