pustertal Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Witam, ciekawią mnie przed- i powojenne losy majątku Głębokie (oraz jego prawowitych właścicieli), który na krótko posiadał w latach 42/45, o czym lakonicznie pisze we Wspomnieniach żołnierza", gen. H.Guderian. Ze zdjęć satelitarnych można sądzić, że wiele zabudowań, łącznie z domem mieszkalnym (dworkiem?), zachowało się do dzisiaj. Gdzie mogę znaleźć interesujące materiały, bo w necie niewiele jest. Z góry dziękuję za podpowiedzi.Pozdrawiam
dawwwo1 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Gdzie znajduje się ta miejscowość? Chodzi mi o województwo.
pustertal Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Woj. kujawsko-pomorskie, pow. inowrocławski
dawwwo1 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Zapytałem o miejsce bo nie ukrywam że przyszło mi na myśl ta znana willa Guderiana. http://www.skyscrapercity.com/showthread.php?t=364263
dawwwo1 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Moim zdaniem, aby odpowiedzieć na postawione przez Ciebie pytania najlepiej byłoby podjechać w to miejsce i podpytać miejscowych szczególnie starszych ludzi. Oni powinni powiedzieć coś szczególnie o powojennych losach majątku. A o przedwojennych losach i właścicielach obawiam się, że pozostają, tylko urzędy, może jeśli byli katolikami to coś się zachowało u miejscowego księdza. No ale na pewno podstawa to odwiedzenie tego miejsca. Przynajmniej jak dla mnie. Pozdrawiam.
Slav76 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Witam W przyszłym tygodniu będe w Kruszwicy to mogę bodjechać i zrobić kilka fotek.
dawwwo1 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Slav76 fajne by było bo chętnie bym to zobaczył.
pustertal Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Witam,Slav76, jak będziesz na miejscu, to popytaj o losy przedwojennych właścicieli/ lokatorów, majątku zajmowanego potem przez Guderiana. Ciekawe co stało się z tymi ludźmi, czy zostali wypędzeni jak wielu Polaków po przyłączeniu tych ziem do Rzeszy w 39, czy dopiero jak gen. H.Guderian zdecydował się na zakup tej nieruchomości, za nagrodę pieniężną otrzymaną od AH za wojenne przewagi. A może to byli Volksdeutsch'e, którzy po prostu sprzedali posiadłość. Interesuje mnie ta sprawa ponieważ jestem świeżo po przeczytaniu wojennych wspomnień generała-pancerniaka, w których to kreuje się on na dobrego chrześcijanina, przeciwnika zabijania i przesiedleń, co u tak dzielnego i skutecznego wojaka może wydawać się tak dziwne, że aż zacytuję: Skutki zamachu były straszne...[22.VII.44]...Osobiście jestem przeciwnikiem wszelkiej formy zabójstwa. Nasza religia chrześcijańska zawiera przecież wyraźne co do tego przykazanie. Dlatego nie mogę pochwalić decyzji dokonania tego zamachu."[str. 272] i dalej: Moja żona opuściła nasz majątek w Głębokiem w Poznańskiem [w org. Warthegau] na pół godziny przed wybuchem pierwszych pocisków (...). Wszystko co z naszego dobytku ocalało od bomb w Berlinie we wrześniu 1943 roku, zostało porzucone na łaskę losu. Staliśmy się wygnańcami, jak miliony innych Niemców..." [str. 312], których dalej nazywa moim biednym narodem" [str. 326]. Tak los Niemców w 45 stał się politowania godny ale brakuje u Guderiana, w jego skądinąd ciekawych wspomnieniach, refleksji nad tegoż przyczynami i nad losami innych narodów.Pozdrawiam
pustertal Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Pow. cytaty pochodzą z Wspomnienia żołnierza" Heinz Guderian,Wyd. II, Wydawnictwo Bellona, W-wa 1991
pustertal Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Szanowni dawwwo1 i Slaw76 oraz inni czytający ten post Forumowicze, mieszkam na drugim końcu Polski, dlatego proszę o informacje, których sam w najbliższym czasie nie będę mógł zebrać.Pozdrawiam
elpasys Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Cytat: moim biednym narodem" Przekonanie Niemców, że są oni iednym narodem", czyli dobrymi Niemcami, skrzywdzonymi przez cały zły świat (a najgorsi są Polacy), który zmówił się przeciwko Niemcom, jest ciągle żywe, również dla młodego pokolenia.Dlatego wiele prawdy jest w powiedzeni: Jak świat światem ....... nie będzie bratem"
pustertal Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 Kolego elpasys, co do Niemców wczoraj i dzisiaj to masz trochę racji. Piszę trochę, ponieważ z cytowanym przez Ciebie przysłowiem się już nie zgodzę. W naszej długiej wspólnej historii Niemcy dla naszych przodków, wiele razy byli przyjaciółmi, powinowatymi i w końcu również braćmi. Teraz jest inaczej ale to od nas zależy przyszłość. Głowa do góry i nie dajmy się kompleksom i propagandzie (chociaż Heinza i podobnie myślących Niemców ja też nie lubię).Pozdrawiam
pustertal Napisano 17 Październik 2009 Autor Napisano 17 Październik 2009 Witam, Slav76 czy byłeś w Głębokim ?Pozdrawiam
pustertal Napisano 5 Listopad 2009 Autor Napisano 5 Listopad 2009 Witam, pozwalam sobie odświeżyć wątek. Czy naprawdę nikt z Forumowiczów nie ma fotek lub informacji na temat tego interesującego miejsca?Pozdrawiam
dawwwo1 Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 No kolega Slav76 chyba nie był, a szkoda bo być może fotki by były i może jakieś info na temat miejsca.
pustertal Napisano 6 Listopad 2009 Autor Napisano 6 Listopad 2009 Witam,Może koledzy z kujawsko-pomorskiego zainteresują się bliżej tym ciekawym obiektem. Chyba nie jest tak interesujący, żeby informacje o nim trzymać w tajemnicy?Poydrawiam
Tauder Napisano 6 Listopad 2009 Napisano 6 Listopad 2009 Można wiedzieć czemu akurat to miejsce tak cię interesuje?
pustertal Napisano 7 Listopad 2009 Autor Napisano 7 Listopad 2009 Witam Tauder,zwykła ciekawość amatora interesującego się historią po przez pryzmat losów, postaw, charakterów i czynów jednostek. Swoje motywy opisałem w poście z 2009.10.06. Mieszkam na G. Śląsku i dopiero w przyszłym roku będę miał możliwość wyjazdu i rozejrzenia/rozpytania się na miejscu, przy okazji odwiedzin rodziny w Toruniu. Dlatego proszę o pomoc.Pozdrawiam
Tauder Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Mieszkam od tego miejsca około 40km .Jak będę miał jakiś wolny dzionek to może przejadę i sprawdzę to miejsce , oczywiście nie obiecuje kiedy , od razu Ci powiem że nie prędko ,
coriolan Napisano 8 Listopad 2009 Napisano 8 Listopad 2009 Guderian przyjmował od Hitlera nagrody pieniężne,z których zakupił od władz Warthegau majatek Głębokie wraz z pałacem,stanowiącym własność rodziny Twardowskich,ktorą wysiedlono.http://www.fmix.pl/zdjecie/986085/palac-twardowskich-glebokMożesz zatelefonować do gminy w Kruszwicy i uzyskać informacje o aktualnym właścicielu.
pustertal Napisano 8 Listopad 2009 Autor Napisano 8 Listopad 2009 Witam Wszystkich,Tauder, cieszę się z Twoich zamiarów. Posiadłość Guderiana to prawdopodobnie obiekt opisany w Geoportalu na rasterze jako PGR Głębokie, Stacja Hodowli Roślin. Dawny budynek mieszkalny, wg zdjęć satelitarnych (Zumi), jest po lewej od rozległych zabudowań gospodarczych w parku z sadzawkami. Już wiemy co było po Guderianie, pewnie do początku lat 90-tych - PGR. Ciekawe co jest teraz, jeszcze ciekawsze co było wcześniej. Mam nadzieję Tauder, że się tego dowiesz. Powodzenia.Pozdrawiam
pustertal Napisano 8 Listopad 2009 Autor Napisano 8 Listopad 2009 coriolan, dziękuję za informację, jutro zadzwonię do UG Kruszwica.Pozdrawiam
hombre1 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 O ile wcześniej nikt tego nie zrobił(a pewnie nie...:)),to teraz na pewno zostaną w tej okolicy same dołki...
hombre1 Napisano 24 Listopad 2009 Napisano 24 Listopad 2009 A tak na poważnie....teren wielokrotnie eksplorowany.Pozdrawiam!
pustertal Napisano 7 Grudzień 2009 Autor Napisano 7 Grudzień 2009 Przedwojenne i wojenne losy majątku Głębokie interesują mnie w kontekście poznania moralności tzw. neutralnie światopoglądowo, prominentów ustrojów totalitarnych. A ta np. w kontekście lektury wspomnień Guderiana jest naprawdę interesująca. Dołków nie kopię bo nie chcę w nie wpadać.Pozdrawiam
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.