Skocz do zawartości
  • 0

Kamyk z nieba?

Krzych1956

Pytanie

Napisano
Mimo iż na tym forum jest niewiele osób zainteresowanych tego typu znaleziskami, to też chcę zaprezentować swoje z ostatniej niedzieli. Jest to kamyczek o wymiarach około 16x10 cm. i wadze 2,4 kg. Wykrywacz reagował na niego bardzo różnie, więc nie będę pisał o wskazaniach. Kamyk był praktycznie na wierzchu. Widoczna jest na powierzchni skorupa obtopieniowa w kolorze zakrzepłej krwi. Dodam, iż zwykły kamień o podobnych gabarytach a nawet troszkę większy był o 0,7 kg. lżejszy. Kamyk zawiera metale, co potwierdza wykrywacz, nie reaguje na magnes, więc nie zawiera żelaza lub występuje w nim w bardzo małej ilości.

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Kamieni, które dają sygnał, znalazłem w czasie wędrówek tak wiele, że obecnie uważam je za utrapienie.
Czy z nieba? - raczej nie. To zawartość metali daje sygnał.
Napisano
Pochodzenie kmayka powoli się wyjaśnia. Chyba jest to magnetyt, ale czy może mi ktoś powiedzieć czy magnetyt reaguje na magnes czy nie? Nie znam się na minerałach. Czytałem iż magnetyty są bogatym źródłem żelaza, więc myślę ze powinien ten kamyczek reagować z magnesem, czyli przyciagać się nawzajem, czy mam rację? I jeszcze jedno, dziwne miejsce znalezienia kamienia, geometryczny środek polski, czyli niedaleko Piątku, a tam nie ma takich złóż. Widocznie przywędrował sobie w jakiś sposób. Być może w innych rejonach kraju występuje sporo kamieni na które reaguja wykrywacze i dla poszukiwaczy w tychże rejonach są one utrapieniem, ale tam gdzie ja najczęściej bywam są one rzadkością.
Napisano
Nie koniecznie ale może.Zależy od koncentracji zawartości żelaza w rudzie.A jeśli chodzi pochodzenie Twojego kamyka to prawdopodobnie przybył on razem z lodowcem ze Szwecji,pozdrawiam.
Napisano
niestety rudy metalowe nie reagują na magnes, tak samo jak rdza która jest czystym tlenkiem żelaza 100% najlepsza ruda żelaza to rdza". Rudy to niestety nie czyste metale a związki chemiczne przez co nie reagują na magnesy nawet neodymowe. W Polsce najwięcej jest syderytów, wykrywacz warczy, wyje , a syderycik wyskakuje, bo zawartość metalu to nawet powyżej 40%, ale standardowo to około 30% , do lat 60 istniały kopalnie w woj Częstochowskim odkrywkowe które wydobywały syderyt do huty w Częstochowie. Obecnie już nie eksploatowane z uwagi na koszty wydobycia i małą zawartość żelaza. Pamiętać trzeba było że taką rudę trzeba wzbogacić aby nadawała się w ogóle do wytopu. czyli zmielić rudę na proszek i w płuczce oddzielić kamień od rudy metalu, przez co wzbogaca się zawartość metalu aby nadawała się do pieca. Hematyty powyżej 72 % żelaza znaleźć takie kamyki można koło Kowar, Szklarskiej Poręby, Złotoryi czy też Suwałk", Magnetyty rudy żelaza powyżej 70% o barwie czerwonawej która stanowi główną rudę wydobywczą do wytopu żelaza , w Polsce występuje w górach świętokrzyskich, Kotlinie Kłodzkiej, górach Kaczawskich na Kujawach.
Najprawdopodobnie to co znalazłeś to właśnie ruda magnetytu
nie reaguje na magnes mimo że zawiera 70 % metalu , ale jest to trzeba pamiętać nie czyste żelazo a ruda czyli tlenek żelaza Fe2O3, Fe2O4 lub Fe2CO3 . Ja to stopisz i oddzielisz Tlen a zostanie samo żelazo - zacznie lepić się do magnesu ;o)). Nie jest to też meteoryt żelazny bo na powierzchni nie ma obtopień kiedy meteoryt wpada do atmosfery , w 99% meteoryt wpadając do atmosfery nie obraca się w trakcie lotu tylko , dlatego można zobaczyć na meteorycie czoło oraz strugi odrywającego się metalu i spływającego po powierzchni w strugach gazu atmosferycznego w trakcie tarcia i wyhamowywania swego lotu przez atmosferę. Tu akurat tego brak o nie znika w trakcie leżakowania w ziemi". Za to ma 100% wygląd magnetytu.
Napisano

To ja skorzystam z okazji. Co koledzy powiecie na to ciężkie jak cholera magnetyczne, proxima pokazuje srebro wielkośći pudełka od zapałek. Na głębokości tak z 50 cm w dołku o srednicy ok 2m. Teren całkowicie dziewiczy nic tylko to.

Napisano
Mimo iż na tym forum jest niewiele osób zainteresowanych tego typu znaleziskami, to też chcę zaprezentować swoje z ostatniej niedzieli. Jest to kamyczek o wymiarach około 16x10 cm. i wadze 2,4 kg. Wykrywacz reagował na niego bardzo różnie, więc nie będę pisał o wskazaniach. Kamyk był praktycznie na wierzchu. Widoczna jest na powierzchni skorupa obtopieniowa w kolorze zakrzepłej krwi. Dodam, iż zwykły kamień o podobnych gabarytach a nawet troszkę większy był o 0,7 kg. lżejszy. Kamyk zawiera metale, co potwierdza wykrywacz, nie reaguje na magnes, więc nie zawiera żelaza lub występuje w nim w bardzo małej ilości.
Napisano
Krzychu z całym szacunkiem , ale niewidzę w tym kamolku nic nadzwyczajnego.
Wiele razy spotkałem się z tym że wykrywacz reagował na kamienie, ale niestety żaden nie był meteorytem:-(
Pozdrawiam
Napisano
dago2 a skąd wiesz, iż zaden z nich nie był meteorytem? Czy robiłeś jakieś choć porównania lub czy pokazywałeś to komuś kto ma na ten temat wiedzę? Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale interesuję sie astronomią i meteorytami. Nie Twierdzę w 100%, że ten kamyk jest nim na pewno, ale wiele na to wskazuje. Szkoda że zostawiasz na polu takie znaleziska, niektóre okazy przewyszaja ceną za jeden gram kilkanaście krotnie większą wartością niźli złoto. Pozdrawiam.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie