Skocz do zawartości

Co sie działo z francuska Legią Cudzoziemską podczas ostaniej wojny?

Zwierzu

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Ta druga.

A za stroną
http://www.greendevils.pl/jednostki_elitarne/legia/randka/legia1_randka_ze_smiercia.html

Początek II wojny swiatowej to udział legionistów (także narodowosci niemieckiej) w walkach pod Narvikiem i w obronie samej Francji. Wraz z podziałem Francuzów na zwolenników "Wolnej Francji i popleczników marszałka Petaina nastąpił taki sam podział w Legii Cudzoziemskiej. Większa częsć, zgodnie z rozkazami przełożonych, pozostała wierna kolaboranckiemu rządowi z Vichy. Pozostali, a głównie nowo utworzona 13. Półbrygada opowiada się po stronie de Gaulle'a. "Trzynastka anektuje dla "Wolnej Francji Kamerun, zajmuje Gabon, walczy przeciwko Włochom w Erytrei. W czerwcu 1941 roku podczas kampanii syryjskiej dochodzi do starcia między tym oddziałem a wiernym Petainowi 6. Pułkiem Cudzoziemskiej Piechoty. 13. Półbrygada walczy pod Bir Hakeim i El Alamein w Afryce, a dalszy szlak bojowy legionistów wiedzie przez Włochy, Alzację, Strassbourg, Colmar i Alpy.

Podczas gdy w Europie wojna, również dla Legii, była praktycznie zakończona, 5. Pułk Cudzoziemski stawił opór Japończykom (i Wietnamczykom) w Indochinach i ponosząc ciężkie straty wycofał się do Chin."
Napisano
Kopi- idąc tym tropem możemy uznać, że ostatni elektryk ( ale taki, który powąchał proch w czasie II WŚ ) poddał się nie tak dawno :-) Dla przykładu ( choć bez szczegółów ) można się zabrać za historię przewrotów w Ameryce Środkowej i Południowej.
Ale zaraz nam wrony i sokoły oczy wydziobią, więc mojej propozycji nie traktuj śmiertelnie serio.
Napisano
a może ktoś posiada znaczek identyfikacyjny legionisty z lat 40.bo z moich badań jeden z nich zginął pod wrocławiem w miejscowości trestno,są to odosobnione przypadki.może będzie ich więcej?
  • 2 weeks later...
Napisano
nie wiem dlaczego, ale 13 półbrygada L E walczyła po stronie Wolnej Francji, może jedynie pojedyńcze przypadki znalazły się po stronie Vichy. Ale 13 półbrygada to nie cała Legia...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie