Zwierzu Napisano 14 Październik 2009 Autor Napisano 14 Październik 2009 Może mi ktoś rzucić światło na ten temat?Jakieś dokładne szczegóły...PozdrawiamZwierz
Poganin Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 a jaka to jest ostatnia wojna? tyle wojen i konfliktów co rusz na tym ziemskim padole..
mihura Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 Rzucam światło.http://www.konflikty.pl/a,624-1,II_wojna_swiatowa,Bitwa_o_Narwik.htmlpzdr.
stg1971 Napisano 14 Październik 2009 Napisano 14 Październik 2009 francuska legia podlegała Vichy.część wstąpiła do korpusu waffen ss.
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 ...francuska legia podlegała Vichy.część wstąpiła do korpusu waffen ss...i tyle?nic o Afryce? - jaka - która - część wstąpiła do korpusu waffen ss"?
Czlowieksniegu Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Ta druga.A za stronąhttp://www.greendevils.pl/jednostki_elitarne/legia/randka/legia1_randka_ze_smiercia.html Początek II wojny swiatowej to udział legionistów (także narodowosci niemieckiej) w walkach pod Narvikiem i w obronie samej Francji. Wraz z podziałem Francuzów na zwolenników "Wolnej Francji i popleczników marszałka Petaina nastąpił taki sam podział w Legii Cudzoziemskiej. Większa częsć, zgodnie z rozkazami przełożonych, pozostała wierna kolaboranckiemu rządowi z Vichy. Pozostali, a głównie nowo utworzona 13. Półbrygada opowiada się po stronie de Gaulle'a. "Trzynastka anektuje dla "Wolnej Francji Kamerun, zajmuje Gabon, walczy przeciwko Włochom w Erytrei. W czerwcu 1941 roku podczas kampanii syryjskiej dochodzi do starcia między tym oddziałem a wiernym Petainowi 6. Pułkiem Cudzoziemskiej Piechoty. 13. Półbrygada walczy pod Bir Hakeim i El Alamein w Afryce, a dalszy szlak bojowy legionistów wiedzie przez Włochy, Alzację, Strassbourg, Colmar i Alpy. Podczas gdy w Europie wojna, również dla Legii, była praktycznie zakończona, 5. Pułk Cudzoziemski stawił opór Japończykom (i Wietnamczykom) w Indochinach i ponosząc ciężkie straty wycofał się do Chin."
kopijnik2 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 ta - jako dowód - kontrowersyjnej tezy, można przytoczyć - udział legionistów u boku żołnierzy waffen ss w obronie Dien Bien Phu"...
Czlowieksniegu Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Kopi- idąc tym tropem możemy uznać, że ostatni elektryk ( ale taki, który powąchał proch w czasie II WŚ ) poddał się nie tak dawno :-) Dla przykładu ( choć bez szczegółów ) można się zabrać za historię przewrotów w Ameryce Środkowej i Południowej.Ale zaraz nam wrony i sokoły oczy wydziobią, więc mojej propozycji nie traktuj śmiertelnie serio.
a.korbaczewski Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Dien Bien Phu to także 13 półbrygada.
stg1971 Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 a może ktoś posiada znaczek identyfikacyjny legionisty z lat 40.bo z moich badań jeden z nich zginął pod wrocławiem w miejscowości trestno,są to odosobnione przypadki.może będzie ich więcej?
darso Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 W bitwie o Bir Hakeim Legia odegrała wybitną rolę. Trochę o tej bitwie:http://pl.wikipedia.org/wiki/Bitwa_o_Bir_Hakeim
darso Napisano 15 Październik 2009 Napisano 15 Październik 2009 Źródła podają, że w czasie II wojny zginęło ok. 9 tys. legionistów.
m4sherman Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 nie wiem dlaczego, ale 13 półbrygada L E walczyła po stronie Wolnej Francji, może jedynie pojedyńcze przypadki znalazły się po stronie Vichy. Ale 13 półbrygada to nie cała Legia...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.