Skocz do zawartości

Park Platz - cynkowy znaczek

otrong

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Na początku chciałbym poinformować że dzisiaj niestety zdjęcia nie będzie - aparat wpadł do wody :(

Zamieszczam w tym dziale bo nie bardzo wiem do czego to przypiąć - jeżeli zły to proszę o przeniesienie.

Dzisiaj trafiłem w szczerym polu z dala od jakiejkolwiek cywilizacji cynkowy znaczek wielkość około 2cm x 2cm.
awers to wielka litera P rewers sygnatura PARK PLATZ. wiek prawdopodobnie II WŚ - Niemcy - bo w jednym dołku znalazłem jeszcze kilka Fennigów II Rzeszy.

Proszę o identyfikację.
Napisano
Dziękuję bardzo kolego Czloweksniegu.

Ale nie każdy urodził się z wiedzą o WHW tym bardziej że na odznace nie ma nic o WHW - teraz już wiem.

w wyszukiwarce znalazłem dopiero wpisując PARKPLATZ razem a na mojej jest wyraźny odstęp - dlatego niewiele znalazłem.

Mimo wszystko dziękuję.

Pozdrawiam
Napisano
Witam

Jest to znaczek KWHW - 1940/41
Z 2 wojennej pomocy zimowej dla niemieckiej ludności.
Zbiórki uliczne w całej rzeszy pod hasłem Dzień Policji"
15 i 16 luty 1941
zorganizowana przez Policje i TN
Seria liczy 10 cynkowych znaków
pzdr. kopacz1
Napisano
Bardzo dziękuję kolego KOPACZ1 za solidną odpowiedź bez odsyłania do wyszukiwarki :) bardzo mi pomogłeś.

Swoją drogą bardzo dziwne jest to, że znalazłem ją w szczerym polu, w miejscowości gdzie podczas IIWŚ nikt praktycznie na oczy nie widział żołnierzy Rzeszy. (moje tereny są bardzo ubogie w pamiątki po II wojnie, mimo iż w promieniu co najmniej 30km nikt nie śmiga z wykrywką.

Ale za to mam raj z pamiątkami po Prusach :)
Napisano
to nie była wpinka noszona jedynie przez wojsko, wlasciwie nosił je każdy kto chciał (o ile w ogóle wojskowym wolno było je nosić).

to wpinka działajaca na zasadzie cegiełki z kwest ulicznych.

pozdro.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie