Patryk7k5 Napisano 7 Listopad 2009 Autor Napisano 7 Listopad 2009 Witam!Czy ktoś jest w stanie rozszyfrować sygnturki?Coś na kształt pół księżyca korona a nad nią gwiazda 800 H&D dalej litera nieczytelna i A.WZ którego roku pochodzi?
Patryk7k5 Napisano 7 Listopad 2009 Autor Napisano 7 Listopad 2009 Witam!Czy ktoś jest w stanie rozszyfrować sygnturki?Coś na kształt pół księżyca korona a nad nią gwiazda 800 H&D dalej litera nieczytelna i A.WZ którego roku pochodzi?
zebu74 Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Witam.Podłączę się pod wątek z dzisiejszym fantem i tym samym zapytaniem,czy srebro?
zebu74 Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Takie sygnaturki,brak innych bić.Z góry dziękuję za ew.odpowiedzi.pzdr
Anarchista Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Fajny widelec, mając te inicjały można spróbować ustalić do kogo należał :) Raczej srebrny, potwierdzeniem byłaby wybita próba, ale i bez tego uważam że to srebro.Jeśli czyściłeś go jakimś ostrym proszkiem to więcej tego nie rób :). Tylko jakiś płyn do czyszczenia srebra albo elektroliza/autoliza.
zebu74 Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Jest tylko przetarty w miejscu bić,reszta jeszcze w patynie.
euro_sabre Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 zebu, Twój też srebrny na 100% - tylko nieco starszy ;)spróbuj odnaleźć swoje sygnatury: http://www.925-1000.com/foreign_marks.html
traper6 Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 W tym linku napewno nie znajdzie.Niestety mam bardzo mało materiałów na temat starych niemieckich sreber. Bibliografia na ten temat jest olbrzymia i nie wiem czy ktoś się pokusił do zebrania wszystkiego w jedną całość (księstwa, landy, miasta, prowincje, kolonie). To co mogę powiedzieć na ten temat to :100% jest to srebro100% są to Niemcy100% początek XIX wieku.Oznaczenia punc patrząc od strony lewej do prawej. Literka Q" jest to zakodowany rok produkcji, następnie jest (miasto, land, prowincja ?), ostatnia punca to jubiler.
Gniewkos Napisano 11 Listopad 2009 Napisano 11 Listopad 2009 Wydaje mi się że Wrocław, roku nie wiem producent CVK, litera Q to 1830 ale coś chyba nie pasuje do końca jeszcze poszukampozdro!
Pytanie
Patryk7k5
Czy ktoś jest w stanie rozszyfrować sygnturki?
Coś na kształt pół księżyca korona a nad nią gwiazda 800 H&D dalej litera nieczytelna i A.W
Z którego roku pochodzi?
10 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.