beaviso Napisano 27 Luty 2004 Autor Share Napisano 27 Luty 2004 Poszukuję konkretnej informacji o lotnisku Chojna (Koenigsberg-Neumark, nie mylić z Królewcem!), po wojnie intensywnie używanym przez WWS ZSRR (do 1992, Su-27):Czy znajduje się na tym lotnisku (bądź wiecie że znajdował się kiedyś) obiekt, który mógł służyć za centrum dowodzenia obszaru powietrznego myśliwców nocnych - NachtJagdRaumFuehrer nr 104? Często bywał on w formie dwukondygnacyjnego bunkra (naziemnego), ale bywały i lżejsze konstrukcje. Interesuje mnie info o takim obiekcie, bądź fotka/szkic, na mapę nie liczę (tajne przez lata).Dziękuję za każdą rzeczową informację.pozdr,M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Może niezbyt rzeczowe, ale dosyć zabawne... bo przed chwilą oglądałem taki punkt dowodzenia nachtjegrów - tyle, że od wewnątrz. :(pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 27 Luty 2004 Autor Share Napisano 27 Luty 2004 Rozumiem, że kroniki Wohenschau albo coś w tym stylu??? Możesz zapodać namiary? Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor67 Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Jedynym takim miejscem na lotnisku moze byc poniemiecka wieza kontroli lotów, obok której są jakies podziemia i zwalony betonowy strop grubości o,5 metra.Prawdopodobnie wysadzone przez rosjan po wojnie. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Bingo! DW z lutego 1943. Tam jest 15 minut poświęconych pracy od kuchni" nocnych myśliwców. Gdybyś się zgodził to mógłbym tu wstawić komiks ze screenów z tego wochenszała. (bo na forum nie można wstawiać mpg-ów). Satysfakcja gwarantowana.pozdr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 ... tzn. pomyślałem, że masz dwa podobne wątki, więc jeden z nich możesz spisać na straty... :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor67 Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 moge zrobic zdjecia i jutro przesłac mieszkam 500 m od lotniska w chojnie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
beaviso Napisano 27 Luty 2004 Autor Share Napisano 27 Luty 2004 Gregor --> I za to lubię to forum!Byłoby mi niezmiernie miło, z Gdańska miałbym do Chojny ociupinkę" większy kawałek.Powiem tak: Nie musi być jutro, nie musi być pojutrze - kiedy Tobie wygodnie. Przy okazji, w ramach spaceru, gdybyś wybrał się na lotnisko (jest otwarte?) i obfocił (masz cyfrówkę?) co nieco - to byłoby pięknie. Naprawdę mi się nie spieszy, ale za to zależy mi na wnikliwym spojrzeniu - czy na pewno nie ma tam czegoś (lub resztek) co podpada pod byłe stanowisko dowodzenia (wielopomieszczeniowe dla kilkudziesięciu osób, beton lub cegła)- tak na intuicję. Z góry serdecznie dziękuję!Zelig --> Puszczaj komiks", obejrzymy! :)Wczoraj chciałem zarejestrować się na Wohenschau, ale coś żeście chłopaki za duży ruch wygenerowali i dziś dostałem odpowiedź negatywną (zbyt duże obciążenie).Szukałem w roku 1943 i nie znalazłem nic takiego. Czy to może jest w kronice nt. bombardowania Berlina?pozdrawiam,M. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Dziękuję za zgodę. (a kronika jest osiołkowego pochodzenia)ACHTUNG! Tera(z) bedzie (będzie) śmiesznie![Przełom w dziedzinie kinematografii - pierwszy fim z prędkością czterdzieściparę klatek/wątek! EXKLIUZIF!] Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Czołówka. Wchodzą spóźnialscy, skrzypią fotele, szansa na zajęcie wygodnej pozycji.Dźwięk: Bardzo zbliżony do czołówki Polskiej Kroniki Filmowej. Jak ktoś słyszał hymn" kronik UFA, to na pewno zauważył, że ktoś wsamplował motyw przewodni do hymnu PKF-u. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Zapowiadał się kolejny, nudny dzień na Wale Atlantyckim...Lecz nagle! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor67 Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 teren lotniska jest otwarty ,mozna spokojnie penetrowac,po niemcach niewiele pozostało wbudynkach koszarowych sa mieszkania w hangarach poniemieckich sa magazyny. pozostała wieza i na granicach lotniska jakies dziwne postumenty betonowe z wystajacymi srubami prawdopodobnie stsnowiska radarow poza tym w promieniu15 km bylo wiele lotnisk polowych ok 5 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
gregor67 Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 pojde w niedziele porobie troche zdjec i przeslę Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 [Proszę nie wchodzić podczas projekcji!]Ruuupeeert! Widziałeś?! Jest nowe audio-teleeee!Pytanie brzmi - Na jakim bombowcu latał Mieczyslaw Pawlik:a. Na Heinklu 111b. Na Ile czteryc. Na Halifaxie Jot Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Trzeba zawiadomić Flugwachkommando. Oni mają większy limit na SMSy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Przefaxuję im pytania. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 Tymczasem w Flugwachkommando...- Panie generale! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 -... Proszę na to spojrzeć! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 - O, w mordę. Ale piekielne pytania... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 - Ale biorę się za telefon i próbuję. Do trzech razy sztuka. Zresztą nie ja za to płacę... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 ... w między czasie Hans obliczy prawidłową odpowiedź... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 ... a tak na czuja, to może mieć związek z jakąś nazwą geograficzną... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
jotes Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 No to Ryjek ma całkiem poważną konkurencję :-))) Mnie się ten komiks szczególnie podoba :-) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 - Nie. Sam tego nie rozwikłam. Lepiej będzie jak powiadomię Centrale des Luftcośtam kommando. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
zelig Napisano 27 Luty 2004 Share Napisano 27 Luty 2004 [Proszę pana... Zapraszam na następny seans.]LUFTCOŚTAM kommando. Mózg niemieckiego lotnictwa w czystej postaci. Ten z ręką" to sam general leutnant Hamburger (?) [nazwisko ze słuchu", więc proszę dopasować nazwisko podobnie brzmiące do kogoś o identycznym stopniu w 43-cim roku- przyp. tłum.]- Najlepiej będzie (mówi generał) jak uruchomimy Nachtjaeger Staffel. Oni znajdą odpowiedź na to audio-tele w walce! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.