szeregowy-sztuk Napisano 26 Październik 2009 Autor Share Napisano 26 Październik 2009 Gmina Żmigród zaprasza grupy rekonstrukcji historycznej, oraz rekonstruktorów nie zrzeszonych na inscenizację, która odbędzie się w ruinach żmigrodzkiego zamku 11.04.2010r. Inscenizacja nawiązywała będzie do walk z 1945 r. na froncie wschodnim. Swój udział zapowiedziały:WSH Historica GRH WiarusPGRH WartaGRH 7 D.A.KGRH SalamandraGRH Festung Breslau W inscenizacji będziemy mieli również możliwość zobaczenia pojazdów historycznych takich jak: GAZ Czapajew, samochód willys i motocykle. Przewidziany jest też udział ludności cywilnej. Grupy zorganizowane, oraz rekonstruktorzy nie zrzeszeni odtwarzający Armię czerwoną, oraz 1 i 2 AWP (LWP) mogą wysyłać zgłoszenia pod adres:zmigrod2010@vp.plStronę niemiecką mamy obsadzoną. Bezpośrednio przed imprezą odbędzie się przemarsz przez miasto na cmentarz, pod grób nieznanego żołnierza, gdzie zostaną złożone kwiaty. Po powrocie na teren imprezy odbędzie się piknik historyczny z prezentacją dioram i pojazdów. W tym miejscu chcę również zaprosić GRH odtwarzające inne armie świata do wystawienia dioram, oraz zaprezentowania się przed publiką.Kontakt z organizatorem- Tomasz Sztuk:tel. 669 660 504 (na telefony odpowiadam od godziny 16)e-mail- zmigrod2010@vp.pl Organizatorzy:GMINA ŻMIGRÓDWspółorganizator:GRH 7 D.A.K Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 26 Październik 2009 Autor Share Napisano 26 Październik 2009 http://www.ad24.pl/files/ifiles/4/3/bc72130863931a44fddc57d8b0d4bae3.jpgOdremontowane ruiny pałacu.http://2.bp.blogspot.com/_o-3A9HIEJso/Sf8tavGye0I/AAAAAAAAH5M/qJG58ATb4b8/s320/P5010007.JPGI baszta. Pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 Można prosić o więcej szczegółów?Jakieś warunki uczestnictwa, od kogo broń, kto robi piro, jakieś żarcie, może zwrot kosztów dojazdu?No i pytanie dodatkowe:-Które z grup będą reprezentowały 1 i 2 AWP (LWP) i jak licznie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Oczywiście, że można. Imprezę organizujemy pierwszy raz, więc budżet nie jest zbyt wielki. Pirotechniki raczej nie będzie, gdyż nie mamy gdzie umiejscowić ładunków (teren wokół pałacu jest ubity żwirem). Co do broni to prawdopodobnie będą tylko kałachy i PK z jednostki wojskowej, reszta to petardy. Nie jestem zadowolony z faktu, że mamy mały budżet, ale sądzę, że jak na pierwszy raz wystarczy. Teraz trzeba wypromować imprezę i starać się o większą kasę na następny raz. Co do jedzenia- oczywiście takowe zapewniamy ;) Spanie jeśli tylko potrzebne to również zapewnione ;)LWP- GRH Salamandra 8 osób, WSH Historica- 9 osób, PGRH Warta 3 osoby + willys z 3 osobami i czapajew.Zapewniam, że scenariusz jest bardzo dobry i mimo braku dużej ilości broni i piro nadrobimy realizmem, świetną atmosferą i wysokim poziomem umundurowania i wyposażenia.Pozdrawiam i zachęcam do wzięcia udziału w imprezie Sztuk Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Co do strony niemieckiej to:GRH 7 DAK- na tej rekonstrukcji wcieli się w role volksturmistów ok. 8 osóbPGRH Warta ok. 5 osóbGRH Warta 5 osób + 2 volksturmistówGRH Festung Breslau- tego jeszcze nie wiemStrona radziecka:GRH Festung Breslau- jeszcze nie wiem ile osóbListę dla GRH niemieckich mamy zamkniętą, gdyż scenariusz przewiduje obronę pałacu, a tam zbyt wielu ludzi nie wejdzie. Pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 27 Październik 2009 Share Napisano 27 Październik 2009 Ok, dzięki za wyczerpującą informację. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 W najbliższym czasie przejadę się do parku i zrobię kilka zdjęć miejsca rekonstrukcji. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 27 Październik 2009 Autor Share Napisano 27 Październik 2009 Przeoczyłem jedno pytanie. Warunki uczestnictwa?- posiadanie munduru i wyposażenia zgodnego dla odtwarzanej jednostki, chęci no i przede wszystkim zdrowy rozsądek na polu bitwy. Sądzę, że nie są trudne do spełnienia ;)Jeśli będą GRH chętne do wzięcia udziału w inscenizacji, a będą grpami których nie znam (w sensie nie widziałem ich wyposazenia i umundurowania) będą proszone o przesłanie foto ich wyglądu. A to dla tego, że przykładamy wagę do realizmu ;)Pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 29 Październik 2009 Share Napisano 29 Październik 2009 Skoro piszesz że przykładasz wagę do realizmu to co ma z tym wspólnego wyposażenie w kałacha i PK. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 29 Październik 2009 Share Napisano 29 Październik 2009 Przecież organizatorzy piszą ,ze impreza po raz pierwszy ma sie odbyć - budżet mikroskopijny a broń (kałachy i pk) z jednostki wojskowej grzecznosciowo wypozyczona ale pewnie się nie pogniewają jak mój przedmówca pomoże załatwic coś bardziej realistycznego i epokowego oczywiscie legalnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 Po co tak od razu gdy nic nie wiesz? Plan jest podobny jak w rekonstrukcji w Kołobrzegu- żołnierze z jednostki strzelali z współczesnej broni robiąc masę huku. Ma wyglądać to tak, że żołnierze będą pochowani w ruinach pałacu, i strzelać choć by w powietrze, lecz robiąc masę huku. Gwarantuję, że nie będzie ich widać i nie będą szpecić imprezy swoimi mundurami, ani wyglądem współczesnej broni. Ba- nawet sam nie wiem na 100% czy w ogóle będą (pisałem to już wcześniej). Jak to mówią- Jak się nie ma co się lubi, to się lubi co się ma!A po za tym- wystarczy przyglądnąć się na ilu jeszcze imprezach jest wykorzystywana taka broń- znajdzie się ich masa. Pozdrawiam Tomasz Sztuk Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 29 Październik 2009 Share Napisano 29 Październik 2009 Nie ma co wybrzydzać jeśli chodzi o broń. Każdy kto organizował choć raz imprezę, wie jakie koszta pochłania wypożyczenie karabinów, amunicja i jeszcze ktoś sobie pirotechnikę zażyczy. To są tysiące złotych, których na ogół imprezy aczkujące" nie mają z oczywistych względów, nikt w ciemno nie wyłoży pieniędzy. Potrzebna jest przynajmniej 1 edycja, na wysokim poziomie mimo braku środków, wtedy ktoś może dostrzeże, że w to warto jednak zainwestować. Tak jak Tomek napisał, wiele imprez nadal gości kałachy, takie mamy realia, a marudzenie łe bo kałachy i pk" świadczy o braku zderzenia z rzeczywistością. Możemy tylko wszyscy trzymać kciuki, by obietnica Tomka się spełniła, że owe karabiny nie będą szpecić pola bitwy a będą tylko tłem. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 29 Październik 2009 Autor Share Napisano 29 Październik 2009 Dodajmy Krzysiu- o ile będą ;) I dokładnie jak napisałeś- musimy wypromować" imprezę- gdy burmistrzowi się spodoba, to i pewnie budżet następnej edycji wzrośnie ;)Pozdrawiam ;) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 To po co piszesz, że dbamy bardzo o realia. Albo się robi dobrze albo nie robi się wcale. A dla jasności nie jestem rekonstruktorem, ale od ponad 20 lat kleję model pojazdów pancernych US Army, brytyjskich, polskich, radzieckich. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 31 Październik 2009 Share Napisano 31 Październik 2009 Panowie ten pan was wyraznie podkręca zresztą nie pierwszy raz na tym forum. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 1 Listopad 2009 Share Napisano 1 Listopad 2009 Albo się robi dobrze albo nie robi się wcale."Imek46->To nie jest takie oczywiste...Życie pokazało, że w przypadku inscenizacji i imprez rekonstrukcyjnych, mogą one być:-bardzo dobre-dobre-takie sobieoraz mogą być totalnym obciachemŻycie również pokazało, że każda forma jakościowa znajdzie swoje miejsce na tym łez padole...W modelarstwie jest podobnie.Nad modelem można siedzieć dwa miesiące lub dwie godziny. I co?Czy można komuś zabronić sklejenia modelu w dwie godziny?Nie!Co więcej, o ile efekt pracy po dwóch godzinach jest łatwy do przewidzenia, to efekt dwu miesięcznych starań też może być nie do końca satysfakcjonujący.Taki lajf... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Jankes90 Napisano 1 Listopad 2009 Share Napisano 1 Listopad 2009 Pożyjemy zobaczymy. Poczekajmy aż impreza się odbędzie. Wypowiedzą się znawcy" i będzie można dyskutować. Teraz jest to zbędne... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
akagi_FWP Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 A może byście dali najpierw kolegom zrobić imprezę, a potem krytykujcie? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 2 Listopad 2009 Share Napisano 2 Listopad 2009 A kto krytykuje...? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
imek46 Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Steiner 7 ja uważam, że lepiej siedzieć nad modelem dwa miesiące, gdyż wtedy wiesz że masz dobrze wykonaną rzecz. Tak samo jest i u was. Szlag mnie trafia jak widzę, gdy Niemiec lata w rekonstrukcji z 1939 roku z kałachem w ręku. Tak samo jest też w tym przypadku. Panowie skoro się za coś zabieracie to róbcie to dobrze. Aha żeby była jasność nikogo i nigdy nie podpuszczam ani nie podpuszczałem na tym a ni na innych forach. To co mówię jest to tylko i wyłącznie moje zdanie. Pozdrawiam i życzę sukcesu organizatorom tej imprezy, bo wiem jak jest trudno coś zorganizować w naszym kraju. Sam od lat organizuję Lubelskie Spotkania Modelarskie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Radek.s Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Ale przecież powracając do tych nieszczesnych kałachów o które tutaj batalia sie toczy nikt z nimi biegac nie zamierza organizatorzy deklaruja że pochowane gdzieś maja byc i są tylko i wyłącznie do efektów akustycznych. nikt ich eksponowac nie zamierza! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Imek->Ja też tak uważam, jako laureat Międzynarodowego Konkursu Modelarskiego we Wrocławiu, w 1993 r.Ale Polska to wolny kraj i każdy może uprawiać" swoje hobby na jakim chce poziomie i nikt mu nie może tego zabronić.Jedynie życie może to zweryfikować, czy wybrana forma znajdzie akceptację tzw środowiska". Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 11 Listopad 2009 Autor Share Napisano 11 Listopad 2009 Panowie! Zboczyliśmy z tematu- co ma modelarstwo z tą rekonstrukcją? Proszę moderatora o przeczyszczenie tematu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Steiner7 Napisano 11 Listopad 2009 Share Napisano 11 Listopad 2009 Ok, dosyć na temat modelarstwa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
szeregowy-sztuk Napisano 1 Grudzień 2009 Autor Share Napisano 1 Grudzień 2009 Do grup podanych wyżej dołączyła GRH Bohun" w sile 4 osób, która wcieli się w rolę armi czerwonej.PozdrawiamSztuk Tomasz Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.