zbyniek Napisano 1 Październik 2009 Autor Napisano 1 Październik 2009 Witam, szukał ktoś w tych dwóch jeziorkach i okolicznych bagienkach jakiś fantów, mam zamiar się wybrać w te okolice na wędkowanie neodymkiem, a pytam bo mam około 200km do tego miejsca, więc upewnić się chciałem.Chociaż jak toczyły się walki w tamtych okolicach to wody były zamarznięte, więc nie wiem jak to będzie :)
zbyniek Napisano 2 Październik 2009 Autor Napisano 2 Październik 2009 Nikt tam nie kopał ani nie łowił"? planuje 24 października jechać ale tylko z magnezem, może wie ktoś czy w okolicy tych jeziorek nie ma żadnych zabudowań lub jakiegoś leśnika?
Catadero Napisano 2 Październik 2009 Napisano 2 Październik 2009 ...a na łowy magneS.C.Bywałem w tych rejonach tak dawno temu, że jeszcze samochodem można było wjeżdżać wszędzie, gdzie dało się dojechać. Ale tylko na rybach. Smolno-królestwo okonia. Tylko na spinning. Ale jakie sztuki.C.
piotr916 Napisano 3 Październik 2009 Napisano 3 Październik 2009 Bylem na pobliskim Przesmyku Morzyca".Fajne tereny.Dużo lotek"możdzierzowych.
Yankess(Deutch Krone) Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Witam, ja mieszkam w okolichach tego przesmyku, esli chcialby ktos jakis szczegolowych informacji, prosze o kontakt pod adres e mailmateuszback@wp.pl
otrong Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 kolego Yankess - mieszkasz tych okolicach, ja też, gdzie dokładnie? napisz na @ - glaski.glebki@wp.pl A do kolegi Zbyniek - jeszcze 3 lata temu jak nie miałem wykrywki to jezioro Zbiczno przekopałem" z neodymem wzdłuż i wszeż, wszystkie pomosty, plaże zakamarki,itp. zajęło mi to około roku prawie codziennego zucania", także jeżeli chcesz to jedź, ale myślę że poza tym że odpoczniesz na łonie natury to niewiele wyciągniesz, a było tam trochę tego wszystkiego :)co da się przyczepić do magnesu. Na szczęście już mi przeszła faza" na neodyma i pozbyłem się prawie wszystkiego - teraz wyłącznie monety i inne drobiazgi. Na Smolnie byłem tylko dwa razy - zniechęciło mnie wyciąganie puszek, wiader i łańcuchów, nic innego z tego miejsca nie wytargałem.Możesz przyjechać i poszukać czołgu - wiem z opowiadań dziadka - niestety osobiście nigdy nie zaczepiłem go - ale miejsce prawdopodobnego zatopienia dokładnie znam, jeżeli zechciałbyś przełożyć wypad tydzień wcześniej bądź później to moglibyśmy się spotkać (24 mam zjazd w szkole.)Okoliczne jeziora też przeorane :) przeze mnie.Pozdrawiam
otrong Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 jeszcze jedno.Kolego piotr916 - chyba pomyliłeś Zbiczno ze Zdbicami :) bo o przesmyku Morzyca nigdy nie słyszałem :)
otrong Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 chyba że ja walnąłem gafę, a Wam chodzi o Zdbiczno-Smolno na wale pomorskim. (dopiero wujek google mi wyjaśnił :) )Ale jak by co to niezły zbieg okolicznośći bo Ja mieszkam w Zbicznie, a niedaleko jest jezioro Smolno :)
Yankess(Deutch Krone) Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 Ostrong, mowimy własnie o tym przesmyku na wale pomorskim, jest to tz. Przesmyk Śmierci" z racji tego, ze toczyly tam sie krwawe i zazarte walki.Zdbiczno- jest to jezioro przylegające do miejscowosci Zdbice,smolno- jest to jezioro ktore znajduje sie za 200 metrowym pasem ziemi, ktore oddziela jezioro smolno ze zdbicznem, przez co wytworzyl sie tam naturalny przesmyk, do ktorego prowadzily po jednej i po drugiej stronie dwa strome wzniesienia, niemcy budujac fortyfikacje, zbudowali je w ten sposob, ze gdyby nie altyleria zolnierzy radzieckich to przypuszczam, ze przesmyk nie zostal by zdobyty, ja jestem z miejscowosci Deutsch Krone
szwed68 Napisano 6 Październik 2009 Napisano 6 Październik 2009 A przesmyk Morzyca to od północnej strony jeziora Zdbiczno, między tym że a jeziorem Dobre :)
Rekomendowane odpowiedzi
Temat został przeniesiony do archiwum
Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.