Skocz do zawartości

jak usunąć patynę ?

spid3r

Rekomendowane odpowiedzi

witam, znalazłem 2 kopiejki z okolic 1900r, popularna, ale dla mnie jak każda bardzo wartościowa. Niestety jest pokryta zieloną patyną, która w żaden sposób nie schodzi a uniemożliwia nacieszenia się monetą gdyż sprawia, iż jest mało czytelna.Jak to coś usunąć ? Bo to jak dla mnie okropna zmora,
I jeszcze też jak można proszę mnie nakierować jak można usuwać wżery piachu z tego typu monet?

Kolego patynę zostaw w spokoju bo zniszczysz monetę, jedyny sposób na monetki miedziane to jest długotrwałe moczenie w oliwie z oliwek i co jakiś czas przecieranie miekką szmatką. Efekt nie będzie porażający ale monetka nie zostanie zniszczona i z oryginalną patyną ładnie się będzie prezentować. Ja wcześniej czyściłem miedziaki że świeciły się jak psu ... ale teraz tego żałuje, jeżeli chcesz to ci podam mój sposób żeby ci się świeciły, ale nie ma to sensu uwierz mi, zresztą większość ludzi na tym form Ci powie to samo

Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie