krawat Napisano 3 Listopad 2009 Autor Napisano 3 Listopad 2009 Co to jest za guzik?Proszę o identyfikacje.
Martian Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 Ja bym obstawiał austriacki tuż z przed epoki Napoleona, lub ew. angielski z tych samych czasów. Gdzie znaleziony?
krawat Napisano 3 Listopad 2009 Autor Napisano 3 Listopad 2009 Znaleziony na polu - małym wzniesieniu razem z guzikiem austriackim nr 13 (dolnośląskie powiat Strzelin)
8total4 Napisano 3 Listopad 2009 Napisano 3 Listopad 2009 ja bym bardziej w stronę Prus obstawiał..widziano już wiele egzemplarzy dokładnie tego rodzaju guzików, z różnymi numerami, i nikt nie jest w stanie ich jednoznacznie zidentyfikować..trzeba sprawdzic pewne zależności między miejscem wykopania guzików a szlakiem bojowym danych pułków, może się pokryją..trudna sprawa.pozdrawiam.
Martian Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 Może sprawa się wyjaśni zamieściłem na Sucherforum.Pozdro
krawat Napisano 4 Listopad 2009 Autor Napisano 4 Listopad 2009 Podobne zero. Opis z Buttonarium: Guzik prawdopodobnie z końca XVIII wieku, francuski albo pruski - na naszych terenach nie było pułków z tak wysokimi numerami. btrm 1336
8total4 Napisano 4 Listopad 2009 Napisano 4 Listopad 2009 o ile to numer pułku a nie jakiejś mniejszej jednostki.ps. tak z ciekawości - wie Ktoś może, ile pułków liczyła Armia austriacka w czasie Wojen Napoleońskich?pozdrawiam.
SZZ Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 Tego samego typu guzik z cyfrą 20 został znaleziony przed kilku laty w Zakroczymiu.Pozdrawiam
Martian Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 Austria przed i w czasie Napoleona miała coś ponad 60 regimentów samej piechoty. Tego typu guziki są opisywane w literaturze niemieckiej jako austriackie z tamtego okresu.
bjar_1 Napisano 5 Listopad 2009 Napisano 5 Listopad 2009 Kolega trafił ostatnio taki z '3' w okolicach Piotrkowa Tryb.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.