Skocz do zawartości

Moneta krzyżacka i guzik KP?

Wyro

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Nie ma na całym forum speca od krzyżaków? A guzik wz. sprzed 1830 podobno się dowiedziałem jeszcze. Ponawiam prośbę o ID monety.
Napisano

Dzięki za pomoc! Znalazłem. Tak w necie wygląda. Jutro moczę dalej w cytrynce. Do lśnienia:)

Henryk IV Reffle von Richtenberg 1470-1477

http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_VII_Reffle_von_Richtenberg

Monetka to szeląg, Królewiec, Av.: Tarcza wielkiego mistrza, Rv.: Tarcza krzyżacka

Napisano

Daję po oczyszczeniu i zamykam temat. Dziękuję za pomoc! Chyba, że ktoś jest w stanie potwierdzić wz. guzika(Total pisał mi, że sprzed 1830) i funkcję czy raczej rodzaj urzędnika, który mógł go nosić.

Napisano
na przyszłość do takich monet nie uzywaj cytryny, tylko specjalnych płynów lub czegos delikatniejszego, typu winian czy amoniak.
cytryna poprostu przepala srebro.

pozdro.
Napisano
Wiem, ale długo nie moczyłem tej monetki. Patyna dobrze schodziła. Adek kupił jakiś podobno fajny płyn do sreberek. Jak się sprawdza to też kupię. Dzięki za radę!
Napisano
winian sodu amonu lub kupujesz u jubilera płyn do srebra. To dobre opcje tak samo skuteczne lub nawet lepsze niż amoniak, a nie tak toksyczne.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie