tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Połowa typowego niemieckiego nieśmiertelnika wykonanego z aluminium. Bicia: u góry rzymska II pod spodem 20299 i nic więcej. Proszę o informację. Pozdr.
abcd Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Blaszka żołnierza ze Sperr (pionier) Bataillon VIII,Grenzwachteinheiten VIII okręgu wojskowego
abcd Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 A czy przypadkiem to nie blacha Grenzwachteinheiten z II okr. wojskowego ?
abcd Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Tu opisana jest dla odmiany z III WK http://militaria-fundforum.com/showthread.php?t=39981
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Połowa typowego niemieckiego nieśmiertelnika wykonanego z aluminium. Bicia: u góry rzymska II pod spodem 20299 i nic więcej. Proszę o informację. Pozdr.
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 W jakim celu wydawano blachy, które nie pozwalały zidentyfikować danych żołnierza? Co do identyfikacji abcd to chyba strzał w dziesiątkę. Ciekawa sprawa bo blaszka pochodzi z byłej strażnicy KOPu. W czasie wojny urzędowali tam niemcy i najprawdopodobniej budynki spełniały tę samą funkcję.
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Pogrzebałem na forum i znalazłem podobna blaszkę z niższym numerem. http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=245301#245301 Jaki teren obejmował II Okręg Wojskowy?
coriolan Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Identyfikacja na fundforum zmierza do określenia czterocyfrowego numeru indywidualnego żołnierza z kostrzyńskiej jednostki granicznej.Tymczasem Twój nieśmiertelnik ma wysoką cyfrę - nie jest to nr indywidualny.
coriolan Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 zakodowowany mobilizacyjny nr jednostki lotnictwa - nie ma go na niemieckiej liście MOB
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Więc te blaszki należały do członków komisji rekrutacyjnej czy przydzielane były rekrutom? Jeśli rekrutom to powinny być bardzo popularne. Ta moja ma numer ponad 20000. Nie jestem specem od II WŚ ale zdaje mi się że większość żołnierzy dostawała blachy w momencie wciąnięcia na stan danej jednostki.
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Oto ta blaszka. Czy można czegoś więcej o niej się dowiedzieć?. Dlaczego ma tak wysoki numer? I co oznacza II
coriolan Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 To nie jest nr indywidualny żołnierza,ale zakodowana nazwa jednostki.Np nr 21036 oznacza m.in. Kfz Inst.Komp.Mot. der Luftwaffe 2/X.Być może II to Luftgau II - II okkręg lotniczy
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Czy system kodów stosowała tylko Luftwaffe czy też inne formacje. Czy jest szansa że uda się odszyfrować ten kod?
coriolan Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Kodowała także Kriegsmarine,z tym że w ostatnie dwie cyfry oznaczały w KM rok zaciągu.Kodowanych nieśmiertelników Luftwaffe nieznajdujących się w spisie programiku MOB Finder nie da się na dziś rozszyfrować nawet przez DD WASt.Na pociechę - znaczna część kodów Luftwaffe zarejestrowanych w MOB Finder ma uwagę -jednostka nieznana"
tasiek Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Szkoda. I ostatnie pytanie jak identyfikowano danego żołnierza? Czy ten pięciocyfrowy kod zawierał też numer indywidualny?
Pytanie
tasiek
15 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.