Skocz do zawartości

Lotnisko Chojna / Koenigsberg-Neumark (Szczecińskie)

beaviso

Rekomendowane odpowiedzi

Poszukuję konkretnej informacji o lotnisku Chojna (Koenigsberg-Neumark, nie mylić z Królewcem!), po wojnie intensywnie używanym przez WWS ZSRR (do 1992, Su-27):
Czy znajduje się na tym lotnisku (bądź wiecie że znajdował się kiedyś) obiekt, który mógł służyć za centrum dowodzenia obszaru powietrznego myśliwców nocnych - NachtJagdRaumFuehrer nr 104? Często bywał on w formie dwukondygnacyjnego bunkra (naziemnego), ale bywały i lżejsze konstrukcje. Interesuje mnie info o takim obiekcie, bądź fotka/szkic, na mapę nie liczę (tajne przez lata).
Dziękuję za każdą rzeczową informację.

pozdr,
M.

• Odpowiedzi 60
  • Created
  • Ostatniej odpowiedzi
Jedynym takim miejscem na lotnisku moze byc poniemiecka wieza kontroli lotów, obok której są jakies podziemia i zwalony betonowy strop grubości o,5 metra.Prawdopodobnie wysadzone przez rosjan po wojnie.

Bingo! DW z lutego 1943. Tam jest 15 minut poświęconych pracy od kuchni" nocnych myśliwców. Gdybyś się zgodził to mógłbym tu wstawić komiks ze screenów z tego wochenszała. (bo na forum nie można wstawiać mpg-ów). Satysfakcja gwarantowana.
pozdr.

Gregor --> I za to lubię to forum!
Byłoby mi niezmiernie miło, z Gdańska miałbym do Chojny ociupinkę" większy kawałek.
Powiem tak: Nie musi być jutro, nie musi być pojutrze - kiedy Tobie wygodnie. Przy okazji, w ramach spaceru, gdybyś wybrał się na lotnisko (jest otwarte?) i obfocił (masz cyfrówkę?) co nieco - to byłoby pięknie. Naprawdę mi się nie spieszy, ale za to zależy mi na wnikliwym spojrzeniu - czy na pewno nie ma tam czegoś (lub resztek) co podpada pod byłe stanowisko dowodzenia (wielopomieszczeniowe dla kilkudziesięciu osób, beton lub cegła)- tak na intuicję. Z góry serdecznie dziękuję!

Zelig --> Puszczaj komiks", obejrzymy! :)
Wczoraj chciałem zarejestrować się na Wohenschau, ale coś żeście chłopaki za duży ruch wygenerowali i dziś dostałem odpowiedź negatywną (zbyt duże obciążenie).
Szukałem w roku 1943 i nie znalazłem nic takiego. Czy to może jest w kronice nt. bombardowania Berlina?

pozdrawiam,
M.

Dziękuję za zgodę. (a kronika jest osiołkowego pochodzenia)

ACHTUNG! Tera(z) bedzie (będzie) śmiesznie!
[Przełom w dziedzinie kinematografii - pierwszy fim z prędkością czterdzieściparę klatek/wątek! EXKLIUZIF!]

Czołówka. Wchodzą spóźnialscy, skrzypią fotele, szansa na zajęcie wygodnej pozycji.

Dźwięk: Bardzo zbliżony do czołówki Polskiej Kroniki Filmowej. Jak ktoś słyszał hymn" kronik UFA, to na pewno zauważył, że ktoś wsamplował motyw przewodni do hymnu PKF-u.

teren lotniska jest otwarty ,mozna spokojnie penetrowac,po niemcach niewiele pozostało wbudynkach koszarowych sa mieszkania w hangarach poniemieckich sa magazyny. pozostała wieza i na granicach lotniska jakies dziwne postumenty betonowe z wystajacymi srubami prawdopodobnie stsnowiska radarow poza tym w promieniu15 km bylo wiele lotnisk polowych ok 5

[Proszę nie wchodzić podczas projekcji!]

Ruuupeeert! Widziałeś?! Jest nowe audio-teleeee!
Pytanie brzmi - Na jakim bombowcu latał Mieczyslaw Pawlik:
a. Na Heinklu 111
b. Na Ile cztery
c. Na Halifaxie Jot

[Proszę pana... Zapraszam na następny seans.]

LUFTCOŚTAM kommando. Mózg niemieckiego lotnictwa w czystej postaci. Ten z ręką" to sam general leutnant Hamburger (?) [nazwisko ze słuchu", więc proszę dopasować nazwisko podobnie brzmiące do kogoś o identycznym stopniu w 43-cim roku- przyp. tłum.]

- Najlepiej będzie (mówi generał) jak uruchomimy Nachtjaeger Staffel. Oni znajdą odpowiedź na to audio-tele w walce!

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie