Skocz do zawartości
  • 0

Dzwonek rowerowy..?

dareQ

Pytanie

Napisano

Na 99% to górna nakręcana część dzwonka rowerowego. Ale mam pytanie- czy ktoś wie coś więcej na temat firmy? Jeśli dobrze odczytałem - Johann(?) Jurczyński. W necie jakoś nic nie mogę znaleźć.

6 odpowiedzi na to pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
No właśnie to taka zagadka.... wykopany (nie stalowy-wszak by zardzewiał), cynkowy lub cynowy... widziałem wiele dzwonków, ale jeszcze z tego metalu co znalazłem to nie miałem... zastępczy? ;)
Napisano

Na 99% to górna nakręcana część dzwonka rowerowego. Ale mam pytanie- czy ktoś wie coś więcej na temat firmy? Jeśli dobrze odczytałem - Johann(?) Jurczyński. W necie jakoś nic nie mogę znaleźć.

Napisano
dzięki za info.. będę musiał uderzyć do znajomego muzealnika i spytać o lokalnych przedsiębiorców to może znajdę jakiś ślad. Człowiek uczy się całe życie ;)
Napisano
I małą masz szansę aby znaleźć.
Pokrywki dzwonków tego typu były (w tanich pieniądzach) zamawine przez sprzedawców rowerów w celu reklamy ich sklepów.
Jak kolo kupił rowersa, to przeważnie był miejscowy i jeżdził nim po okolicy a tambylcy widzieli gdzie go kupił.
Oprócz takich dzwonków sprzedawcy zamawiali także plakietki blaszane, montowane na pojazdach, mówiące gdzie ich właściciel je nabył oraz jakie usługi proponuje ich firma dodatkowo.
Mam takich dzwonkówi i plakietek z mojej okolicy kilka w kolekcji.
I chetnie pozyskam następne :)
Napisano
Na dole dzwonka powinna być jeszcze nazwa jakiegoś miasta/wsi, widziałem kilka takich i na każdym widniała owa nazwa. Z czego jest wykonany? Spotykałem miedziane(mosiężne?) i cynkowe-ale te ostatnie rzadziej...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie