Wyro Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Proszę o dokładny ID monety i guzika. Z góry dziękuję za pomoc!
ad Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 MINCHHEIMER - Guzik urzędniczy z okresu Królestwa Polskiego.
Wyro Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Nie ma na całym forum speca od krzyżaków? A guzik wz. sprzed 1830 podobno się dowiedziałem jeszcze. Ponawiam prośbę o ID monety.
1wodni Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 Słabo widoczny napis obstawiał bym Henryk reffle von richtenberg,ale moge się mylić .
1wodni Napisano 4 Październik 2009 Napisano 4 Październik 2009 http://www.poszukiwania.pl/portal/modules.php?name=Content&pa=showpage&pid=11 na tej stronce coś znajdziesz
Wyro Napisano 4 Październik 2009 Autor Napisano 4 Październik 2009 Dzięki za pomoc! Znalazłem. Tak w necie wygląda. Jutro moczę dalej w cytrynce. Do lśnienia:)Henryk IV Reffle von Richtenberg 1470-1477http://pl.wikipedia.org/wiki/Henryk_VII_Reffle_von_RichtenbergMonetka to szeląg, Królewiec, Av.: Tarcza wielkiego mistrza, Rv.: Tarcza krzyżacka
Wyro Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Daję po oczyszczeniu i zamykam temat. Dziękuję za pomoc! Chyba, że ktoś jest w stanie potwierdzić wz. guzika(Total pisał mi, że sprzed 1830) i funkcję czy raczej rodzaj urzędnika, który mógł go nosić.
8total4 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 na przyszłość do takich monet nie uzywaj cytryny, tylko specjalnych płynów lub czegos delikatniejszego, typu winian czy amoniak.cytryna poprostu przepala srebro.pozdro.
Wyro Napisano 5 Październik 2009 Autor Napisano 5 Październik 2009 Wiem, ale długo nie moczyłem tej monetki. Patyna dobrze schodziła. Adek kupił jakiś podobno fajny płyn do sreberek. Jak się sprawdza to też kupię. Dzięki za radę!
adek_ Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 winian sodu amonu lub kupujesz u jubilera płyn do srebra. To dobre opcje tak samo skuteczne lub nawet lepsze niż amoniak, a nie tak toksyczne.
8total4 Napisano 5 Październik 2009 Napisano 5 Październik 2009 Wyro za samo stwierdzenie patyna schodziła" ktoś kiedyś Cie może mocno opeeer" ;)wiesz ile lat ta patyna musiala powstawac??pozdro.
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.