Skocz do zawartości

Polscy jeńcy - wrzesień 1939r- cz.3.

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 415
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

Jednym z żołnierzy jest mój dziadek. Nie wiem gdzie i w jakim oddziale walczył. Ze wspomnień rodzinnych (mojego ojca oraz wuja): opowiadał o ataku na bagnety, żaden z niemieckich żołnierzy atakowanego pododdziału nie przeżył, znał niemiecki, słyszał niemieckiego dowódce dodającego otuch swoim żołnierzom, o niemieckim ostrzale jego oddziału w lesie, straszne przeżycie, drzewa wylatywały w powietrze razem z korzeniami. Ostatecznie jego oddział znalazł się otoczony – z jednej strony Niemcy, z drugiej Rosjanie. Po rozmowach z obiema stronami, dowódca poinformował żołnierzy, że mogą poddać się albo jednym, albo drugim, wedle osobistego uznania. Mój dziadek, pochodzący z Pomorza, znał Niemców, zdecydował się poddać Rosjanom. Podróż w głąb ZSSR zakończyła się w Charkowie. Po kilkudniowym postoju na stacji kolejowej, pociąg z jeńcami został odesłany do Niemiec. Podejrzewam, że dokonano tam selekcji: jeńców z niemieckiej strefy odesłano do Niemiec. Ostatecznie na wiosnę lub latem 1940 roku dziadek został zwolniony z obozu.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie