boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Umieszczę moje gadżety które znalazłem bez wykrywacza bo marzę o nim od dawna, ale nie mam funduszy. Kiedyś miałem więcej róznych dupereli bo przy wejściu do bunkra zawsze po lewej stronie w ziemi było zakopane wszystko to co było w bunkrze :) i tak kopaliśmy na ślepo i zawsze fantów były setki. Potem całą mą kolekcje mi ojciec wywalił do śmietnika... a miałem tego pół pokoju. Tu zamieszcze to co mi zostało stare jak i nowe. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 tu kilka drobiazgów z plaży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 do wyżej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 to na bieliku leżało sobie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 ... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 to to nie wiem co to jest Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 i tył tego czegoś Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Catadero Napisano 15 Październik 2009 Share Napisano 15 Październik 2009 Radziecki medal z 1965 r. wybity z okazji dwudziestej rocznicy zwycięstwa nad faszystami.C. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
tyfus Napisano 15 Październik 2009 Share Napisano 15 Październik 2009 Catadero pomyłka - to monetka jeden rubel ZSRR Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 taki guzik nikt nie wie nic o nim Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Taki wieszak był w opuszczonej koparce przy plaży Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 najbardziej to mi szkoda z tych wyrzuconych rzeczy przez ojca rewolweru :) kiedyś się na wąskotorówce w przytorze wdrapałem pod zawalony strop w jednym z wysadzonych bunkrów i prócz kilku głowic znalazłem rewolwer... schiza była bo pod tym stropem byłem na styk, że za nogi musieli mnie wyciągać... a przed bunkrem koleszka saperką odrąbywał zapalniki od stopiątek... Małą detonację zrobiliśmy w lesie to nas wojsko goniło, a my z panzerfaustami biegniemy i kilkoma reklamówkami trotylu i prochu... to były czasy :) Później nagle wszyscy zaczeli przekopywac wąskotorówkę i same dziury były... nawet tory i zwrotnice ukradli. Teraz to tam już nic nie ma Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Pamiętam też jak goście wyciągneli z takiej dziury zalanej wodą gdzie kiedyś były działa jakoś ponad 30 karabinów MP40... Spory teren tam był my w 3 dni całości nie zwiedziliśmy. Pamiętam, że w którymś miejscu była tam jednostka wojskowa na terenie której stały w lesie takie wielkie anteny? konstrukcja taka w stylu Oko moskwy" oczywiście nie rozmiarowo tylko wyglądem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Pamiętam też jak żeśmy obok fortu anioła znaleźli w starcie śmieci ruskie mundury hehe a obok stała pozostałość czegoś znaczy sama piwniczka i na dole były 3 puszki od masek przeciwgazowych szwabskich tylko wszystkie zdeptane? i z zewnątrz to sie kruszyły, ale w środku ten metal byl w stanie idealnym Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Jak droge 11 listopada budowali to też tysiące fantów było wszędzie. Jeden koleszka znalazł Lugera w kaburze i kilka ładownic takich czarnych. Inny pamiętam tam znalazł taki mini piecyk kaflowy (taka figurka piecyka) i w środku były jakieś papiery ale po wyciągnięciu się rozsypały... Kiedyś jak moja babcia pracowała w kapitanacie portu to pod kaloryferem była dziura w podłodze a w niej 10 naboi od mausera :) Gdy budowali nowe domki na rycerskiej to leżała w stosach ziemi taca taka zielona ze złotym orłem czy co to tam jest Pruska... używaliśmy jej do rzucania jak ringo... i potem gdzieś wywaliliśmy ją Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Ale mam jeszcze sporo ciekawych miejsc gdzie nikt jeszcze nie kopał :) Tylko czekam na fundusze żeby kupić wykrywacz. Chyba, że dogadam się z KOPACZ1 i z nim pójdę tam kopaćPozdrawiam ze Świnoujścia Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 Moja babcia mówiła, że kiedyś miała ikone Matki Boskiej ze zniszczonego kościoła na Warszowie i skrzypce jakiegoś znanego skrzypka... Ikone dała sąsiadce a skrzypce z czasem podczas przeprowadzki znikły... Dziadek natomiast jak walczył o Berlin i jak wpadli do niego po bombardowaniu to był rozwalony bank czy coś takiego i leżały sztaby złota... dziadek kilka do plecaka zabrała, ale nie dotarł z nimi bo było nastepne bombardowanie i obudził się już w szpitalu. Od razu się zapytał lekarza gdzie jest jego plecak, a ten mu odpowiedział Ciesz się, że zyjesz, a nie o plecak się pytasz". Do końca życia miał w poliku odłamek bomby :) Nie usuwał bo by miał bliznę, a nie przeszkadzało mu to. No i takie fanty by teraz były... kasy bym miał pod dostatkiem no ale niestety wtedy nikt nie myślał, że taka ikona i skrzypce a nawet stosy mundurów broni itp. bedą miały spora wartość. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
boberlium Napisano 15 Październik 2009 Autor Share Napisano 15 Październik 2009 W Przytorze jest też bunkier który wygląda jak zwykły wiejski dom :) tylko nie wiem który to jest bo nigdzie nic o tym nie mogę znaleźć Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.