otrong Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Na początku chciałbym poinformować że dzisiaj niestety zdjęcia nie będzie - aparat wpadł do wody :(Zamieszczam w tym dziale bo nie bardzo wiem do czego to przypiąć - jeżeli zły to proszę o przeniesienie.Dzisiaj trafiłem w szczerym polu z dala od jakiejkolwiek cywilizacji cynkowy znaczek wielkość około 2cm x 2cm.awers to wielka litera P rewers sygnatura PARK PLATZ. wiek prawdopodobnie II WŚ - Niemcy - bo w jednym dołku znalazłem jeszcze kilka Fennigów II Rzeszy.Proszę o identyfikację.
otrong Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 i zdjęcie" z Painta na szybkości.
Czlowieksniegu Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Znaczek WHW.Resztę, nawet z takim samym znaczkiem, poda:http://www.odkrywca.pl/search/
otrong Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Dziękuję bardzo kolego Czloweksniegu.Ale nie każdy urodził się z wiedzą o WHW tym bardziej że na odznace nie ma nic o WHW - teraz już wiem.w wyszukiwarce znalazłem dopiero wpisując PARKPLATZ razem a na mojej jest wyraźny odstęp - dlatego niewiele znalazłem.Mimo wszystko dziękuję.Pozdrawiam
otrong Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 oczywiście miało być III Rzeszy, gdzieś uciekła mi jedna litera.
Kopacz1 Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 WitamJest to znaczek KWHW - 1940/41 Z 2 wojennej pomocy zimowej dla niemieckiej ludności. Zbiórki uliczne w całej rzeszy pod hasłem Dzień Policji" 15 i 16 luty 1941zorganizowana przez Policje i TNSeria liczy 10 cynkowych znakówpzdr. kopacz1
otrong Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Bardzo dziękuję kolego KOPACZ1 za solidną odpowiedź bez odsyłania do wyszukiwarki :) bardzo mi pomogłeś.Swoją drogą bardzo dziwne jest to, że znalazłem ją w szczerym polu, w miejscowości gdzie podczas IIWŚ nikt praktycznie na oczy nie widział żołnierzy Rzeszy. (moje tereny są bardzo ubogie w pamiątki po II wojnie, mimo iż w promieniu co najmniej 30km nikt nie śmiga z wykrywką.Ale za to mam raj z pamiątkami po Prusach :)
8total4 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 to nie była wpinka noszona jedynie przez wojsko, wlasciwie nosił je każdy kto chciał (o ile w ogóle wojskowym wolno było je nosić).to wpinka działajaca na zasadzie cegiełki z kwest ulicznych.pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.