sanitater Napisano 10 Październik 2009 Autor Share Napisano 10 Październik 2009 Witam,Poszukuję pomocy w dokładnym określeniu miejsca w Poznaniu w którym znajdował się obóz jeniecki dla żołnierzy niemieckich, oznaczony w dokumencie zwolnienia z sierpnia 1945 r. jako obóz jeńców SPW-4 Nr. 173".Będę wdzięczny za wszelkie informacje.PozdrawiamMaciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 11 Październik 2009 Share Napisano 11 Październik 2009 W odszukaniu tego jednego obozu, w którym siedział ten Niemiec, nie mogę ci pomóc, natomiast mogę ci podać dane o około 100 obozach przejściowych dla Żydów w całej Wielkopolsce. Większość Żydów osadzonych w tych obozach przeszło" na drugi świat - a było ich przed woją w Wielkopolsce około 300 tys. Dodatkowo mogę ci podać dane o około 100 obozach dla Polaków - obozach śledczych, przesiedleńczych i obozach pracy. Mogę ci także podać informacje o tzw. polenreserwate - mało znanym epizodzie polegającym na osiedleniu Polaków na zamkniętym terenie i skazanie ich na egzystencję w oparciu o to, co znajdą na tym terenie - tak jak biali traktowali Indian Amerykańskich w początkach USA. Czy jesteś zainteresowany?Dane o obozach żydowskich i polskich w WLKP są na stronach poznańskiego IPN. To bardzo ciekawa lektura. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rumburak Napisano 11 Październik 2009 Share Napisano 11 Październik 2009 Tu masz dane o obozach dla Żydów w Wielkopolsce, a także informacje o egzekucjach: rozstrzelanych Polakach i Żydach. http://ipn.gov.pl/portal/pl/import/53/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
YARD Napisano 12 Październik 2009 Share Napisano 12 Październik 2009 Obóz jeniecki był w 1945r, w rej. ul.Opolskiej-Dębiec {baraki?]@Rumburak masz rację, ludziska szukają dziadka, teścia brata, babci szwagra który był w Wehrmachcie, ss lub LW.Ale Niemcy [Ordnung muss sein!] zawsze mieli porządek w papierach i jest szansa znalezienia przodków" Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Październik 2009 Autor Share Napisano 12 Październik 2009 Kolego Yard, bardzo dziekuje za informacje@Rumburak - nie pytalem o te dane, bardzo dziekuje za chec pomocy". Skad od razu wiesz w jakim celu szukam danych na temat tego obozu? Rozumiem, ze o takie informacje pytac nie wolno? Embargo, propagowanie? Swiecisz elokwencja? Nabijasz posty? Czy pytajac sie o dane o ktore pytalem w jakis sposob zaprzeczylem temu co Ty piszesz, obrazilem czyjas pamiec? Nie wiesz w zwiazku z jaka osoba pytam, wiec uwazaj bys Ty czyjejs pamieci nie obrazil. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Październik 2009 Autor Share Napisano 12 Październik 2009 P.S.Wlasnie przez takich (Rum)buraków historiografia potem wygląda jak wygląda - raz powinno sie zapomniec o istnieniu Zydow i Polakow, raz o powojennych andach" AK, a raz nie wolno pytac o Niemcow. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 12 Październik 2009 Share Napisano 12 Październik 2009 @sanitater i YARDobozy jenieckie w Poznaniu(gdzie przetrzymywano Niemców) mieściły się również na Golęcinie (w barakach StuG EuA Abt. 500) oraz przynajmniej przez jakiś czas w barakach przy ulicy Grochowskiej. I tu uwaga/przytyk do rumburaka tam również po zlikwidowaniu obozu jenieckiego, zainstalowało się NKWD i zaczęło czyszczenie" Poznania i okolic z AK. I tak na przyszłość jeśli nikt nie prosi, to się nie wychylaj bo robisz bałagan i nie potrzebny zamęt. Informacje ciekawe, zajmuj się tymi sprawami i chwała Ci za to. Oby tak dalej, ale osobnych specjalnie do tego przeznaczonych wątkach@sanitaterjeśli dasz radę podeślij mi na priva kopię tego dokumentu lub przynajmniej dane osobowe, postaram sie dowiedzieć czegoś więcej Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
sanitater Napisano 12 Październik 2009 Autor Share Napisano 12 Październik 2009 mr_mustard - podesle na maila w weekend, bo teraz nie mam do niego bezposredniego dostepu. PozdrawiamMaciek Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
mr_mustard Napisano 21 Październik 2009 Share Napisano 21 Październik 2009 sanitater i jak tam sprawa? Nic do mnie nie doszło. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
pwf Napisano 23 Luty 2013 Share Napisano 23 Luty 2013 Z opowieści wiem, że obóz jeniecki ( barak) znajdował się na Dębcu przy ulicy Świerkowej nr 12, w podwórzu kamienicy czynszowej Rausza", obecnie jest on użytkowany jako magazyn. Drugi podobny barak- jego fundamenty znajdują się również w okolicy przy skrzyżowaniu ulic Świerkowej i Grabowej na Dębcu.Ciekawa historia wiąże się z tym miejscem. Dokwaterowani w kamienicy Rausza były rosyjskie rodziny wojskowe", jedna z żon oficera rosyjskiego dożywiała jeńców niemieckich, w nadziei, że może ktoś w podobny sposób potraktuje jej syna w niewoli niemieckiej. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
saabastra Napisano 12 Sierpień 2018 Share Napisano 12 Sierpień 2018 część informacji nt w/w tematu w książce z serii festung posen pt. tygrys z poznania Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach More sharing options...
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.