Skocz do zawartości

Zdbiczno-Smolno

zbyniek

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
Witam, szukał ktoś w tych dwóch jeziorkach i okolicznych bagienkach jakiś fantów, mam zamiar się wybrać w te okolice na wędkowanie neodymkiem, a pytam bo mam około 200km do tego miejsca, więc upewnić się chciałem.

Chociaż jak toczyły się walki w tamtych okolicach to wody były zamarznięte, więc nie wiem jak to będzie :)
Napisano
Nikt tam nie kopał ani nie łowił"? planuje 24 października jechać ale tylko z magnezem, może wie ktoś czy w okolicy tych jeziorek nie ma żadnych zabudowań lub jakiegoś leśnika?
Napisano
...a na łowy magneS.
C.

Bywałem w tych rejonach tak dawno temu, że jeszcze samochodem można było wjeżdżać wszędzie, gdzie dało się dojechać. Ale tylko na rybach. Smolno-królestwo okonia. Tylko na spinning. Ale jakie sztuki.

C.
Napisano
kolego Yankess - mieszkasz tych okolicach, ja też, gdzie dokładnie? napisz na @ - glaski.glebki@wp.pl

A do kolegi Zbyniek - jeszcze 3 lata temu jak nie miałem wykrywki to jezioro Zbiczno przekopałem" z neodymem wzdłuż i wszeż, wszystkie pomosty, plaże zakamarki,itp. zajęło mi to około roku prawie codziennego zucania", także jeżeli chcesz to jedź, ale myślę że poza tym że odpoczniesz na łonie natury to niewiele wyciągniesz, a było tam trochę tego wszystkiego :)co da się przyczepić do magnesu. Na szczęście już mi przeszła faza" na neodyma i pozbyłem się prawie wszystkiego - teraz wyłącznie monety i inne drobiazgi. Na Smolnie byłem tylko dwa razy - zniechęciło mnie wyciąganie puszek, wiader i łańcuchów, nic innego z tego miejsca nie wytargałem.

Możesz przyjechać i poszukać czołgu - wiem z opowiadań dziadka - niestety osobiście nigdy nie zaczepiłem go - ale miejsce prawdopodobnego zatopienia dokładnie znam, jeżeli zechciałbyś przełożyć wypad tydzień wcześniej bądź później to moglibyśmy się spotkać (24 mam zjazd w szkole.)

Okoliczne jeziora też przeorane :) przeze mnie.

Pozdrawiam
Napisano
chyba że ja walnąłem gafę, a Wam chodzi o Zdbiczno-Smolno na wale pomorskim. (dopiero wujek google mi wyjaśnił :) )

Ale jak by co to niezły zbieg okolicznośći bo Ja mieszkam w Zbicznie, a niedaleko jest jezioro Smolno :)
Napisano
Ostrong, mowimy własnie o tym przesmyku na wale pomorskim, jest to tz. Przesmyk Śmierci" z racji tego, ze toczyly tam sie krwawe i zazarte walki.
Zdbiczno- jest to jezioro przylegające do miejscowosci Zdbice,
smolno- jest to jezioro ktore znajduje sie za 200 metrowym pasem ziemi, ktore oddziela jezioro smolno ze zdbicznem, przez co wytworzyl sie tam naturalny przesmyk, do ktorego prowadzily po jednej i po drugiej stronie dwa strome wzniesienia, niemcy budujac fortyfikacje, zbudowali je w ten sposob, ze gdyby nie altyleria zolnierzy radzieckich to przypuszczam, ze przesmyk nie zostal by zdobyty,
ja jestem z miejscowosci Deutsch Krone
  • 3 weeks later...

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie