J23 Napisano 23 Październik 2009 Napisano 23 Październik 2009 Z fotki wynika że to 2 kierowców i 2 patrolowych .
stiv Napisano 23 Październik 2009 Napisano 23 Październik 2009 Ja już rozpoznałem jednego andaża" hehehe .
Alex300 Napisano 26 Październik 2009 Napisano 26 Październik 2009 Witam, mam pytanie, gdzie można znaleźć jakies informację na temat WSW, struktury, zadań, dowódców, wyposażenia i takie same informacje na temat poprzedniczki WSW, Informacji Wojskowej. Chodzi mi tu o ksiązki, artykuły, rozkazy, wytyczne itp. Pisze pracę licencjacką i te informację sa mi potrzebne. Będę wdzięczny za pomoc.
Nebelwerfer Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 Witam!Sam bym chętnie poczytał na ten temat.Napisz może do Żandarmerii Wojskowej, jako spadkobiercy może Ci pomogą.Pozdr!
wulfgar Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 Alex 300 tu wiecej o tej zasłuzonej dla niepodległosci i suwerenności Polski słuzbie.pozatym coś mozesz znależć w Centralnej bibliotece wojskowej w WArszawie pewnie.http://pl.wikipedia.org/wiki/Wojskowa_S%C5%82u%C5%BCba_Wewn%C4%99trzna#Koordynacja_wsp.C3.B3.C5.82pracy_WSW.2FKGB
wulfgar Napisano 27 Październik 2009 Napisano 27 Październik 2009 http://www.wprost.pl/ar/95972/Wojskowe-Sluzby-Imperium/?I=1243
acer Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Nie dałeś jeszcze Wulfgar linku do raportu Antoniego Macierewicza.
stiv Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 acer jaki problem jeśli kolega wulfgar zapomniał a ty masz coś do dodania to wrzuć ten link chętnie poczytamy :)
acer Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Łatwo znaleźć w Google.Tylko głowę daję, że ci żołnierze ze zdjęć przy UAZ-ach w najśmielszych snach nie przewidywali, że jest ktoś taki jak Antoni Macierewicz, i że będą uznani prawie za zbrodniarzy...
stiv Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Tak kolego, zgadzam się z tobą całkowicie, trochę czasu spędziłem w tych czasach w Mińsku i co tam się wtedy działo to naprawdę nie jedną książkę można by napisać ;)
acer Napisano 28 Październik 2009 Napisano 28 Październik 2009 Pisz, bo tak ciekawe historie ujdą w niepamięća propos WSW Nie wiem czy ktoś skojarzy takie nazwisko - Pułkownika Romualda Zajkowskiego - w 1968 roku dowodził grupą, która zdjęła na gorącym uczynku oficera brytyjskiego wywiadu - sekretarza ambasaby brytyjskiej w W-wie Charlesa Gane wraz z żoną. Widziałem unikatowy materiał filmowy z akcji zatrzymania i rewizji po zatrzymaniu.
rico von shmit Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 Stiv a kiedy konkretnei byłeś w Mińsku ?. Poza tym jak masz coś ciekawego to zawsze możesz pchnąć przez priv.Fajnie, że temat ruszył - dzięki wszytkim.Ludzie piszą do mnie na priva i jak coś uzbieram to puszczę na forum.Na razie nie można pozwolić aby żołnierze WSW byli postawieni na równi z informacją, ubencją i innymi tego pokroju.
rico von shmit Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 Póxniej nowszy wzór przyjmował biały natrysk
rico von shmit Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 oraz czarne litery.W sumie nie znalazłem wiele pozycji o WSW zwłaszcza obiektywnych bo co do artykółów w stylu WSW to był organ informacji" na poczytnych stronach jest kilka.Nie pamiętam tytułu ale nawet film o formacji - części dochodzeniowej WSW był. Akcja na lotnisku chyba w Dęblinie Klos" jako bohater pozytywny i szpieg z raichu. Zdobyłem ostatnio regulamin słuzby patrolowej WSW zatwierdzony przez gen KUFLA (przyszedł z informacji ale i również jeden z ostatnich komendantów ŻW przyszedł z WSI) i jak kogoś interesuje to proszę dać znać.
rico von shmit Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 Stiv może kogoś poznajesz ?.
rico von shmit Napisano 29 Październik 2009 Autor Napisano 29 Październik 2009 Acer a może pamiętasz gdzie można by zdobyć ta materiały. Faktycznie to byłoby coś. Wkrótce postaram się jakoś przepisać czy zeskanować kawałek tekstu napisanego przez płk. rez. ALEKSEGO. Gość na poziomie i do dzisiaj trzyma fason.
acer Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 To był jeden z odcinków serialu S- jak szpieg".Nie powiem, bo robiło to na mnie wrażenie - z jednej strony Płk. (chyba nie pomyliłem stopnia) Zajkowski opowiadający o sprawie, - początek lat 2000, a z drugiej strony unikatowy, odtajniony nakręcony film (chyba w siedzibie WSW w Warszawie)z czynności przeszukania brytyjskiego dyplomaty przez podwładnych Płk. Zajkowskiego, rewizji osobistego bagażu, zdjęcia wyciągniętych materiałów szpiegowskich i mikrofilmów z rzeczy żony dyplomaty, młody Płk. Zajkowski siedzący przy stole i palący papierosa...Autorem tego rewelacyjnego cyklu jest Leszek Wasiuta.
acer Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 Jedno pytanie - czy do białego pasa żołnierzy WSW kiedykolwiek obowiązywała biała koalicyjka ?Jak to było dokładnie z noszeniem czapek garnizonowych z paskiem założonym pod brodę ?? - Noszono tak kiedykolwiek czapki na patrolach (lata 60 ?)
tyfus Napisano 29 Październik 2009 Napisano 29 Październik 2009 nie wiem jak było w latach 60, ale w późniejszym okresie, żołnierz pełniący służbę musiał mieć pasek założony pod brodę od czapki garnizonowej. Patrol był rodzajem pełnionej służby. Czapki garnizonowe noszone były na patrolach.
wulfgar Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 jeszcze jeden ciekawy artykół o tej zasłuzonej organizacji szczegolnie o rodowodzie szefów WSW o tak swojskich nazwiskach ale nie tylko.http://www.wprost.pl/ar/?O=97826
acer Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 Daruj sobie Wulfgar tą swoją politykę i wieczną walkę z Komuną i to jeszcze z tego pisemka Redaktora Janeckiego.Ludzie ze zdjęć wyżej nie wyglądają na wychowanków Stalina" a i podejrzewam, że w stosunku do siebie odebraliby to jako zniesławienie. Jesteś Wulfgar w roku 2010 na Forum Odkrywcy, a nie w 1947 w oddziale WiN w lesie koło Białegostoku. Pobudka ! :))
wulfgar Napisano 30 Październik 2009 Napisano 30 Październik 2009 i dobrze wiesz że nie chodzi o zwyklych szeregowców zzasadniczej z WSW tylko wychowanków stalina" w prostej linii. moze życiorys swojsko brzmiacego Gen Kufla?
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.