Skocz do zawartości
  • 0

maczeta ?

junkers323

Pytanie

Rekomendowane odpowiedzi

Napisano
bandolero ile jeszcze rodzajów tasaków wymyślisz? Tasak do wyznaczania, inny do ogławiania, inny do czyszczeń, do czego jeszcze?? Stronę Codimex-u widziałeś? Model, o którym mowa w tym wątku służy do zabiegów pielęgnacyjnych, którym np. mogło być ogławianie. Od początku to podkreślałem.
Pzdr
Napisano
Tyle razy już było o tych tasakach, a jeszcze piszecie że do wycinki". Do wycinki służy pilarka i siekiera, a ten tasak jest do tzw. wyznaczania", to znaczy do robienia nacięć na drzewach przeznaczonych do wycinki. Chodzi leśniczy po lesie, ocenia które drzewo trzeba wyciąć i dziabie je tym tasakiem na wysokości pierśnicy. Niedawno wprowadzono spraye które miały zastąpić tasaki, ale taki spray kosztuje chyba dwie stówy i leśnicy i tak wolą używać tasaków.
Napisano
bandolero wklej fotkę tego wzoru, który wg ciebie był używany do czyszczeń. Jak wczesniej napisałeś, masz jakiś kontakt z leśnictwem. Czy kiedykolwiek, pracowałeś w lesie, czy kiedykolwiek robiłeś czyszczenia? Bo ja tak i używałem do tego takiego właśnie tasaczka na kilkuletniej uprawie. Było to jakiś czas temu i te tasaki wyłacznie do tego celu służyły. Tak mnie uczono w szkole i tak to wyglądało w praktyce. Ciągle piszesz, że jest to regulaminowy wzór bla bla bla. Pokaż mi ten regulamin. Wiem, że w niektórych leśnictwach używa się tych tasaków do wyznaczania drzew, ale nie to było ich pierwotnym przeznaczeniem. W podanym linku zastosowanie tasaków podano jak byk: do czyszczeń. Widzisz tam, żeby pisali, że do wyznaczania drzew? Przedstaw proszę jakieś konkrety, skany z fachowej literatury itp. Jestem pewien, że nie masz problemu z dostępem. To powoli staje się męczące, więc albo podrzuć jakieś linki, zdjęcia itp. albo daruj sobie kolejne wypowiedzi. Btw tych ekologicznych farb. Cena tej farby to ok 200zł za karton, w którym znajduje się zwykle 10-12szt.

Pzdr
Napisano
bandolero nigdy nie mów nigdy;) Widocznie w twoich stronach znaczy lub znaczyło się tasakami do czyszczeń, w moich cechówka ew. rynszpak.
Pzdr
Napisano
Od 10 lat pracuje w lesie i czytajac ten watek czuje ze musze sie wypowiedziec. Gdy zaczynałem prace w lesie(Polska) teraz Holandia to widziałem jak lesniczy i podlesniczy cechowali drzewa takimi wlasnie tasakami ktore my pozniej scinalismy. W roku gdzies 2005 zastapili te tasaki leciutkimi i ostrymi jak brzytwa fiskarami(toporkami). Jest tez farba ale nie kazdy stosuje(kradna albo wola tradycyjne metody) I jak czytam ze to sluzy do wycinki to dziwne uczucia mnie ogarniaja. Widze ze kolega seeker ma troche teori na ten temat lecz niewiele praktyki. Wydaje mi sie ze nawet 100 lat wstecz nikt nie porwal by sie do wycinania drzew takim tasakiem chyba ze nie mial by innego narzedzia. Pozdro dla lesnych ludzi
Napisano
Kolego nie odwracaj kota oogonem. To są twoje słowa: ...Jeśli chodzi o cięcia pielęgnacyjne albo o wycinanie krzaków, to nigdy nie robiono tego tasakiem, bo on się do tego nie nadaje"... Teraz piszesz, że jednak ten tasak nadaje się do ogławiania i usuwania młodych rozpieraczy. To są właśnie niektóre z zabiegów pielęgnacyjnych, w ujęciu ogólnym czyszczenia. Do tego właśnie ten tasak został stworzony, a nie do zaznaczania drzew. Choć powtarzając po raz n-ty, wiem, że do wyznaczania przez niektórych jest stosowany. A to, że twoi znajomi, czy ktoś z rodziny pracuje w lesie i do tego właśnie używa tego tasaka nie potwierdza twojej teorii. Tak samo jak opinia doświadczonego pilarza pikpoka44.
Pzdr
Napisano
Pisałem na początku, że tasak do wyznaczania nadaje się co najwyżej również go ogławiania i usuwania młodych rozpieraczy, do niczego więcej. Do innych zabiegów pielęgnacyjnych służą inne, dłuższe tasaki. Mam wrażenie, że w końcu zrozumiałeś o co mi chodzi i zgodziłeś się ze mną.

Temat został przeniesiony do archiwum

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie