Skocz do zawartości
  • 0

Hałer M16/17?

bryan100

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Z frontu 2 dziury ,jakby do mocowania dużego orła,może w latach miądzywojennych był używany przez polską policję państwową.
Napisano
Przypomniało mi się że widziałem gdzieś fotografię z wojny 1920 r. na której byli przedstawieni polscy żołnierze w hełmach niemieckich wz. 16 czy 17 z nałożonymi standardowymi orłami wz.19,ale w twoim wypadku duży rozstaw otworów przemawia za wiąkszym orłem policyjnym.
Napisano
Skoro odstąp między otworami - 24 mm.wojskowy orzeł wz 19 też mógł być noszony.W każdym razie egzemplarz był napewno wykorzystywany przez Polaków,policję lub wojsko.
Napisano
Po nicie na nadkarczku od uszka do podpinki przy dolnej krawędzi rantu hełm wygląda na M16.Napewno miał jakiś rzadki jak mi się wydaje sposób zamocowania wyposarzenia wewnętrznego , czteropunktowy.Z przodu z tyłu i po bokach.A do zamocowania jakiegoś emblematu służył tylko prostokątny otwór?
Napisano
a daj kolego fotkę środka jestem ciekaw czy zawieszki podpinki1szo wojenne czy przerobione u nas....ps.gratuluję fanta-prześliczny:)przydałby mi się taki do uzupełnienia kolekcji...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie