Skocz do zawartości
  • 0

Ktoś ma pomysł po co komuś było coś takiego w środku" lasu?

RAV4

Pytanie

Napisano

Witam!
Jak w temacie..Będąc ostatnio w okolicach Góry Łyski pod Żywcem znalazłem" cos takiego u jej podnóża (w pobliżu biegnącej nieopodal linii kolejowej Żywiec-Sucha Besk.. W pobliżu nie ma żadnych dróg ani osiedli(z tego co mi wiadomo nie było ich tez wcześniej"). W latach 80' XIX wieku powstawał tu odc.linii kolejowej Żywiec-Sucha Besk. więc..może to coś z czasów CK Austrii i okresu budowy..? Tylko do czego miałoby słuzyc (ujecie wody źródlanej..? studnia..? tyle tylko, że w tym miejscu na stoku jest i było sucho a ujecie wody znajduje sie ok.500 m wcześniej)

16 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Skrot na słupku ( pelny skrót wyglada nastepujaco k.k. St.B.) to nic innego jak austrowegierskie koleje panstwowe - jest to albo slupek kilometrowy, albo slupek okreslajacy granice terenu nalezacego do kolei, mnie osobiscie bardzje pasuje do slupka kilometrowego ze wzgledu na widoczna ponizej cyfre okreslajaca najprawdopodbnie odległosc od wazniejszego wezla kolejowego.
Napisano
cyt To na deser jeszcze coś z okolicy"..Od razu mówie że jestem totalnie zielony więc i pytanie może być naiwne: co ozn. tego typu słupki w sąsiedztwie tej budowli?
koniec cytatu

Piaskowiec ???? jak daleko od linii kolejowej ??? to najprawdopodobniej kolejowy slupek kilometrazowy z czasow Austrowegier ...ten skrot wygląda dziwnie znajomo ;-)), druga opcja, ale wg mnie bardzo mało prawdopodobna to słupek dotyczacy podzialu przestrzennego w lasach, czyli slupek oddziałowy.
Napisano
8total4 dzięki za inf. Co do reszty to pojedyncze domy co prawda tam są (tak jak piszesz: daleko za górka") ale wszystkie datowane po 1945..
Napisano

Argonauta..Słupki są ok 50-100 m od linii kolejowej (trawersuja stok tak jak na zdjęciu) więc bardziej pasuje opcja dot.podziału przestrzennego w lasach..Wszystkie (łącznie z kilometrażowymi, które sa ok.3x szersze..pomalowane na biało i stoja tuż przy linii kolejowej wykonano z piaskowca-nie wykluczam że za surowiec dla duuuuuuuuużej ich cześci posłużyły wychodnie skalne na Łysce - niemal tuż obok linii kolejowej)
Aha! Serdecznie podziękował za podzielenie sie wiedzą:)! Nauka prima sort i..jestem teraz ciut mądrzejszy;)!

Napisano
Eh..skleroza nie boli(ale za to zaczyna zajmowac coraz więcej miejsca na wątku:) Argonauta..jakbyś jeszcze mógł rozwinąć temat: ..ten skrót wygląda dziwnie znajomo;-))" to będe zobowiązany:) Pozdr!
Napisano
Typowa poaustriacka budowla hydrotechniczna, a własciwie melioracyjna, w blizszej i dalszej okolicy jest ich kilka, zwlaszcza w rejonie osuwisk badz potokow, mialy na celu najprawdopodobniej stabilizacje zbocz i odprowadzenie nadmiaru wody, jak znajde fotki to wrzuce podobną konstrukcje ze Straconki koło Bielska.
Napisano
Argonauta..no chyba masz rację i tak jakby wszystko zaczyna do siebie pasować-teraz wiadomo, że chodziło tu o zabezpieczenie przebiegającej poniżej linii kolejowej (dodatkowo w bliskim sąsiedztwie tej budowli hydrotechnicznej wybudowano dwa odcinki sporej długości muru" który w razie czego miał zatrzymywać osuwające sie skały..)
Napisano

To na deser jeszcze coś z okolicy"..Od razu mówie że jestem totalnie zielony więc i pytanie może być naiwne: co ozn. tego typu słupki w sąsiedztwie tej budowli?

Napisano
W którymś z numerów Odkrywcy opisane były takie kanały" odwadniające linie kolejowe przebiegające w tunelach,wyglądały niemal identycznie,ich ujśćia były właśnie kilkadziesiąt metrów od torowisk.pzdr

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie