mihura Napisano 25 Październik 2009 Autor Share Napisano 25 Październik 2009 Reż.Artur Rantin jr. Oglądnąłem dzisiaj tą kreskówke i mam wrażenie,że Tolkien stworzył tę historyjkę,na podstawie własnych przeżyć drugowojennych?Co wy na to?pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pawlik Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Raczej nie. Tolkien wielokrotnie podkreślał, że druga wojna św. tylko w minimalnym stopniu wpłynęła na władcę pierścinka. pzdr Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Wtrącę się- Hobbit został wydany w 1937 roku, więc z II WŚ nie bardzo może mieć związek.Dla odmiany legenda miejska głosi, że Władca miałby mieć związek z I WŚ ( a dokładnie m.in. z bitwą nad Sommą, gdzie JRR T. brał udział ). I tutaj faktycznie Tolkien wypierał się ( czy też zaprzeczał ), że istnieje związek.Dla jasności Władcę pisał już w czasie II WŚ, a pierwsze wydanie miało miejsce w 1954 roku. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 w Trylogii jest wiele odniesień do historii, ale tez podzielam zdanie przedmówców, że - zgodnie z tym, co podawał sam Tolkiejn - odniesień do II wojny nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 25 Październik 2009 Autor Share Napisano 25 Październik 2009 Brał udział.Więc włożył w tę książkę maximum wspomnień i obrazów z przeszłości.Porównał ją z Wielką Wojną wręcz.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Mihura- którą ą"? Zaczynasz od Hobbita, przelatujesz obok Władcy... Pogubiłem się.Ale jeśli trzeba, mogę na spokojnie sięgnąć na półkę i z dowolnej przetłumaczonej na język polski biografii zacytować Ci odpowiedni fragment. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 25 Październik 2009 Autor Share Napisano 25 Październik 2009 No tam i z powrotem. Wyruszył z Krasnoludami,pokonał Orków,Goblinów(gwizdnął pierścień renciście Gollumowi),zjednoczył się z Elfami i Ludżmi,Zabił smoka,wziął 1\\14 i wrócił.Ot i Hobbit.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 25 Październik 2009 Autor Share Napisano 25 Październik 2009 Tzn. Nie zabił,ale zdradził" komuś jak to zrobić.:)pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Mihura- wieczorem, jak tylko skopię lodówkę, zrobię to dla Ciebie i znajdę cytaty JRR Tolkiena, które albo obalą albo potwierdzą Twoją tezę.OKi? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Dziadkus Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 a może by tak poczytać wypowiedzi autora, bo takie pytania zadawano mu kiedyś osobiście.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Chcę Mihurze życie uprościć...Tym bardziej, że o pisaniu w okopach powiedział To wszystko bzdury. Można było nagryzmolić coś na odwrocie koperty i schować ją do kieszeni, ale to wszystko. Nie można było pisać [...]. Człowiek siedział skulony pomiędzy muchami a brudem."Nie zmienia to faktu, że gdy w listopadzie 1916 po stwierdzeniu gorączki okopowej, został skierowany do Pierwszego Południowego Szpitala Ogólnego w Birmingham, rozpoczął pisać Silmarillion.Co więcej, jedna z wersji powstania Hobbita mówi, że był to pierwotnie zbiór opowieści na dobranoc, które JRR T opowiadał swoim dzieciom ( podobne do Listów do Św. Mikołaja ). Dopiero w 1936 (?) roku autor został zmobilizowany" do stworzenia jednolitego utworu.Mihura- a jeśli Cię to baaaardzo męczy- zapoznaj się z Drogą do Śródziemia TA Shippey'a. Ale z góry ostrzegam- ciężkostrawne. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 A gdzie krasnoludki i smerfy? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Czlowieksniegu Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 Feldziu- z Konopnicką i Uderzo Ci się pogibało... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
feld Napisano 25 Październik 2009 Share Napisano 25 Październik 2009 tia,moze jeszcze powiesz ,ze Maria Curie-Sklodowska,tez była kobietą..? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mihura Napisano 26 Październik 2009 Autor Share Napisano 26 Październik 2009 Ja to wszystko rozumiem yeti,hobbita i trylogie czytałem x lat temu a informacje o porównaniu jego twórczości z wojną,zaczerpnąłem z Discovery też x lat temu.pzdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.