Skocz do zawartości

Sprzęt dla rekonstruktorów

Duzy_kk

Rekomendowane odpowiedzi

Ostatnio na ebayu znalazłem pewien sklep z tonami sprzętu do rekonstrukcji. Może ktoś jest zainteresowny to odsyłam do linku. Co prawda towar znajduje się w Singapurze więc pewnie w tym rejonie powstał. Nie znam sie zbytnio na sprzęcie prócz hełmów więc czekam na wasze opinie.

http://stores.shop.ebay.pl/Spearhead-Militaria__W0QQ_nkwZgermanQQ_armrsZ1QQ_fromZQQ_ipgZQQ_sasiZ1

Sorry za przydługawy link :)

Sporo rzeczy wartych uwagi, głównie do rekonstrukcji niemieckich formacji, odrobinę amerykańskiego i brytyjskiego umundurowania,ale opłaca się ściągać tylko większe pakiety, bo inaczej wysyłka okrutnie podroży te wyroby.
Osobiście rozczuliły mnie czapki ze sztucznego futerka-dobre na rekoko

Natomiast wełniane mundury i nakrycia głowy jednak odradzam – może się coś w tym temacie zmieniło, ale przynajmniej do połowy tego roku (bo wtedy ostatni raz coś od nich zamawiałem) szyte były z bardzo cienkiego sukna, przez co brzydko układały się na sylwetce…

Wbrew moim obawom (bo na zdjęciach z aukcji to słabo wygląda) całkiem niezłe mają oficerskie czapki polowe starego wzoru („crusher’y”) – można się czepiać szczegółów, ale generalnie dają radę.

Pozdro
Hindus

Zamawiałem u nich już kilka rzeczy – ostatnie zamówienie realizowałem w połowie września b.r.
Sprawa nie jest skomplikowana – kupuje na Ebay wybramy towar, płacisz PayPal’em (teraz nie trzeba mieć do tego karty kredytowej, bo konto w tym serwisie możesz zasilać przelewem bankowym) i czekasz na przesyłkę – jak do tej pory nie byłem ciągany do UC z tytułu tych zamówień (może dlatego, że przesyłki jakie otrzymywałem były niezbyt duże objętościowo i wagowo).
Przesyłka dwóch oficerskich czapek polowych starego wzoru (czyli przedmiotów raczej lekkich) kosztowała niestety aż 32 USD.
Żadnej filii o ile wiem nigdzie bliżej naszego kraju nie mają.

Pozdro
Hindus

Hindus pisze:
Wbrew moim obawom (bo na zdjęciach z aukcji to słabo wygląda) całkiem niezłe mają oficerskie czapki polowe starego wzoru („crusher’y”) – można się czepiać szczegółów, ale generalnie dają radę."
Generalnie nie nadają się do niczego! No chyba, że na dno szafy, bo moja tam zawędrowała! Gorszej nie widziałem! Nie ma fasonu, a daszek jest z tekturki obszyty skórą, a nie jak w oryginale cały ze skóry!!:-)
Jeżeli ktoś chce zakupić dobrą kopię crushera polecam jedynie Hero!

pozdrawiam!
Damian

A ja tam nie narzekam – owszem ma braki, o których Steffanos wspomniałeś, ale jak się nad nim dobrze popracowało to się robi „względny” i dlatego podtrzymuje opinię, że daje radę.
Na ostatniej imprezie naszej grupy mieliśmy te czapki ze sobą, więc jak ktoś jest zainteresowany to zdjęcia porównawcze są do wglądu wiadomo gdzie ;)

„…Jeżeli ktoś chce zakupić dobrą kopię crushera polecam jedynie Hero!...”
Nie tylko tam, bo również bardzo ładne crusher’y robi Yanik!

Pozdrawiam
Hindus

no właśnie ten zakupiłem i bardzo go polecam , jak nie powiesz komuś , że to kopia to bardzo wątpię , że rozpozna :)

rozm fasunku jest 58, dzwonu 66

skórka miękka jak skórka z n...ka , jedyne co pasek pod brodą troszkę sztywny ale wyrobi się. Hełm trzyma idealnie kształty.

hindu a myślisz że hełmiki panow z WH i ss były świetne i nienaruszone?!?! po ostrzale z 175tek nic nie było takie jak wcześniej i ranty to był najmniejszy problem żołnierzy w dołkach i okopach... blacha była jaka była aktualnie w fabryce i możesz gdybać jeszcze dekade i to będzie tylko AKADEMICKA DYSPUTA a co było i jak było robione pozostanie słodką tajemnicą:)))))
pozdro kaes:D

Kolego Kaes - akurat warunki produkcji niemieckich hełmów w czasie IIWŚ zostały dokładnie zbadane (więc nie jest “słodką tajemnicą“), gdyż w niezmienionej postaci produkowano je również przez krótki czas po wojnie. Ograniczenia ekonomiczne wynikające z wojny totalnej, wcale nie oznaczały, że dzwony niemieckich hełmów tłoczono z jakiejkolwiek “...blachy jaka była aktualnie w fabryce...” - ale wyłącznie z takiej, która spełniała podstawowe, założone w procesie produkcji parametry (jednolite dla wszystkich zakładów wytwarzający hełmy na potrzeby Wehrmachtu). Między innymi z tego powodu na początku 1945 roku wstrzymano produkcję hełmów M42 - brak było surowców do produkcji blachy stalowej o wymaganych parametrach.
Miałem w rękach replikę z Dalekiego Wschodu, oraz kilka oryginalnych, dobrze zachowanych niemieckich hełmów M42 i dlatego wiem jakie są różnice w ich wykonaniu - w tym różnice w grubości blachy.

„...hindu a myślisz że hełmiki panow z WH i ss były świetne i nienaruszone?!?!...”
Owszem w sytuacji, gdy ci żołnierze otrzymywali fabrycznie nowe egzemplarze to takie one właśnie były - świetne i nienaruszone. I do takiej sytuacji odnoszę swoje uwagi dotyczące tej repliki z Dalekiego Wschodu. W końcu omawiamy przecież replikę hełmu M42, która imituje oryginalny, nowy hełm - a nie wyeksploatowany egzemplarz? Na tym produkcie „Mrówki”, ani w jego opisie nigdzie nie znalazłem informacji, że jest to wersja „vintage” ;)

Pozdro
Hindus

A ja tu powiem taką oto ciekawostkę.

Widziałem replikę m35 ze wschodu dalekiego :) i była ona zrobiona z dużo grubszej blachy niz oryginały :) Hełm ważył chyba tonę i ja osobiście czegos takie na głowie dłużej niż 15 min nie dał bym rady nosić.

Nie był to hełmik od mrówki.

Generalnie hełmy w swojej produkcji zmieniały się jakosciowo i cenowo. jak wszyscy o tym wiemy. Tak M35 który był drogi i pracochłonny był zupełnie inny od m42 w którym i skrócono proces produkcji czas i koszty. Malowanie było inne tańsza farba etc Wszystko po to żeby właśnie sprostać wymogom szybkiej produkcji wojennej.Ja osobiście wolę używać oryginałów. Bo dla mnie są w każdej sferze lepsze. lepsze wykończenia inne katy i wymiary daszków, często widuje się beznadziejne zagiecia blachy do wewnątrz. można wymieniac w nieskończonosć dla mnie oryginał to oryginał

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie