Navigator Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Mam pytanie czy medaliki wojenne albo przedwojenne dyły robione z aluminium,bo ten właśnie jest wykonany z aluminium lub podobnego mu materiału.
bjar_1 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Oczywiście, że przed 1939 rokiem używano do produkcji tego typu rzeczy aluminium...
8total4 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 po wojnie takie przedmioty trzeba było wykonywać w podziemiu.myślę iż wzór jest przedwojenny.raczej jest to Ryngraf aniżeli medalik.pozdrawiam.
kokesh Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Używano zapewne i aluminium ,chociaż te najstarsze ryngrafy (lub wota ,bo z takim przeznaczeniem też się spotkałem )jakie widziałem na ścianach, wewnątrz starych chałup, były chyba cynkowe ,lub z jakiś stopów.Aluminium przed wojną było nie zbyt jeszcze popularnym materiałem ,zwłaszcza do wyrobu takich sakralnych odpustowych pamiątek .Poza tym było chyba surowcem strategicznym .Natomiast od początku lat 60-tych rozkwita aluminiowy szał precjozów i duperszmitów ,że o naszym ówczesnym bilonie i kapslach od mleka nie wspomnę.Pozdro...
bjar_1 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Kokesh - masa produkowanych przed wojną medalików (mam na myśli II RP) wykonywana była z aluminium. Zobacz np. popularne prostokątne 'medaliki-szkaplerze'.
kokesh Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Może masz rację ,ale jakoś nie przekłada się to w praktyce , jeśli chodzi o znaleziska . Trzeba by było przyjąć że medaliki z aluminium które tak często znajdujemy są przedwojenne( lub przynajmniej ich znaczna większość ) ,co jest oczywiście bzdurą . Pozdro...
kopijnik2 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 wszystko wynika z technologii...na ścianach - odlewy - większena szyjach - bite - tłoczone------------materiał adekwatny do technologii_____________zastosowanie aluminium lata 20-te...- przykład 50 Rpf. ______________i tyle...
8total4 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 ..i wczesniej..przykład -medalik patriotyczny upamietniajacy oba Powstania, wytwarzany z datą 1908r. (w Galicji)Materiał - AluminiumDlatego trzeba czasem datować po charakterystyce przedstawienia zawartego na przedmiocie...pozdrawiam.
bjar_1 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Powiedz, na jakiej podstawie sądzisz, że medaliki np. z tego zdjęcia nie są przedwojenne...
8total4 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 wystarczy zerknac na medaliki np. z kwest polskiej Pomocy Zimowej", które na 100% są przedwojenne, tak samo jak medaliki upamietniajace Powstanie Listopadowe i Styczniowe, których nie wytwarzano po Wojnie.Ryngrafy po wojnie władza ludowa" nie bardzo lubiła", z racji używania ich przez żołnierzy NSZ oraz innych Członków Podziemia antykomunistycznego.Generalnie tego typu fasony" patriotyczne i religijne, po wojnie starano się zatrzeć, z wiadomych powodów.pozdrawiam.
kokesh Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 ,,starano się je zatrzeć, z wiadomych powodów''.Dlatego pęczniały od nich stragany na odpustach , jarmarkach i targach ,księża rozdawali je dzieciom przy byle okazji ,a dzieci jak to dzieci gubiły je po prostu .Sam w swoim życiu kilka takich zgubiłem a przedwojenny nie jestem .Wiem że każdy z nas chciał by aby jego znaleziska były jak najstarsze ale na miłość Boską nie wmawiajmy wszystkim i sobie samym że aluminiowe medaliki pochodzą głównie lub w większości z przedwojnia a po 1945r cała Polska wyrzekła się religii i związanych z nią emblematów, bo staje się to nie tyle śmieszne, co niemądre .Pozdro...
8total4 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 aluminiowe przykłady:1905 (produkcja warszawska - polecam lekturę na temat wydarzeń w Stolicy w 1905r http://pl.wikipedia.org/wiki/1905)http://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum23/resize_of_p1020191.jpghttp://odkrywca-online.pl/forum_pics/picsforum23/resize_of_p1020190.jpg1912http://poszukiwanieskarbow.com/Forum/files/medalik-1.jpghttp://poszukiwanieskarbow.com/Forum/files/medalik-2.jpgdo 1939http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=650484#819724przedwojenna pomoc zimowa:http://odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=642936#898972teraz powiedz mi prosze kokesh, czy:za komuny wolno było produkować i utrwalać kult Powstania Styczniowego i Listopadowego, oraz sprzedawać legalnie przedmioty które były sanacyjnymi" ryngrafami, z orłem w koronie, promującymi patriotyzm i religię, a nie kult pracy.Na bazarach nikt nie handlował ryngrafami tego typu, bo nawet godła nie wolno było w domu mieć z koroną to po pierwsze.po drugie zasadniczo wyroby tego typu pojawiają się w dwóch głównych falach:a). po odzyskaniu niepodległości, w kulcie patriotyzmub). przed i po obaleniu komunizmu (okolice lat `80)Przedmioty wykonywane pod koniec lat `80 są wzorowane na przedwojennych (krzyże z nakładanym orłem w koronie, ryngrafy ozdobione panoplionem, z orłami zarówno wzorów przedwojennych jak i starszych - z Królestwa Polskiego czy nawetz końca XVIIIw.)Ryngraf prezentowany w tym wątku jest to typowy ryngraf z lat `30 XXw, przedstawiający w tle MB Częstochowską, a poniżej panoplion oraz orła w koronie, z przedstawień z końca XVIIIw ( przykład - Konstytucja 3. Maja http://www.mzr.pl/pl/foto/inne/800/konstytucja.jpg)masz jeszcze jakieś pytania??pozdrawiam.
8total4 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 acha jeszcze jedno, medalik z 1905r jest wybity ielegalnie", pod zaborem rosyjskim, na 75-lecie Powstania Listopadowego i dodatkowo jako symbol patriotyczny.Motyw z Powstania Styczniowego, pojawia się po to aby uczcić pamięć obu Powstań.
kokesh Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Może żyliśmy w innych komunach ,ale ja z kupnem owych zakazanych przedmiotów nie miałem większych problemów ,może właśnie dla tego że były zakazane były tak popularne . Po za tym to że były zakazane nie eliminuje faktu ich istnienia i to w setkach tysięcy różnych form i egzemplarzy .Chyba że komuś było bliżej do kultu pracy niż do kościoła ,wtedy faktycznie mógł nie wiedzieć co to medalik .Ale i komuniści się modlili jak się po 1989r dowiedzieliśmy. Dalej jednak nie rozumiesz tego o czym piszę .Nie neguje że takich medalików wcale przed 1945 nie było ,tylko że było ich znacznie mniej porównując do powojennej produkcji ,i ilości zalegania na dzień dzisiejszy w glebie.Nie wszystko złoto co się świeci, a wzory jak sam piszesz są do dzisiaj takie same lub bardzo podobne ,więc jakim cudem na podstawie zdjęcia jesteś w stanie stwierdzić czy owy ryngraf to przedwojenna rzemieślnicza produkcja czy powojenna konspiracyjna manufaktura.Pozdro...
Navigator Napisano 6 Październik 2009 Autor Napisano 6 Październik 2009 WitamPanowie bardzo wam dziękuje za wszystkie odpowiedzi i przykłady,jestem pod wrażeniem waszej wiedzy na ten temat.Jak zobaczyłem tą fotke którą wkleił kolega banderas to mnie troszeczke podbudowało że to nie tandeta.Każdy z nas lubi znajdywać stare przedmioty,są one przedmiotem westchnień każdego poszukiwacza.Jeszcze raz dziekuję.Pzdr.navigator
bjar_1 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Dla mnie dowodem występowania do 1939 roku takich medalików jak zamieściłem są zdjęcia, które robił znajomy doktor historii w czasie badań szczątków polskich oficerów w Katyniu. Uczestniczył on w nich bodajże w 1995 (?) roku. Znaleziono tam wiele aluminiowych medalików-szkaplerzy" wzorów takich, jak pokazałem - prostokątnych, zaokrąglonych u góry. I jest to dla mnie namacalny dowód. Co nie oznacza, że nie bito ich tą samą matrycą, bez zmian później tj. po 1945 roku...
8total4 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Kokesh: wystarczy mi kilkuletnia obserwacja wzorów, odrobina wiedzy na temat sposobu wykonania przedmiotu oraz pewne sztywne" wizerunki, które były używane w danych latach.Gwarantuje Ci że za czasów PRL postrzegano gloryfikowanie tego typu przedmiotów za sprzeczne z zasadami komunistycznej rzeczywistości.Równie dobrze władza mogła powiedzieć módl się do gładkiego krzyżyka", a nie do ryngrafu który posiada elementy związane z tematem przeciwstawiania się zaborcom i okupantom.Panoplion i ukoronowany orzeł z postacią NMP w tle to nie symbol samej religii tylko ruchu patriotycznego, utrwalony głównie w zaborze rosyjskim,niesamowicie powszechny w Międzywojniu.Mówienie że za komuny handlowano tego typu przedmiotami na bazarach mnie śmieszy.. Pewnie zegarki ze zdobioną w patriotyk" kopertą i przedwojennymi orłami też sprzedawano obok nich ??Komuniści nie byli idiotami i wiedzieli że to religia i ruch patriotyczny kierowały uczuciami Polaków, w zrywach niepodległościowych, które były wymierzone w Rosję przynajmniej trzy razy i krwawo zapisały się na kartach historii.Ja nie chce dyskutować o kupowaniu szemranym" tylko o oficjalnych zasadach, w czasach gdzie za głupi plakat czy ulotkę mogłeś zostać więźniem politycznym.nie wiesz dlaczego ryngrafy tak bolały czerwonych??tu jest jeden z przykładów:http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/5/52/Polish_anticommunist_partisan_1947.PNGpo wojnie produkowano ryngrafy nie z panoplionem i orłami, tylko w większości z samym wizerunkiem Matki Bożej.w kwestii symboliki to kolosalna różnica, bo nie było tam ukrytego przekazu, tylko sam motyw wyznaniowy.NMP, panoplia i orzeł biały to nic, tylko ukryty przekaz hasła BÓG HONOR OJCZYZNA" (oczywiscie ludowcy je kochali", jak wszystko co określali mianem >>sanacyjnego ścierwa<<)
kokesh Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Czyli z nieukrywaną przyjemnością dowiaduje się że według was moje zbiory medalików właśnie tych aluminiowych pochodzą w dużej mierze z przedwojnia .Odrzucając w ich identyfikacji i datowaniu stopień utlenienia oraz nazwijmy to kontekst i okoliczności w jakich wychodziły .Ale nie mówię że nie macie racji ,tylko czy tak naprawdę do końca ? Pozdro...
kokesh Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 Jako przykład posłużę się medalikiem który kiedyś nabyłem ,,na straganie ''pod Jasną Gorą będąc na pielgrzymce w 1982r.Może nic w tym niezwykłego ale gdybym go jakiś czas po tym zgubił a dzisiaj ktoś by go znalazł to miał by zapewne mimo wieloletniej obserwacji i wiedzy spory problem .Pozdro...
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 keine problem...a medalikom zrób fotki i wstaw w wątku osobnym...
kopijnik2 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 http://www.odkrywca-online.pl/pokaz_watek.php?id=653234#852550a tu popatrz jeśli nie widziałeś
8total4 Napisano 7 Październik 2009 Napisano 7 Październik 2009 kokesh widze tam przynajmniej ładne kilka przedwojennych medalików, jeden nawet prawdopodobnie sprzed 1918r.:)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.