Skocz do zawartości

Medalik patryjotyczny

Navigator

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
po wojnie takie przedmioty trzeba było wykonywać w podziemiu.
myślę iż wzór jest przedwojenny.
raczej jest to Ryngraf aniżeli medalik.

pozdrawiam.
Napisano
Używano zapewne i aluminium ,chociaż te najstarsze ryngrafy (lub wota ,bo z takim przeznaczeniem też się spotkałem )jakie widziałem na ścianach, wewnątrz starych chałup, były chyba cynkowe ,lub z jakiś stopów.Aluminium przed wojną było nie zbyt jeszcze popularnym materiałem ,zwłaszcza do wyrobu takich sakralnych odpustowych pamiątek .Poza tym było chyba surowcem strategicznym .Natomiast od początku lat 60-tych rozkwita aluminiowy szał precjozów i duperszmitów ,że o naszym ówczesnym bilonie i kapslach od mleka nie wspomnę.Pozdro...
Napisano
Kokesh - masa produkowanych przed wojną medalików (mam na myśli II RP) wykonywana była z aluminium. Zobacz np. popularne prostokątne 'medaliki-szkaplerze'.
Napisano
Może masz rację ,ale jakoś nie przekłada się to w praktyce , jeśli chodzi o znaleziska . Trzeba by było przyjąć że medaliki z aluminium które tak często znajdujemy są przedwojenne( lub przynajmniej ich znaczna większość ) ,co jest oczywiście bzdurą . Pozdro...
Napisano
wszystko wynika z technologii...
na ścianach - odlewy - większe
na szyjach - bite - tłoczone
------------
materiał adekwatny do technologii

zastosowanie aluminium lata 20-te...- przykład 50 Rpf. ______________
i tyle...
Napisano
..i wczesniej..
przykład -
medalik patriotyczny upamietniajacy oba Powstania, wytwarzany z datą 1908r. (w Galicji)
Materiał - Aluminium

Dlatego trzeba czasem datować po charakterystyce przedstawienia zawartego na przedmiocie...

pozdrawiam.
Napisano
wystarczy zerknac na medaliki np. z kwest polskiej Pomocy Zimowej", które na 100% są przedwojenne, tak samo jak medaliki upamietniajace Powstanie Listopadowe i Styczniowe, których nie wytwarzano po Wojnie.

Ryngrafy po wojnie władza ludowa" nie bardzo lubiła", z racji używania ich przez żołnierzy NSZ oraz innych Członków Podziemia antykomunistycznego.

Generalnie tego typu fasony" patriotyczne i religijne, po wojnie starano się zatrzeć, z wiadomych powodów.

pozdrawiam.
Napisano
,,starano się je zatrzeć, z wiadomych powodów''.Dlatego pęczniały od nich stragany na odpustach , jarmarkach i targach ,księża rozdawali je dzieciom przy byle okazji ,a dzieci jak to dzieci gubiły je po prostu .Sam w swoim życiu kilka takich zgubiłem a przedwojenny nie jestem .Wiem że każdy z nas chciał by aby jego znaleziska były jak najstarsze ale na miłość Boską nie wmawiajmy wszystkim i sobie samym że aluminiowe medaliki pochodzą głównie lub w większości z przedwojnia a po 1945r cała Polska wyrzekła się religii i związanych z nią emblematów, bo staje się to nie tyle śmieszne, co niemądre .Pozdro...
Napisano
aluminiowe przykłady:
1905 (produkcja warszawska - polecam lekturę na temat wydarzeń w Stolicy w 1905r http://pl.wikipedia.org/wiki/1905)
http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum23/resize_of_p1020191.jpg
http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum23/resize_of_p1020190.jpg

1912
http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/files/medalik-1.jpg
http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/files/medalik-2.jpg

do 1939
http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=650484#819724

przedwojenna pomoc zimowa:
http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=642936#898972

teraz powiedz mi prosze kokesh, czy:

za komuny wolno było produkować i utrwalać kult Powstania Styczniowego i Listopadowego, oraz sprzedawać legalnie przedmioty które były sanacyjnymi" ryngrafami, z orłem w koronie, promującymi patriotyzm i religię, a nie kult pracy.

Na bazarach nikt nie handlował ryngrafami tego typu, bo nawet godła nie wolno było w domu mieć z koroną to po pierwsze.
po drugie zasadniczo wyroby tego typu pojawiają się w dwóch głównych falach:
a). po odzyskaniu niepodległości, w kulcie patriotyzmu
b). przed i po obaleniu komunizmu (okolice lat `80)

Przedmioty wykonywane pod koniec lat `80 są wzorowane na przedwojennych (krzyże z nakładanym orłem w koronie, ryngrafy ozdobione panoplionem, z orłami zarówno wzorów przedwojennych jak i starszych - z Królestwa Polskiego czy nawetz końca XVIIIw.)

Ryngraf prezentowany w tym wątku jest to typowy ryngraf z lat `30 XXw, przedstawiający w tle MB Częstochowską, a poniżej panoplion oraz orła w koronie, z przedstawień z końca XVIIIw ( przykład - Konstytucja 3. Maja http://www.mzr.pl/pl/foto/inne/800/konstytucja.jpg)

masz jeszcze jakieś pytania??
pozdrawiam.
Napisano
acha jeszcze jedno, medalik z 1905r jest wybity ielegalnie", pod zaborem rosyjskim, na 75-lecie Powstania Listopadowego i dodatkowo jako symbol patriotyczny.
Motyw z Powstania Styczniowego, pojawia się po to aby uczcić pamięć obu Powstań.
Napisano
Może żyliśmy w innych komunach ,ale ja z kupnem owych zakazanych przedmiotów nie miałem większych problemów ,może właśnie dla tego że były zakazane były tak popularne . Po za tym to że były zakazane nie eliminuje faktu ich istnienia i to w setkach tysięcy różnych form i egzemplarzy .Chyba że komuś było bliżej do kultu pracy niż do kościoła ,wtedy faktycznie mógł nie wiedzieć co to medalik .Ale i komuniści się modlili jak się po 1989r dowiedzieliśmy. Dalej jednak nie rozumiesz tego o czym piszę .Nie neguje że takich medalików wcale przed 1945 nie było ,tylko że było ich znacznie mniej porównując do powojennej produkcji ,i ilości zalegania na dzień dzisiejszy w glebie.Nie wszystko złoto co się świeci, a wzory jak sam piszesz są do dzisiaj takie same lub bardzo podobne ,więc jakim cudem na podstawie zdjęcia jesteś w stanie stwierdzić czy owy ryngraf to przedwojenna rzemieślnicza produkcja czy powojenna konspiracyjna manufaktura.Pozdro...
Napisano
Witam
Panowie bardzo wam dziękuje za wszystkie odpowiedzi i przykłady,jestem pod wrażeniem waszej wiedzy na ten temat.
Jak zobaczyłem tą fotke którą wkleił kolega banderas to mnie troszeczke podbudowało że to nie tandeta.
Każdy z nas lubi znajdywać stare przedmioty,są one przedmiotem westchnień każdego poszukiwacza.
Jeszcze raz dziekuję.
Pzdr.
navigator
Napisano
Dla mnie dowodem występowania do 1939 roku takich medalików jak zamieściłem są zdjęcia, które robił znajomy doktor historii w czasie badań szczątków polskich oficerów w Katyniu. Uczestniczył on w nich bodajże w 1995 (?) roku. Znaleziono tam wiele aluminiowych medalików-szkaplerzy" wzorów takich, jak pokazałem - prostokątnych, zaokrąglonych u góry. I jest to dla mnie namacalny dowód. Co nie oznacza, że nie bito ich tą samą matrycą, bez zmian później tj. po 1945 roku...
Napisano
Kokesh: wystarczy mi kilkuletnia obserwacja wzorów, odrobina wiedzy na temat sposobu wykonania przedmiotu oraz pewne sztywne" wizerunki, które były używane w danych latach.

Gwarantuje Ci że za czasów PRL postrzegano gloryfikowanie tego typu przedmiotów za sprzeczne z zasadami komunistycznej rzeczywistości.
Równie dobrze władza mogła powiedzieć módl się do gładkiego krzyżyka", a nie do ryngrafu który posiada elementy związane z tematem przeciwstawiania się zaborcom i okupantom.

Panoplion i ukoronowany orzeł z postacią NMP w tle to nie symbol samej religii tylko ruchu patriotycznego, utrwalony głównie w zaborze rosyjskim,niesamowicie powszechny w Międzywojniu.

Mówienie że za komuny handlowano tego typu przedmiotami na bazarach mnie śmieszy.. Pewnie zegarki ze zdobioną w patriotyk" kopertą i przedwojennymi orłami też sprzedawano obok nich ??

Komuniści nie byli idiotami i wiedzieli że to religia i ruch patriotyczny kierowały uczuciami Polaków, w zrywach niepodległościowych, które były wymierzone w Rosję przynajmniej trzy razy i krwawo zapisały się na kartach historii.

Ja nie chce dyskutować o kupowaniu szemranym" tylko o oficjalnych zasadach, w czasach gdzie za głupi plakat czy ulotkę mogłeś zostać więźniem politycznym.

nie wiesz dlaczego ryngrafy tak bolały czerwonych??

tu jest jeden z przykładów:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Polish_anticommunist_partisan_1947.PNG

po wojnie produkowano ryngrafy nie z panoplionem i orłami, tylko w większości z samym wizerunkiem Matki Bożej.

w kwestii symboliki to kolosalna różnica, bo nie było tam ukrytego przekazu, tylko sam motyw wyznaniowy.

NMP, panoplia i orzeł biały to nic, tylko ukryty przekaz hasła BÓG HONOR OJCZYZNA" (oczywiscie ludowcy je kochali", jak wszystko co określali mianem >>sanacyjnego ścierwa<<)
Napisano

Czyli z nieukrywaną przyjemnością dowiaduje się że według was moje zbiory medalików właśnie tych aluminiowych pochodzą w dużej mierze z przedwojnia .Odrzucając w ich identyfikacji i datowaniu stopień utlenienia oraz nazwijmy to kontekst i okoliczności w jakich wychodziły .Ale nie mówię że nie macie racji ,tylko czy tak naprawdę do końca ? Pozdro...

Napisano

Jako przykład posłużę się medalikiem który kiedyś nabyłem ,,na straganie ''pod Jasną Gorą będąc na pielgrzymce w 1982r.Może nic w tym niezwykłego ale gdybym go jakiś czas po tym zgubił a dzisiaj ktoś by go znalazł to miał by zapewne mimo wieloletniej obserwacji i wiedzy spory problem .Pozdro...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie