dareQ Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Na 99% to górna nakręcana część dzwonka rowerowego. Ale mam pytanie- czy ktoś wie coś więcej na temat firmy? Jeśli dobrze odczytałem - Johann(?) Jurczyński. W necie jakoś nic nie mogę znaleźć.
Swiety82 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 No właśnie to taka zagadka.... wykopany (nie stalowy-wszak by zardzewiał), cynkowy lub cynowy... widziałem wiele dzwonków, ale jeszcze z tego metalu co znalazłem to nie miałem... zastępczy? ;)
seeker Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Kilka do porównania: http://www.odkrywca.pl/pokaz_watek.php?id=659020#917648Pzdr
dareQ Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Na 99% to górna nakręcana część dzwonka rowerowego. Ale mam pytanie- czy ktoś wie coś więcej na temat firmy? Jeśli dobrze odczytałem - Johann(?) Jurczyński. W necie jakoś nic nie mogę znaleźć.
dareQ Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 dzięki za info.. będę musiał uderzyć do znajomego muzealnika i spytać o lokalnych przedsiębiorców to może znajdę jakiś ślad. Człowiek uczy się całe życie ;)
Hansdekawka Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 I małą masz szansę aby znaleźć.Pokrywki dzwonków tego typu były (w tanich pieniądzach) zamawine przez sprzedawców rowerów w celu reklamy ich sklepów.Jak kolo kupił rowersa, to przeważnie był miejscowy i jeżdził nim po okolicy a tambylcy widzieli gdzie go kupił.Oprócz takich dzwonków sprzedawcy zamawiali także plakietki blaszane, montowane na pojazdach, mówiące gdzie ich właściciel je nabył oraz jakie usługi proponuje ich firma dodatkowo.Mam takich dzwonkówi i plakietek z mojej okolicy kilka w kolekcji.I chetnie pozyskam następne :)
Swiety82 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Na dole dzwonka powinna być jeszcze nazwa jakiegoś miasta/wsi, widziałem kilka takich i na każdym widniała owa nazwa. Z czego jest wykonany? Spotykałem miedziane(mosiężne?) i cynkowe-ale te ostatnie rzadziej...
Pytanie
dareQ
Na 99% to górna nakręcana część dzwonka rowerowego. Ale mam pytanie- czy ktoś wie coś więcej na temat firmy? Jeśli dobrze odczytałem - Johann(?) Jurczyński. W necie jakoś nic nie mogę znaleźć.
6 odpowiedzi na to pytanie
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.