H2HSnake Napisano 11 Listopad 2009 Autor Share Napisano 11 Listopad 2009 Witam, kto z was oglądał ten film? (jest dostępny na Youtube) co o nim sądzicie, czy reżyser dobrze oddał realia? czy pod cenzurę PRL ten film zrobił? co tam jest przekłamane i przekręcone? czy może da się ten film traktować jako lekcja historii? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Film oglądałem jeszcze w poprzednim ustroju, uczucia mieszane, najbardziej utkwiła mi w pamięci smętna pieśń (Niemena) i cmentarne widoki (chyba na wstępie filmu). Chyba jednak ze względu na poglądy polityczne jednego z aktorów (grał Piłsudskiego całkiem dobrze, jakby się z nim utożsamiał) i reżysera, nazywano w niektórych kręgach ten film Polonia prostituta" (przepraszam za wyrażenie, ale tak było, pisano tak w prasie podziemno-niezależnej). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 13 Listopad 2009 Autor Share Napisano 13 Listopad 2009 ache te zakręty historii, i pomyśleć ze ten reżyser to teraz taki gorący patriota...aczkolwiek muszę przyznać że jego film o 1 dywizji Pancernej Maczka bardzo mi się podobał, i nie był wcale pod PRL robiony aż tak bardzo.Przynajmniej tego nie zauważyłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 Poręba ma dość hmmmm ... zamotany życiorys i światopogląd. Aktor, który odtwarzał Marszałka- Janusz Zakrzeński do dziś nader często odgrywa tą rolę. Co więcej- jest członkiem rady programowej Związku Piłsudczyków ( więc raczej o nie-hallo poglądy nie należy Go podejrzewać ). Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
yorik Napisano 13 Listopad 2009 Share Napisano 13 Listopad 2009 A nie Rysio Filipski? Może się mylę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 Mi się wydawało, że to właśnie Rysio vel wahnistrz Soroka grał Piłsudskiego:), zresztą jako aktor to mi się w tych rolach podobał:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 14 Listopad 2009 Share Napisano 14 Listopad 2009 Wróć, najwyraźniej skleroza:) w Wiki i innych linkach rzeczywiżcie podają, że Zakrzeński, czyli bez skojarzeń:) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 16 Listopad 2009 Autor Share Napisano 16 Listopad 2009 no dobra a jeżeli chodzi o sam film, to co faktycznie jest z nim nie tak? konkrety proszę. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 16 Listopad 2009 Share Napisano 16 Listopad 2009 Pamiętam koturnowość postaci i uproszczenia historyczne, swoista tendencja do mitologizowania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
H2HSnake Napisano 18 Listopad 2009 Autor Share Napisano 18 Listopad 2009 ale czy są tam jakieś rażące niezgodności historyczne? zafałszowania? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
greg1 Napisano 18 Listopad 2009 Share Napisano 18 Listopad 2009 Nie pamietam:), ale przypominam sobie (przy pomocy Wiki), ze Rysio F. grał Piłsudskiego w innym filmie - amach stanu" i tam chyba troche negatywnie go zagrał, jako coś w rodzaju satrapy - dyktatora. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.