Skocz do zawartości

Lotnisko Chojna / Koenigsberg-Neumark (Szczecińskie)

beaviso

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Napisano

NachtJaeger Staffel nr (niedosłyszałem).
Piloci jak zwykle oddają się rozrywkom. W końcu po to wstąpili do nocnych myśliwców, żeby się zbytnio nie przemęczać. Każdy normalny człowiek przecież wie, że w nocy się nie walczy. No bo niby jak? - Przecież nic nie widać...

Napisano
[przerwa na zmianę rolek]

Kammhuber, Hamburger... Czy to nie wszystko jedno? Grunt, że brzmi dostatecznie niemiecko :)
Napisano
Szkoda, że dziewczyna mnie wzywa i wrócę za kilka godzin...

Powiedzmy, że moja dziewczyna ma dziś wieczorem na imię Luftschutzdienst (Służba Ochrony Przeciwlotniczej) - zapowiadają ciężki nalot... Trzeba wytoczyć Flaka :)))
Napisano

Wracając do wydarzeń z tej niezwykłej nocy...

I niezbyt spodabało mu się kiedy przyszedł rozkaz z dowództwa. Ale rozkaz to rozkaz... (poza tym miałby mata w dwóch posunięciach). Cholerna wojna.

Napisano

Do akcji musiał nawet ruszyć jedyny pozytywny bohater w tej historii - ten, który przez całą wojnę ukrywał pod kurtką małego, żydowskiego pieska.

Napisano

Nareszcie widać to centrum dowodzenia od wewnątrz! Ktoś przecież musi naprowadzić nocnych myśliwców na cel - odpowiedź na zagadkę z audio-tele.

Napisano

- Co ty piermoilsz! Jakie 320? Mam latać w kółko? Weź się lepiej chłopcze zastanów... Ja też wolałbym sobie stać przy stoliku i wydawać komendy. (albo grać w szachy)

Napisano

- URWA! Nikt mnie tak nie obraził. Lindt! Masz oddać pilotkę i hełmofon, i masz natychmiast opuścić pojazd! You are fired!

Napisano

... i tak oto na skutek kiepskiej łączności pomiędzy pilotem, a tym budynkiem, o który chodziło Beaviso w ruch poszły lasery i cały ten arsenał, którym dysponuje Me-110...

Napisano

I tak oto eskadra majora Lindta, noc w noc broniąca nieba nad Rzeszą, odniosła swoje kolejne zwycięstwo!
Niestety sam mjr. został po powrocie na macierzyte lotnisko zdegradowany, a następnie powieszony na haku rzeźniczym za pyskówki z NJG sztabem.
Żydowski piesek przeżył, wyemigrował do Izraela i do końca swych dni obszczekiwał palestyńczyków w Hajfie.
Ten z wieży obserwacyjnej, z początku filmu, wypadł z niej miesiąc później - gdy wprowdzono cięższy model lornetki dla obserwatorów.

Fachowcy od spraw lotniczych zapewne rozpoznają we wraku bombowca odpowiedź na zagadkę audio-tele. Sam jestem ciekawy, bo nie znam się zbyt dobrze na T.B i U.
ENDE :)

Napisano
Zelig ->

Alarm odwołany, jestem z powrotem - jakoś przeżyłem...

Dzięki za obrazki i teksty :-) Równy gość jesteś!!! Sporo pracy w to włożyłeś.

Chętnie teraz zobaczyłbym to jako mpeg. Mam zainstalowane eMule. Czy to wystarcza? Czym różni się eMule od eDonkey??? Czy muszę znać specjalny adres do serwera z tym filmem?

pozdrawiam serdecznie,
Michał
Napisano
Dziękuję. Nawzajem. Każdy pretekst jest dobry, żeby się nie zabrać za pracę, którą naprawdę trzeba zrobić... (taka wojna manewrowa z elementami woj. psychologicznej)

Co do różnicy pomiędzy mułem, a osiołkiem, to -szczerze mówiąc- nie mam pojęcia. Wg. mnie to jeden pies :) W każdym razie jak wpiszesz deutsche..(itd.)" w searchu, to powinno Ci wylistować 47 plików - od maciupkich, do tych dużych -500Megs. Większość kronik się powtarza - w sumie jest ok. 10 różnych odcinków - a różnica jest tylko w wadze pliku. (najlepiej celować w te ok. 300Mgs-owe, bo ich jakość jest już całkiem okej).
Warto od czasu do czasu sprawdzać czy nie pojawiają się nowe. Np. jak widzę, doszusowało kilka nowych z 1944 r. (np. ta legendarna" z Nemmersdorfu).
Jedyną wadą osiołko-muła to prędkość transferów. (stąd pewnie ta autoironiczna nazwa:).
b. pozdr.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie