Skocz do zawartości

Adek part. 3

Arseon

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 250
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi

zauwazcie jaki kolor miala monetka (patyna) a zawieszka nienaturalnie czysta (na poprzednim zdjeciu przód monety doczyscilem). Zawieszka byla tak samo czysta po wyjęciu jak widac. Czy to znaczy ze zawartość srebra w srebrze w zawieszcze jest tak duza ze nie zrobila sie patyna?

Tym razem tylko kawałek (po rozmienieniu na drobne") Orta Augusta III Sasa.

Srebrny ort koronny z 1756 r., śred. 28,4 mm, waga 5,47 g.
(równowartość trzech szóstaków). Awers: Ukoronowane popiersie króla w prawo, Rewers: Okrągła tarcza pięciopolowa polsko - w płaszczu narzuconym na zbroję litewską z tarczką saską w środku, po bokach. Legenda otokowa: D. G .AVGVSTVS III. REX gałązki palmowe, poniżej E-18-C. Litery "EC POLONIARUM ( z Bożej łaski August III, oznaczają mincmistrza lipskiego Ernesta król Polaków)Crolla (1753-1763), cyfra 18 oznacza trzy szóstaki = 18 gr. Legenda: SAC.ROM.IMP.-ARCHIM. ET.ELECT. 1756 (świętego rzymskiego imperium arcymarszałek i elektor)."

Brosza, niegdyś pozłacana, trojak SAP, 3 kopiejki 1853, dziwna boratynka, artyleria carska9 wz. 1827, medalik św. Benedykta, 24 einen thaler, zapinka, Borrus sreberko, 10 gr 1840, sklejona boratynka z groszem Augusta III Sasa;), pruski guzior.

Kluczyk ułamany od zegara, cośpiękniastego, ale bez ID:( i moneta SAP 6 groszy. I uwaga: moneta znaleziona z rok temu, zagubiona przeze mnie i odnaleziona w misce z oliwką, gdzie różne moniaki z powodu mojego lenistwa się już rok moczyły. Dlaczego sreberko tam trafiło? Nie wiem, ale cieszę się, że znalazłem ją po raz drugi:) hehe Nawet z tego powodu dam zbliżenie:)

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie