Skocz do zawartości

Głębokie przed i po Guderianie

pustertal

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam,
ciekawią mnie przed- i powojenne losy majątku Głębokie (oraz jego prawowitych właścicieli), który na krótko posiadał w latach 42/45, o czym lakonicznie pisze we Wspomnieniach żołnierza", gen. H.Guderian. Ze zdjęć satelitarnych można sądzić, że wiele zabudowań, łącznie z domem mieszkalnym (dworkiem?), zachowało się do dzisiaj. Gdzie mogę znaleźć interesujące materiały, bo w necie niewiele jest. Z góry dziękuję za podpowiedzi.
Pozdrawiam
Napisano
Moim zdaniem, aby odpowiedzieć na postawione przez Ciebie pytania najlepiej byłoby podjechać w to miejsce i podpytać miejscowych szczególnie starszych ludzi. Oni powinni powiedzieć coś szczególnie o powojennych losach majątku. A o przedwojennych losach i właścicielach obawiam się, że pozostają, tylko urzędy, może jeśli byli katolikami to coś się zachowało u miejscowego księdza. No ale na pewno podstawa to odwiedzenie tego miejsca. Przynajmniej jak dla mnie. Pozdrawiam.
Napisano
Witam,
Slav76, jak będziesz na miejscu, to popytaj o losy przedwojennych właścicieli/ lokatorów, majątku zajmowanego potem przez Guderiana. Ciekawe co stało się z tymi ludźmi, czy zostali wypędzeni jak wielu Polaków po przyłączeniu tych ziem do Rzeszy w 39, czy dopiero jak gen. H.Guderian zdecydował się na zakup tej nieruchomości, za nagrodę pieniężną otrzymaną od AH za wojenne przewagi. A może to byli Volksdeutsch'e, którzy po prostu sprzedali posiadłość. Interesuje mnie ta sprawa ponieważ jestem świeżo po przeczytaniu wojennych wspomnień generała-pancerniaka, w których to kreuje się on na dobrego chrześcijanina, przeciwnika zabijania i przesiedleń, co u tak dzielnego i skutecznego wojaka może wydawać się tak dziwne, że aż zacytuję: Skutki zamachu były straszne...[22.VII.44]...Osobiście jestem przeciwnikiem wszelkiej formy zabójstwa. Nasza religia chrześcijańska zawiera przecież wyraźne co do tego przykazanie. Dlatego nie mogę pochwalić decyzji dokonania tego zamachu."[str. 272] i dalej: Moja żona opuściła nasz majątek w Głębokiem w Poznańskiem [w org. Warthegau] na pół godziny przed wybuchem pierwszych pocisków (...). Wszystko co z naszego dobytku ocalało od bomb w Berlinie we wrześniu 1943 roku, zostało porzucone na łaskę losu. Staliśmy się wygnańcami, jak miliony innych Niemców..." [str. 312], których dalej nazywa moim biednym narodem" [str. 326]. Tak los Niemców w 45 stał się politowania godny ale brakuje u Guderiana, w jego skądinąd ciekawych wspomnieniach, refleksji nad tegoż przyczynami i nad losami innych narodów.
Pozdrawiam
Napisano
Szanowni dawwwo1 i Slaw76 oraz inni czytający ten post Forumowicze, mieszkam na drugim końcu Polski, dlatego proszę o informacje, których sam w najbliższym czasie nie będę mógł zebrać.
Pozdrawiam
Napisano
Cytat: moim biednym narodem"

Przekonanie Niemców, że są oni iednym narodem", czyli dobrymi Niemcami, skrzywdzonymi przez cały zły świat (a najgorsi są Polacy), który zmówił się przeciwko Niemcom, jest ciągle żywe, również dla młodego pokolenia.

Dlatego wiele prawdy jest w powiedzeni: Jak świat światem ....... nie będzie bratem"
Napisano
Kolego elpasys, co do Niemców wczoraj i dzisiaj to masz trochę racji. Piszę trochę, ponieważ z cytowanym przez Ciebie przysłowiem się już nie zgodzę. W naszej długiej wspólnej historii Niemcy dla naszych przodków, wiele razy byli przyjaciółmi, powinowatymi i w końcu również braćmi. Teraz jest inaczej ale to od nas zależy przyszłość. Głowa do góry i nie dajmy się kompleksom i propagandzie (chociaż Heinza i podobnie myślących Niemców ja też nie lubię).
Pozdrawiam
  • 2 weeks later...
  • 3 weeks later...
Napisano
Witam,
pozwalam sobie odświeżyć wątek. Czy naprawdę nikt z Forumowiczów nie ma fotek lub informacji na temat tego interesującego miejsca?

Pozdrawiam
Napisano
Witam,

Może koledzy z kujawsko-pomorskiego zainteresują się bliżej tym ciekawym obiektem. Chyba nie jest tak interesujący, żeby informacje o nim trzymać w tajemnicy?

Poydrawiam
Napisano
Witam Tauder,

zwykła ciekawość amatora interesującego się historią po przez pryzmat losów, postaw, charakterów i czynów jednostek. Swoje motywy opisałem w poście z 2009.10.06. Mieszkam na G. Śląsku i dopiero w przyszłym roku będę miał możliwość wyjazdu i rozejrzenia/rozpytania się na miejscu, przy okazji odwiedzin rodziny w Toruniu. Dlatego proszę o pomoc.

Pozdrawiam
Napisano
Mieszkam od tego miejsca około 40km .Jak będę miał jakiś wolny dzionek to może przejadę i sprawdzę to miejsce , oczywiście nie obiecuje kiedy , od razu Ci powiem że nie prędko ,
Napisano
Guderian przyjmował od Hitlera nagrody pieniężne,z których zakupił od władz Warthegau majatek Głębokie wraz z pałacem,stanowiącym własność rodziny Twardowskich,ktorą wysiedlono.
http://www.fmix.pl/zdjecie/986085/palac-twardowskich-glebok
Możesz zatelefonować do gminy w Kruszwicy i uzyskać informacje o aktualnym właścicielu.
Napisano
Witam Wszystkich,

Tauder, cieszę się z Twoich zamiarów. Posiadłość Guderiana to prawdopodobnie obiekt opisany w Geoportalu na rasterze jako PGR Głębokie, Stacja Hodowli Roślin. Dawny budynek mieszkalny, wg zdjęć satelitarnych (Zumi), jest po lewej od rozległych zabudowań gospodarczych w parku z sadzawkami. Już wiemy co było po Guderianie, pewnie do początku lat 90-tych - PGR. Ciekawe co jest teraz, jeszcze ciekawsze co było wcześniej. Mam nadzieję Tauder, że się tego dowiesz. Powodzenia.

Pozdrawiam
  • 3 weeks later...
  • 2 weeks later...
Napisano
Przedwojenne i wojenne losy majątku Głębokie interesują mnie w kontekście poznania moralności tzw. neutralnie światopoglądowo, prominentów ustrojów totalitarnych. A ta np. w kontekście lektury wspomnień Guderiana jest naprawdę interesująca. Dołków nie kopię bo nie chcę w nie wpadać.
Pozdrawiam

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie